Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

az egészséges táplálkozásról Az egészség és a tökéletes testsúly

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "az egészséges táplálkozásról Az egészség és a tökéletes testsúly"— Előadás másolata:

1 az egészséges táplálkozásról Az egészség és a tökéletes testsúly
Tények és tévhitek IGYA EGÉSZSÉGESRE MAGÁT ! az egészséges táplálkozásról Az egészség és a tökéletes testsúly elérésének titkai Azzá

2 HIPPOCRATES (i.e. 460-370) i.e. kb. 400 Görögország
Hippocrates lefekteti a modern orvoslás alapjait

3 Azt tartotta, az emberi test öngyógyító tulajdonsággal rendelkezik
„Először is: NE ÁRTS!” „Ételed legyen orvosságod, orvosságod ételed!” „Az, aki nem ismeri a táplálékokat, hogyan érthetné meg az ember betegségeit?”

4 Ma: minden bajra egy tabletta
A mai orvosok semmi vagy nagyon kevés táplálkozás-élettani ismeretekkel rendelkeznek. (de sajnos a természetgyógyászok is !) A betegek nincsenek ellátva táplálkozási tanácsokkal, vagy ha mégis, az a legtöbb esetben nem helytálló. Gyógyszerek + eltorzult orvoslás+profitorientáltság = BETEGSÉGIPAR USA: évente ember hal meg a gyógyszermellékhatások következtében

5 Mi határozza meg az egészségi állapotunkat?
Életmód (táplálkozás, folyadékbevitel, mozgás, gondolkodás) Gondolkodás - Káros szenvedélyek (alkohol, drog, dohányzás, játékfüggőség…stb.) - Genetika (népfajra jellemző adottságok is) - Stresszfaktor (negatív- és pozitív stressz + feldolgozása, kezelése) - Környezeti méregterhelés (levegő, kozmetikumok, tisztítószerek …stb.) Táplálkozási méregterhelés (adalékanyagok, tartósítók, színezők, gyógyszerek, allergének…stb.) Szociális és anyagi körülmények (országos- és egyéni szinten is) - Földrajzi tartózkodás

6 Sokféle táplálkozási rendszer van. Ne a divat szerint válasszunk!!
A helyes táplálkozás ismérvei: Teljes értékű (komplett fehérje, szénhidrát, zsírok, rostok, vitaminok, ásványi anyagok) Az egészség fenntartását, megőrzését szolgálja Nem esik túlzásokba A mindennapi életbe jól beilleszthető Hosszú távon (életmódszerűen) folytatható Anyagilag hosszú távon finanszírozható

7 Korunk embere egyre betegebb, és gyengébb immunitású
Okok: Életmód (mozgás, táplálkozás) Környezeti ártalmak (sugárzás, légszenny.) Káros szenvedélyek (alkohol, dohányzás, drogok) Negatív gondolkodás

8 „Csak egy betegség létezik: a vér és a szövetek elsavasodása”
ÚJ BIOLÓGIA Dr. Robert O. Young Kutató, Biológus, Táplálkozási szakértő A NASA munkatársa 8 könyv szerzője „Csak egy betegség létezik: a vér és a szövetek elsavasodása”

9 ELSAVASODÁS korunk népbetegsége, mely – kortól, nemtől függetlenül ből 8 embert érint

10 Mi az a pH érték ? pH / Power of Hydrogen/ = a Hidrogén ereje Egy vizes oldatban a Hidrogén ionok koncentrációját jellemzi savas semleges lúgos pH pH pH14

11 Mit jelent az ELSAVASODÁS?
Szervezetünk csak meghatározott feltételek mellett tud működni. Bizonyos állandók fenntartásáért bármire képes Testhő: 36, 7 °C Vér pH: 7,35 – 7,45 Dr. Young szerint: szérum pH 7,365 Testünk alapvetően lúgos

12 A szervezet önszabályozó mechanizmusa mindent megtesz a sav-bázis egyensúly fenntartásáért
Vér és szöveti pH eltolódás savas irányba oxigénszint lecsökkensejtanyagcsere leáll halál

13 A legrosszabb, nagyon savasító ételek:
MITŐL SAVASODUNK? Egy táplálék savas vagy lúgos jellege azt jelenti, hogy a lebomlása során keletkező végtermékek inkább savasak, vagy inkább lúgosak. A legrosszabb, nagyon savasító ételek: Alkohol, Cukrozott gyümölcslé Fekete tea, Kávé, Bor, Sör, Szénsavas üdítők

14 Ecet, Lekvárok, Élesztő, Maláta, kakaó, Szárított, savanyított gyümölcsök, Árpa, Kukorica, Rizs, Zab,

15 Sertéshús, Borjúhús, Marhahús, Halak, Kagyló, Tenger gyümölcsei Szárnyasok húsa, tojás…………..Stb. Margarin Disznó zsír Telített zsírok Sajtok, Jégkrém, Joghurt Kecskesajt, Tejtermékek.

16 Földimogyoró, Krumpli (tárolt), Pisztácia, Kesudió, Kukorica, Édesítőszerek, szacharin, aspartam, fehér cukor, répacukor, kukorica szirup, maltóz szirup, fruktóz, juharszirup, méz… (Vízelvonók)

17 Lúgosító vagy semleges ételek
Olívaolaj, Lenmagolaj Halolaj Pálmazsír Kókusz zsír… Mandula Szezámmag…

18 Avokádó Citrom, Éretlen banán, Meggy, Grapefruit,

19 Friss cékla, Endívia, Fejes saláta, Fokhagyma, Paradicsom, Friss uborka, Spenót, Brokkoli, Zeller, Sóska, Káposztafélék, Snidling, Retek, Zöldbab….stb. CSÍRÁK

20 Milyen savak keletkeznek SAVAK-ból SÓKÉPZŐDÉS = SALAKANYAGOK
Stressz, zaj, félelem, düh: sósav Sport: tejsav Édességek: ecetsav, szénsav, alkohol Fekete tea, kávé: csersav Nikotin, gázosodás (puffadás): kénhidrogén (sav) Hús, sajt: kén- és salétromsav Gyógyszerek: acetilszalicilsav SAVAK-ból SÓKÉPZŐDÉS = SALAKANYAGOK

21 A SZERVEZET SAVRAKTÁRAI
Mindenkinél máshol van (genetika, öröklött hajlam) Nem a betegséget örököljük, hanem szervezetünk gyenge pontjait. Testünk genetikailag túlélésre van programozva ! Savak: vérbe, majd kötőszövetbe innen vese , tüdő De: a savakat semlegesíteni kell: ásványi anyagok K, Na, Ca, Mg (onnan vesz el, ahol talál: izmokból, csontokból  csontritkulás , infarktus, agyvérzés… stb. A vvs-ek elvesztik rugalmasságukatösszecsapzódnak csökkent oxigénkötő kapacitás, pl. trombózis…

22 Normális, egészséges vér
Fekete kristályok Dohány, marihuána, vegyi anyag, gyógyszer, ha barna, lehet fehérje bomlástermék

23 Vörösvérsejt összecsapzódás
A felszíni negatív töltés elvesztése; A plazmában lévő savak molekuláris ragasztóként viselkednek Céltábla sejtek Erjedő, bomló vörösvérsejtek. Fehér foltok vagy gomba formációk a vvs-ken belül. Az étrend sok szénhidrátot tartalmaz. Cukor intolerancia és/vagy hormonális egyensúlyvesztés, stressz, vashiány

24 Gombák Echinociták Gomba túlszaporulat, baktérium, penész.
Nagyon mérgező. Echinociták Ω3 zsírsav hiány Sejten belüli parazitózis

25 Rollni képződés Elégtelen fehérjebontás, megváltozott pH, a sav-bázis egyensúly zavara. Ezek megváltoztatják a vvs-ek membránjának negatív töltését, emiatt azok összetapadnak

26 A szervezetünk olyan, mint egy akvárium
Túl sok vagy nem megfelelő minőségű étel  rothadás, erjedés Mérgező kemikáliák gyógyszerek, élelmiszer-adalékanyagok („E-számok”), környezeti mérgek Mérgező, savas vegyi anyagok Megváltozik a környezet pH-ja Le kell cserélni a vizet

27 Ennek hiányában a testben felszaporodnak a méreganyagok
Ideális körülmények között a sejtanyagcsere végtermékei a - tüdőn, - vesén, - bőrön végbélen keresztül ürülnek ki a szervezetből. A mérgező salakanyagokat semlegesíteni és hígítani kell ! Ca, Mg, K, Na és VÍZ Ennek hiányában a testben felszaporodnak a méreganyagok szövetek és a vér pH-ja savas irányba tolódik ( a szervezet elsavasodik)

28 A sejtek működése függ: - milyen tiszta a kötőszövetben lévő folyadék
A sejtek nem érzik jól magukat a savas környezetben  alkalmazkodnak 1./ Ha megfelelő ellátottsága van a tápanyagokból, akkor nagyobb energia befektetés mellett ugyan, de ellátja funkcióját. 2./ Nem tud megküzdeni az őt ért hatásokkal elpusztul = tovább savasítva környezetét. 3./ Genetikailag alkalmazkodik (ez az evolúció alapja) Számára előnyös mutációkat hoz létre, túlnövi a többi kevésbé alkalmazkodó sejtet  kialakul a TUMOR.

29 A SZERVEZET SAVASSÁGÁNAK MÉRÉSE
Vérből :vérben mért pH és a vérben oldott széndioxid és oxigén koncentrációból kiszámított paraméterek alapján történik. Normál érték: 7.365 Vizelet pH: megmutatja, hogy a szervezet milyen mértékben képes hasznosítani az ásványi anyagokat Normál tartomány: 6,8-7,2 Nyál pH: az emésztőenzimeink hatékonyságáról kapunk képet

30 A mikroorganizmusok és a sav-bázis egyensúly kapcsolata
L. Pasteur ( ) francia mikrobiológus és kémikus: - betegségek elsődleges oka a szervezetbe kívülről bejutó kórokozók, - az emberi vér teljesen steril,megfertőződni csak kívülről képes, - ezek a kórokozók okozzák a betegségeket, s ezeket elpusztítani csak gyógyszerrel lehetséges.

31 Antoine Bechamp (1816-1908) és követői:
- a betegségek elsődleges okai nem a kórokozók, hanem a szervezetünk egészségi állapota, belső egyensúlya - savas környezetben a baktériumok és más organizmusok könnyen tudnak szaporodni, és a saját sejtjeinkből is képesek kialakulni.

32 A környezettől függ, hogy mivé fejlődik:
Parányi sejtalkotó: mikrozyma Minden leépülés és felépülés (a sejteké is) a mikrozymákból indul el. A környezettől függ, hogy mivé fejlődik: Savas belső környezetben gombák, baktériumok Lúgos belső környezetben: pl. vörösvértestekké izom-, agy-, máj-, vese- stb. sejtekké Dr. Young: mikrozyma baciluscoccusélesztőgombapenészgomba mikrozymabaciluscoccusélesztőgomba

33 A kórokozók szaporodásának feltétele a savas belső környezet
Semmi a kórokozó, minden a táptalaj ! A mikroorganizmusok és toxinjaik jelenlétének oka, hogy a legegyszerűbb alkotórészeinkre - mikrozymákra – bontsák a testet Mikroorganizmusok túlszaporodása az élő testben Idő előtti rothadás, erjedés, penészedés CÉL: a sav-bázis egyensúly helyreállítása és megszabadulni a fölösleges kórokozóktól !

34 Az elsavasodás fázisai
1.) Általános érzékenység: bőrtünetek, krónikus fáradtság, aluszékonyság

35 2.) Allergia, ételintolerancia, emésztési zavarok.

36 3.) Hurutok 4.) Gyulladások 5.)szöveti keményedések, göbök, myomák

37 6.) Fekélyek

38 7.) Csontritkulás, degeneratív betegségek,

39 Az elsavasodás tünetei
Elhízás, túlsúly Adott mennyiségű zsírsejttel születünk életünk során számuk nem változik a zsírsejtek nagyra nőnek, felveszik a savat és még több zsírt, hogy semlegesítsék azokat NEM TÚLSÚLYOS, hanem TÚL SAVAS Az elhízás fő oka a savak lerakódása a zsírszövetben !

40 A sovány, de savasan étkező emberek még nagyobb veszélyben vannak.
Pl. - állandó megvonásos diéta, - sportolók

41 Cukorbetegség, Magas koleszterin szint Szív-érrendszeri betegségek Fejfájás, migrén, Depresszió, Idegrendszeri tünetek, Emésztési zavarok, Krónikus fáradtság, Alacsony energiaszint, Epekő, Vesekő, Fogszuvasodás

42 Candida és egyéb gombás betegségek

43

44 Bőrtünetek: száraz bőr, ekcéma

45 Akne

46 Psoriasis (pikkelysömör)

47 A pH EGYENSÚLY HELYREÁLLÍTÁSA
MÉREGTELENÍTÉS 1.) Májtisztítás és béltisztítás 2.) Böjt 3.) Megfelelő mennyiségű lúgos víz bevitele ( testsúly 20 kg-onként 1 liter)

48 Testünk 70%-a VÍZ Szervezetünk minden funkciójához víz szükséges:
Szállítja tápanyagokat az emésztőrendszertől a sejtekig. A bomlástermékeket a sejtektől a kiválasztó szervekig. A légzésben fontos szerepe van. Hőszabályozás. Elektrokémiai folyamatok (idegrendszer).

49 Napi 2-2,5 liter vízveszteség, amit pótolni kell !!
Már 1 % folyadékvesztésnél szomjúságot érzünk. NE VÁRJUK MEG! Sokszor ivás helyett eszünk. Hiány Lassulnak az anyagcsere folyamatok Felhalmozódnak a savak Agyműködés, emlékezőképesség csökken Állandó fáradtság

50 ÉLETFORMA LÚGOSÍTÓ TÁPLÁLKOZÁS A lúgosító táplálkozás
70-80 %-ban lúgos ételek fogyasztása 20-30 %-ban savas ételek fogyasztása A lúgosító táplálkozás NEM egy kúra NEM fogyókúrás program ( mert komplex, teljes értékű táplálkozás) NEM egy közönséges méregtelenítő eljárás NEM vegetáriánus táplálkozás ÉLETFORMA

51 Mit mivel helyettesítünk?
Húsok: tofu, szejtán, szója Tejtermékek: gabona tejek, szójasajt, tofu Joghurtok, kefir: szójajoghurt, zab-, szójatejszín Margarin, vaj: biomargarin (nem hidrogénezett, növényi) Búzaliszt: tönkölybúza-, rozs-, hajdinaliszt Tojásos száraztészták: durum tészta, tönkölytészta Gabonák: köles, hajdina, rozs, barnarizs Májkrémek: növényi pástétomok Szalámik, felvágottak: gabonakolbász, szójafelvágottak Állati zsírok: pálma-, kókusz zsír, növényi olajok Cukrok, édesítők: stevia, xilit,eritritol Kávé, fekete tea: gabonakávé, gyümölcs-, herbateák

52 /testsúly 20 kg-onként 1 liter/
LÚGOSÍTÁS Béltisztítás (3-4-5 kg salakanyag) Májtisztítás (letölthető: menüből) Olajok Oxigén Ásványi sók, vitaminok (rendszeresen pótolni kell !) Rendszeres testmozgás Sok lúgosító étel  % Kevés savasító étel % Megfelelő MENNYISÉGŰ és MINŐSÉGŰ víz bevitele! /testsúly 20 kg-onként 1 liter/

53 Normális, egészséges vastagbél
Toxikus vastagbél

54 A helyes étkezés meghatározza egész szervezetünk egészségi állapotát
Fontos a helyes ételtársítás Fehérje, szénhidrát, zsír, rost, vitaminok, ásványianyagok Tts. 20 kg/1 liter tisztított (lehetőleg ) lúgos víz/nap Az étrend 51 %-a nyers táplálék legyen Lehetőleg vegyszermentes táplálékot fogyasszunk Amit csak lehet, magunk készítsünk el

55 Ne együnk jóllakásig Alapos rágás Kerüljük a gyorséttermi és félkész ételeket Ételallergiák szűrése (glutén, laktóz, kazein, tojás, szója) Ülve együnk, nyugodtan, ne habzsoljunk Becsüljük és tiszteljük a tiszta, éltető táplálékot.

56 Mennyibe kerül? Mennyi ideig kell csinálni?
Mennyi időbe telik megtanulni az ételek elkészítését? Mennyi ideig kell csinálni?

57 Akinek most nincs ideje az egészségére, annak később annál több időt és pénzt kell fordítania a betegségére!

58 ELSŐ: A MEGELŐZÉS „Gyógyszert adni a betegség elkezdődése után olyan, mintha akkor ásnánk csak kutat, amikor megszomjazunk, vagy akkor kovácsolnánk fegyvereket, amikor a harc már elkezdődött.” Nei Jing

59 AZ EGÉSZSÉGÉNEK MEGŐRZÉSE MINDEN EMBER SAJÁT FELELŐSSÉGE !

60 "Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad!"
/Hipokrates/


Letölteni ppt "az egészséges táplálkozásról Az egészség és a tökéletes testsúly"

Hasonló előadás


Google Hirdetések