Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Termékazonosítás, termékvédelem új műszaki megoldásai Dr. Ködmön István Termelési igazgató/címzetes egyetemi docens * Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Termékazonosítás, termékvédelem új műszaki megoldásai Dr. Ködmön István Termelési igazgató/címzetes egyetemi docens * Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt."— Előadás másolata:

1 Termékazonosítás, termékvédelem új műszaki megoldásai Dr. Ködmön István Termelési igazgató/címzetes egyetemi docens * Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

2 „Információvédelem (information security): az információ bizalmasságának, sértetlenségének és rendelkezésre állásának megóvása, és ezen felül további tulajdonságok is ide tartoznak, mint például hitelesség, számon kérhetőség, letagadhatatlanság, megbízhatóság.” [3] „Bizalmasság (confidentiality): az a tulajdonság, hogy az információ jogosulatlan személyek, egyedek és folyamatok számára nem elérhető, vagy nincs felfedve.” [3] „Sértetlenség (integrity): a vagyontárgy pontossága és teljessége megőrzésének tulajdonsága.” [3] „Rendelkezésre állás (availability): egy feljogosított egyed számára elérhetőség és használhatóság tulajdonsága.” [3] Információvédelem fogalma: ISO/IEC 27001:2005

3

4

5 Azonosítás - jelölés 1.Mikropontos jelölési rendszer 2.Mátrixkódos jelölési rendszer 3.Nanotechnológiás jelölési rendszer

6 Mikropontos jelölési rendszer A mikropontok mindegyike 1 mm átmérıjő plasztik korong. Lézer-gravírozással viszik fel a felületére a DNS kódokat. A mikropontok teljes felületén 2 sorban 21 karakter ismétlődik. A ragasztó anyag UV pigmentet tartalmaz, így UV lámpával a jelölés helye megtalálható. A mikropontokra felgravírozott DNS kódok speciális kézi-, vagy digitális mikroszkóppal leolvashatóak.

7 Mátrixkódos jelölési rendszer 1.Kód legyártása (0-10, A-F; 25x25, 2x2 mm) 2.Kód regisztrálása egy adatbázisban 3.Kód felvitele a vagyontárgyra 4.Kód leolvasása 5.Kód azonosítása az adatbázisban 6.Döntés a termék valódiságáról

8 Nanotechnológiás jelölési rendszer Egy olyan molekulacsoportból álló jelölő rendszer, ami a folyadékok, műanyagok, polimerek és számos más anyag strukturális összetételébe integrálható. A molekulák egy speciális szkennerrel "leolvashatók". Az anyag ellenáll akár 1000°C-os hőmérsékletnek, vagy az elégetett papírban és kartonban is kimutatható.

9

10


Letölteni ppt "Termékazonosítás, termékvédelem új műszaki megoldásai Dr. Ködmön István Termelési igazgató/címzetes egyetemi docens * Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések