Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ökocímke. Ökocímke – környezetbarát védjegy, környezetbarát termékcímkézés A világon először (1977-ben) Németországban alkalmazták EU 1992-ben létrehozta.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ökocímke. Ökocímke – környezetbarát védjegy, környezetbarát termékcímkézés A világon először (1977-ben) Németországban alkalmazták EU 1992-ben létrehozta."— Előadás másolata:

1 Ökocímke

2 Ökocímke – környezetbarát védjegy, környezetbarát termékcímkézés A világon először (1977-ben) Németországban alkalmazták EU 1992-ben létrehozta saját ökocímke rendszerét (92/880/EEC) 1980/2000/EK számú rendelet az ökocímke használatát a termék-orientált környezeti politika egyik legfontosabb gyakorlati eszközének tekinti.

3 Közösségi ökocímke A közösségi ökocímkét azok a termékek kaphatják, amelyek teljes életciklusukon keresztül megfelelnek a specifikus környezetvédelmi előírásoknak érvényességi ideje általában 3 év a termékjelzés használata díjköteles.

4 A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet ( ISO ) három különböző kategóriába sorolja a környezetvédelmi címkéket és nyilatkozatokat I. típus: ökocímkék II. típus: minden külső, független tanúsító fél bevonása nélkül készített ábra, címke III. típus: életciklus elemzésen alapuló környezeti címkézés MSZ EN ISO 14025:2010 Környezetvédelmi címkék és nyilatkozatok. III. típusú környezetvédelmi nyilatkozatok. Alapelvek és eljárások (ISO 14025:2006)

5 A környezetbarát védjegy (ökocímke) használata hazánkban Az egykori Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium 1994. január 3-án megalapította a környezetbarát termék minőségtanúsítás koordinálására hivatott Környezetbarát Termék Közhasznú Társaságot.

6 Ökocímke – környezetbarát védjegy, környezetbarát termékcímkézés A Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. feladata a magyar Környezetbarát Termék védjegy és az európai ökocímke rendszer hazai működtetése az alábbi jogszabályoknak megfelelően: A környezetkímélő termékek megkülönböztető megfelelőség-tanúsító rendszerének működtetése a 3325/1993. számú Kormányhatározat alapján.

7 A környezetbarát védjegy (ökocímke) használata hazánkban A nemzeti környezetbarát védjegy rendszer a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium felügyelete alá tartozik.

8 A környezetbarát védjegy (ökocímke) használata hazánkban (folytatás 1) A magyar környezetbarát védjegy rendszert a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. Törvény, a minősítő-tanúsító rendszer jogi alapját pedig a környezetbarát, környezetkímélő megkülönböztető jelzés használatának feltételrendszeréről szóló 29/1997. (VIII. 29.) KTM rendelet és ennek módosítása, a 9/2004. (V. 25.) KvVM rendelet képezi.

9 A környezetbarát védjegy (ökocímke) használata hazánkban (folytatás2) A környezetbarát védjegy használati jogának megszerzéséhez teljesítendő környezetvédelmi és egyéb követelményeket, vagy más néven minősítési feltételeket az adott termékcsoportra vonatkozó minősítési feltételrendszer tartalmazza. I Ezeket a minősítési feltételeket az Értékelő és Minősítő Bizottság határozza meg. A Bizottság a minősítési feltételeket legalább 5 évenként felülvizsgálja.

10 Környezetbarát védjegyek megszerzésének folyamata Magyarországon

11 A védjegyek jellemzői: a termékeken jelölések formájában jelennek meg; használati joga pályázat útján nyerhető el; a jelölt termékek kedvező környezeti tulajdonságait tanúsítják; nemzeti vagy regionális szervezetek által irányított minősítési eljárás során ítélik oda az előre felállított, szigorú minősítési feltételrendszernek megfelelő termékeknek vagy szolgáltatásoknak;

12 A védjegyek jellemzői Folytatás1): az ökocímkék létrehozásának elsődleges célja a fogyasztók megfelelő, könnyen érthető és elérhető információkkal való ellátása és a környezeti tudatosság erősítése; a környezetbarát védjegyek nem csak a termelők környezeti teljesítményét javítják, hanem kitűnő eszközei a környezettudatos fogyasztás népszerűsítésének

13 Gyártók saját emblémái Kanada védjegye USA védjegye Németország védjegye „Kék angyal” Hollandia védjegye WWF –el együttműködő vállalatok termékjele

14 Skandináv államok Japán ökojel Európai Unió védjegye Magyarország védjegye „Tölgy”

15 ELŐADÁS ÖSSZEFOGLALÁSA Az anyag és energiaforgalmi módszerek leginkább az öko – hatékonyság javítását szolgálják, de sokkal szélesebb körű adatgyűjtést és –elemzést igényel, mint maga az öko – hatékonysági értékelés. A környezetkontrolling a vállalat felső vezetését segíti a kitűzött környezetvédelmi célok elérésében. Az ökocímke a környezettudatos terméktervezést és termékpolitikát tükrözi

16 Ökokontrolling – környezeti információs rendszer A környezeti menedzsmentrendszer egyik átfogó eleme az ökokontrolling (környezeti információs rendszer), amely: Koordinálja a környezeti vonatkozású tervezést, irányítást, ellenőrzést és információellátást Kiépíti ezeknek a rendszerét

17 Ökokontrolling – környezeti információs rendszer Az ökokontrolling rendszer elemei: a környezeti információs rendszer, a környezetmonitoring rendszer, környezeti kézikönyv és dokumentáció. A tananyag önállóan dolgozandó fel! Forrás:

18 Az előadás felhasznált forrásai Dr. Bulla Miklós: (2004) Környezetközpontú Irányítási Rendszerek áttekintő – KÉZIKÖNYV. Budapest. Juhász Cs.-Koczor T.: (2002). Környezetirányítási kézikönyv az agrárium környezetirányítási vezetői és környezetvédelmi megbízottjai számára. Szaktudás Kiadó Ház. Juhász Csaba: (2006) Környezeti toxikológia, környezeti menedzsment az EU-ban és Magyarországon, Debrecen.


Letölteni ppt "Ökocímke. Ökocímke – környezetbarát védjegy, környezetbarát termékcímkézés A világon először (1977-ben) Németországban alkalmazták EU 1992-ben létrehozta."

Hasonló előadás


Google Hirdetések