Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter +36 209 354 355 Csada Bt. cspc.hu.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter +36 209 354 355 Csada Bt. cspc.hu."— Előadás másolata:

1 Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter csadap@cspc.hu +36 209 354 355 Csada Bt. cspc.hu +36 1 359 2038 2008

2 A kommunikáció megvalósítása Valamennyi számítógép kap egy azonosítót, „rendszámot”: ez az IP cím. Felépítése pl. 192.168.1.1. Protokoll: a kommunikáció során használt nyelv, szabálygyűjtemény. IP: Internet Protokoll. Az interneten (és egyéb hálózatokban) használt kommunikáció protokollja. Az adatáramlást a TCP (Transmission Control Protocol: adatátviteli vezérlő protokoll) szabályozza. A kettő együtt a TCP/IP, ezek együttesen felelnek az interneten áramló adatok célbajutásáért: ez a „futószalag”.

3 Mire használható az internet? www (world wide web), röviden: web, világháló email: elektronikus levelezés (a „csigaposta” vége?) VoIP (voice over IP: hang az IP segítségével): telefonálás az interneten (a hagyományos telefónia vége?) chat: csevegés; szöveges, azonnali üzenetváltás (FTP (File Transfer Protocol): adatállományok átvitele) (VPN (Virtual Private Networking): Virtuális Magánhálózat (vállalati kommunikáció))

4 www (world wide web): a világháló Mire való? Információkeresés: „böngészés”. Mi szükséges hozzá? Minden, ami az internet használatához (számítógép, operációs rendszer, internet kapcsolat) ÉS böngészőprogram (browser). Ilyen az Internet Explorer, a Mozilla Firefox, az Opera, stb. A www nyelve: HTTP (HyperText Transfer Protocol, hipertext átviteli protokoll). Hipertext: ~ „több mint szöveg” Szöveg, kép, hang de a legfontosabb többlet: az egyik dokumentumból a másikra való hivatkozás (hiperhivatkozás). Megjelenése az oldalon: az egérmutató megváltozik.

5 www (world wide web): a világháló Elmondhatjuk tehát, hogy a világháló az interneten működő, egymással, hiperhivatkozásokkal, más néven hiperlinkekkel összekötött dokumentumok rendszere. Két ábra: 1.hogyan képzelhető el a világháló, mint dokumentumok rendszere? 2.hogyan képzelhető el az internet, mint számítógépek hálózata?

6

7

8 A webböngésző használata: a címsor A böngésző ablakának felső részén található beviteli mező. Megjelenik benne annak az oldalnak a címe, ahol éppen állunk, de bele is írhatunk egy új címet. Milyen címeket írhatunk ide? (Bármilyet, a legrosszabb esetben hibajelzést kapunk, próbálkozzunk bátran.) Néhány konkrét példa: http://fupi.hu/http://fupi.hu/(fupi.hu) http://port.hu/http://port.hu/(port.hu) http://www.google.hu/http://www.google.hu/(google.hu) http://www.google.com/http://www.google.com/ (google.com)

9 Az internetes címek főbb ismérvei 1.csupa kisbetűvel írjuk (el lehet ettől térni, de az adatforgalomban kisbetűvé alakítja a program) 2.esetleg www-vel kezdődik (gyakran elhagyható. De…) 3.esetleg http:// van a www előtt (mindig elhagyható, a böngésző beírja helyettünk) 4.szerepel benne legalább egy „.” jel 5.a „.” után gyakran „hu” vagy „com” található. Ez írja le azt a legfelső szintű tartományt, aminek ez a cím is a tagja. 6.nincs bennük ékezet és betűköz, csak az angol ABC ill. néhány speciális karakter megengedett. (Azaz…)

10 A webböngésző használata Kezdőlap: a böngésző indításakor megjelenő weboldal. Célszerű beállítani a kedvencünket. A „kályha”, ahonnan mindig elindulhatunk. (Beállítható!) Linkek: mindegyik weboldal tartalmaz(hat) hivatkozásokat. Rájuk kattintva továbblép a böngésző a hivatkozás által meghatározott oldalra. Előre / hátra nyilak: oda-vissza lapozás a legutóbb látogatott oldalak között. Kedvencek: sűrűn látogatott oldalakat vehetünk fel közéjük. Előzmények: akár több heti „múlt” felsorolása. (Törölhető!) Frissítés (F5): a lap ismételt beolvasása.


Letölteni ppt "Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter +36 209 354 355 Csada Bt. cspc.hu."

Hasonló előadás


Google Hirdetések