Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kőrösi Csoma Sándor Készítette: Falusi Renátó. Születése gyermekkora Születése:1784 - április 4-én Kőrösön. „Ha egyszer gyaloglásnak indult, a cél előtt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kőrösi Csoma Sándor Készítette: Falusi Renátó. Születése gyermekkora Születése:1784 - április 4-én Kőrösön. „Ha egyszer gyaloglásnak indult, a cél előtt."— Előadás másolata:

1 Kőrösi Csoma Sándor Készítette: Falusi Renátó

2 Születése gyermekkora Születése:1784 - április 4-én Kőrösön. „Ha egyszer gyaloglásnak indult, a cél előtt soha meg nem pihent, mint gyermekek nem versenyezhettünk vele gyaloglásban. Beláthatatlan távolságokig elbarangolt."

3 Iskolái elhatározása Tanulmányait a falu iskolájában kezdte, Nagyenyeden. 1815-ben elnyerte a kollégium ún. angol ösztöndíját, melynek köszönhetően a göttingeni egyetemen tanulhatott tovább. És hogy keresse a magyarok bölcsőjét

4 Az út Hol magányosan gyalogolva, hol kereskedő-karavánokhoz csatlakozva kitartóan haladt célja felé 12000 kilométeren át. Törökországon, Indián keresztül egészen Tibetig vándorolt.

5 Tudományos jelentősége  1834-ben végül megjelenhetett két fő műve, a tibeti nyelvtan és a szótár, amely kivívta az egész világ megbecsülését.

6 Az út vége  A magyar őshazáig azonban nem juthatott el, mert India trópusi dzsungelében halálos malária támadta meg. Dardzsilingben megbetegedett, ágynak esett és hatnapi szenvedés után a gyilkos láz végzett vele. 1842. április 11-én ért véget küzdelmes, munkával teli élete. Hosszú vándorlásának a Himalája lábánál szakadt vége, és örökre lehunyta messzeséget fürkésző, égő szemét.

7 Iskolánk névadója "Székely hegyekből messzi Ázsiába, Az őshazába vándorolt ki ő, Feje felett a vén, szent Himalája, Tán öregebb, mint maga az Idő. Ott rótta a betűket és kereste Puszták homokján vérei nyomát, Meglátogatta ínség, balszerencse, De ő csak várt és vándorolt tovább." Juhász Gyula: Ének Kőrösi Csomáról


Letölteni ppt "Kőrösi Csoma Sándor Készítette: Falusi Renátó. Születése gyermekkora Születése:1784 - április 4-én Kőrösön. „Ha egyszer gyaloglásnak indult, a cél előtt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések