Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag"— Előadás másolata:

1 A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
A Novohrád-Nógrád Geopark magyar oldalának keleti területén található építészeti értékek I.

2 Nógrád megye kevés védett építményeivel nem tartozik a műemlékileg jelentős megyék közé.
A műemlékek funkciójukat tekintve 55%-a egyházi jellegű, míg 45%-a világi jellegű emléknek minősül. A természetvédelmi törvény által védetté nyilvánított földvárak, földművek száma 50, ebből műemléki védettséggel csak öt rendelkezik. Nógrád építészeti emlékeinek egy része csak alapjaiban maradt fenn, vagy az átépítések során más épületek részeit képezik.

3 Európa nyugati felén a XI-XII
Európa nyugati felén a XI-XII. században uralkodó román stílus földrajzi kiterjedése megegyezik a latin szertartású kereszténységével, emlékei főleg az egyházi építkezés szolgálatában születtek. Az ebből a korból származó templomok alaprajza az ókeresztény bazilika továbbfejlesztésével alakult ki, legjellemzőbb eleme a félkörív. A XIII. századig Európában virágzó stílus nógrádi képviselete igen szerény. A XII-XIII. század román stílusú – főleg egyházi – épületeinek nagy része más stílusban került a későbbiekben átépítésre, bővítésre.

4 Tari római katolikus templom

5 Zabari római katolikus templom
Késő román épület, melyet később gótikus stílusban átépítettek

6 A román kori világi építmények közé váraink belső részei sorolhatók: Salgó

7 A középkor második felének művészeti stílusa Európában a gótika, a csúcsíves építészet közkeletű elnevezése. A francia eredetű stílus Magyarországon a XIII. század közepétől figyelhető meg. A klasszikus gótika teljes pompájában csak néhány helyen lép elénk megyénkben. Leginkább a XIV. századi épületeken figyelhető meg a tiszta csúcsíves formáival, s gyakran a korábbi román stílusú épületek bővítésével. Leginkább templomokra jellemző, világi építészeti emlékeink közül pedig váraink egyes részletei említhetők.

8 Mátraverebélyi római katolikus templom

9 Tari római katolikus templom

10 A XV. századi késő gótikával egy időben jelentkező reneszánsz stílus, Nógrád megyében csak néhány részlettel képviseli magát. Etes, Kisterenye, Magyargéc, Vizslás templomainak bizonyos részei épületek reneszánsz stílusban. A korszak világi építészeti emlékei (XV-XVII. század) továbbra is a várakhoz kapcsolódnak: Sámsonháza Fejérkő vára.

11 Kishartyáni római katolikus templom szentségtartója

12 Egyházasgergei római katolikus templom reneszánsz pasztofóriuma

13 Kisterenyén a Gyürky-Solymossy kastély
Megyénkben a török hódoltság kora ( ) még az azt követő évtizedekre is hatással volt, lecsökkentek, illetve megszűntek az építkezések, a meglévő épületek romokban hevertek. Ez a kor mintegy választóvonal volt építményeink történetében. Ennek ellenére a XVII. század végén felépült néhány kastély, melynek stílusa a felvidéki várkastélyok saroktornyos formáit tükrözi Kisterenyén a Gyürky-Solymossy kastély

14 A XVIII. század második évtizedétől fellendülés következett
A XVIII. század második évtizedétől fellendülés következett. Megsokszorozódott az egyházi és a világi épületek száma, s a barokk stílusban megformált építmények határozták meg megyénk műemlékeit. A templomépítkezések már nemcsak a katolikus részről fokozódtak, az evangélikusok is jelentős számban kezdtek építkezni. Az elpusztult vagy megrongálódott templomokat barokk stílusban építették újjá. A világi építkezések is nagy lendületet vettek, kastélyok, kúriák emelkedtek, s nem véletlen, hogy majd minden faluban találhatók szép példányai ennek a korszaknak.

15 Karancssági római katolikus kápolna

16 Litkei római katolikus templom

17 Nógrádmegyeri római katolikus templom

18 Mátraverebély-Szentkút római katolikus templom (Basilica Minor)

19 Karancskeszii Záhorszky-Prónay kúria

20 Koháry-féle udvarház (Litke)

21 Magtár (Litke)

22 Az utolsó, nagyobb építészet Nógrád megyében a XIX
Az utolsó, nagyobb építészet Nógrád megyében a XIX. században ( ) volt, és a korra jellemző klasszicista stílusban valósult meg.

23 Karancslapujtő Mocsáry-Papp-kúria

24 Tari római katolikus plébánia

25 Az ezt követő stílusirányzatok, így a romantika, a szecesszió, az eklektika csak néhány épülettel képviselteti magát. Megemlítendő: Szilaspogony, Vizslás, Karancslapujtő, Ipolytarnóc, Sámsonháza egyházi emlékei. A világi építészet emlékei: az ipolytarnóci Bory-Lehoczky-kúria.

26 Karancslapujtő római katolikus templom
NEOGÓTIKUS

27 Karancssági római katolikus templom
NEOGÓTIKUS

28 KLASSZICISTA, SZECESSZIÓS ÁTLAKÍTÁSSAL
Ipolytarnóci Bory-Lehoczky-kúria KLASSZICISTA, SZECESSZIÓS ÁTLAKÍTÁSSAL


Letölteni ppt "A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag"

Hasonló előadás


Google Hirdetések