Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózati eszközök. Router Az első routert egy William Yeager nevű kutató alkotta meg a 1980 januárjában Stanford Egyetemen.A feladata a számítógéptudomány.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózati eszközök. Router Az első routert egy William Yeager nevű kutató alkotta meg a 1980 januárjában Stanford Egyetemen.A feladata a számítógéptudomány."— Előadás másolata:

1 Hálózati eszközök

2 Router Az első routert egy William Yeager nevű kutató alkotta meg a 1980 januárjában Stanford Egyetemen.A feladata a számítógéptudomány részleg, a villamosmérnöki részleg és az orvosi központ hálózatának összekapcsolása volt. Az általa készített router egy DEC PDP11/05 volt, egy módosított Portable C fordítóban írt egyedi operációs rendszerrel.

3 Router

4 Bridge Hálózati híd segítségével olcsón és könnyen kapcsolhatók össze helyi hálózati (LAN) szegmensek. Egy helyi hálózati szegmens a hálózati átviteli közeg egy szakasza, amely számítógépeket köt össze. A hálózatok sok esetben egynél több helyi hálózati szegmensből állnak. Operációs rendszerek megjelenése előtt, ha valaki egynél több szegmensből akart helyi hálózatot összeállítani, akkor két választási lehetősége volt: IP- útválasztás vagy hardveres híd használata. Az IP-útválasztás használatához hardveres útválasztót kellett vásárolni, vagy útválasztóként üzemelő számítógépeket kellett konfigurálni, illetve az összes hálózati szegmens összes számítógépén be kellett állítani az IP-címzést, az egyes hálózati szegmenseket külön alhálózatoknak állítva be. A hardveres híd használata nem igényelt bonyolult konfigurálást, de a hardveres hidat meg kellett vásárolni. Emellett, ha valaki többféle hálózati átviteli közeget is használt, akkor mindegyik típushoz külön alhálózatot kellett beállítania.

5 Switch Feladata:  csomagokban található MAC címek megállapítása  MAC címek és portok összerendelése (kapcsoló-tábla felépítése)  a kapcsoló-tábla alapján a címzésnek megfelelő port-port összekapcsolása  adatok ütközésének elkerülése, adatok ideiglenes tárolása  A programozható switchek további feladatokat is elláthatnak:  Virtuális hálózat kezelése  A végpontokra kötött eszközök MAC cím szerinti azonosítása  A végpontok prioritásának meghatározása  A végpontokhoz tartozó sávszélesség korlátozása  A végpontok használatának időbeli korlátozása  Ezen felül – típustól függően – szinte bármilyen adatáramlással kapcsolatos szabály beállítható lehet.

6 Cisco Switch

7 HUB A hub (ejtsd: háb) a számítógépes hálózatok egy hardvereleme, amely fizikailag összefogja a hálózati kapcsolatokat. Másképpen szólva a hub a hálózati szegmensek egy csoportját egy hálózati szegmensbe vonja össze, egyetlen ütközési tartományként láttatja a hálózat számára. Leegyszerűsítve: az egyik csatlakozóján érkező adatokat továbbítja az összes többi csatlakozója felé. Ez passzívan megy végbe, anélkül, hogy ténylegesen változtatna a rajta áthaladó adatforgalmon.

8 Vége


Letölteni ppt "Hálózati eszközök. Router Az első routert egy William Yeager nevű kutató alkotta meg a 1980 januárjában Stanford Egyetemen.A feladata a számítógéptudomány."

Hasonló előadás


Google Hirdetések