Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

5. VÁZLAT MÍTOSZ A vízözön (pusztulásmítosz) (Részlet a Teremtés könyvéből)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "5. VÁZLAT MÍTOSZ A vízözön (pusztulásmítosz) (Részlet a Teremtés könyvéből)"— Előadás másolata:

1 5. VÁZLAT MÍTOSZ A vízözön (pusztulásmítosz) (Részlet a Teremtés könyvéből)

2 A görögökkel ellentétben a zsidók és a keresztények egy istenben hittek. Monoteizmus: egy istenhit. Biblia: Szent könyveket tartalmaz. Két fő része van: 1.Ószövetség: A világ teremtéséről szól. 2. Újszövetség: Jézus élettörténetét és a keresztény egyház alapítását tartalmazza.

3 ELŐZMÉNYEK: - A teremtés betetőzéseként isten megalkotta az első emberpárt Ádámot és Évát, akik a Paradicsomban éltek, de megszegték tilalmát és ettek a tudás fájáról. -Kiűzték onnan őket, bűnükért és utódaik bűneiért Isten elhatározta, hogy elpusztítja a világot, özönvizet bocsát a Földre.

4 - Isten elhatározása. - Noé szövetsége Istennel, megmenekülhet családjával, mert igaz ember volt. - Isten tanácsa a bárka építéséhez. - Minden állatból egy párt vihetett magával. - 40 napig esett az eső emelkedett a víz és minden élőlény elpusztult. - Ezután isten szelet támasztott és 150 nap után a víz visszahúzódott. - Kikötöttek az Ararát hegyén, ami a mai Törökország területén van. - 40 nap után Noé kiengedett egy hollót, majd egy galambot. - Isten megáldotta Noét és családját és az élőlényeket. (Szaporodjatok és sokasodjatok.) - Isten szövetséget kötött, nem küld özönvizet, ennek jelképe a szivárvány. - Isten elhatározása. - Noé szövetsége Istennel, megmenekülhet családjával, mert igaz ember volt. - Isten tanácsa a bárka építéséhez. - Minden állatból egy párt vihetett magával. - 40 napig esett az eső emelkedett a víz és minden élőlény elpusztult. - Ezután isten szelet támasztott és 150 nap után a víz visszahúzódott. - Kikötöttek az Ararát hegyén, ami a mai Törökország területén van. - 40 nap után Noé kiengedett egy hollót, majd egy galambot. - Isten megáldotta Noét és családját és az élőlényeket. (Szaporodjatok és sokasodjatok.) - Isten szövetséget kötött, nem küld özönvizet, ennek jelképe a szivárvány. A történet tartalma:

5 Hosszú életű emberek: az évek holdhónapokat jelentettek. (Noé: 950 évet míg Matuzsélem 969 évet élt.) A vízözön tudományos magyarázata: A Földközi-tenger és a Fekete- tenger között egy sziklagát volt, a jégkorszak után a vízszint megemelkedett és áttörte a gátat. Az alacsonyabb szintű Fekete-tenger felé átömlött a víz, a parti településeket elmosva. Sok nép mitológiájába került ez a történet. Természeti katasztrófák ma is pusztítanak, de számunkra a Föld biztosítja a megélhetést, vigyázzunk rá! A vízözön tudományos magyarázata: A Földközi-tenger és a Fekete- tenger között egy sziklagát volt, a jégkorszak után a vízszint megemelkedett és áttörte a gátat. Az alacsonyabb szintű Fekete-tenger felé átömlött a víz, a parti településeket elmosva. Sok nép mitológiájába került ez a történet. Természeti katasztrófák ma is pusztítanak, de számunkra a Föld biztosítja a megélhetést, vigyázzunk rá! netes elérhetőségek: www.tudasbazis.sulinet.hu www.kvízparti.hu www.mozaik.info.hu www.mozaweb.hu netes elérhetőségek: www.tudasbazis.sulinet.hu www.kvízparti.hu www.mozaik.info.hu www.mozaweb.hu


Letölteni ppt "5. VÁZLAT MÍTOSZ A vízözön (pusztulásmítosz) (Részlet a Teremtés könyvéből)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések