Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A palóc népi építészet A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag Népi építészet a Novohrád-Nógrád Geopark magyar oldalának keleti részén.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A palóc népi építészet A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag Népi építészet a Novohrád-Nógrád Geopark magyar oldalának keleti részén."— Előadás másolata:

1 A palóc népi építészet A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag Népi építészet a Novohrád-Nógrád Geopark magyar oldalának keleti részén

2 A népi építészeten belül több táji, etnikai vonás sűrűsödik a palóc lakóházakban, amely erős rokonságot mutat a szláv régió házaival is.

3 A parasztházakban általában lakószoba („ház”), pitvar és kamra volt
A parasztházakban általában lakószoba („ház”), pitvar és kamra volt. Később a pitvarból az első- és hátsószobába lehetett jutni. Az első házat aztán tisztaszobává alakították.

4 Néhány ház előtt faragott tornác is helyet kapott.

5 Az udvar legnagyobb és legfontosabb építménye a csűr vagy pajta.

6 A palóc bútorok jellegzetes darabjai a lóca, kisszék, vizesszék
A palóc bútorok jellegzetes darabjai a lóca, kisszék, vizesszék. A rózsás, tornyos ágyak, a díszes faragott szekrények vagy ácsolt, festett ládák, a nagyfiókos, terpeszlábú asztalok.

7 Rózsás, tornyos ágyak

8 Ácsolt, festett ládák

9 Faragott lóca

10 Ácsolt, festett láda és különböző eszközök

11 A lakóházak utcafrontra néző homlokzata háromszögbe zárt részének, az oromzatnak az anyaga és díszítésmódja sajátos. A deszkaoromzatos házak leginkább a Cserhát, a Karancs hegység falvaiban, a Zagyva folyó völgyében épültek. Az utcára néző falazott vagy deszkából készült oromfalra kerültek a fából kifűrészelt minták.

12 A leggyakoribb a kehely, a kereszt, a szív, a nap és a félhold együttes ábrázolása, a csillag stilizált megjelenítése.

13 Gyakran feltüntették a ház tulajdonosa nevének kezdőbetűit, vagy a teljes nevet, a tetőszerkezet átalakításának vagy a ház építésének időpontját.


Letölteni ppt "A palóc népi építészet A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag Népi építészet a Novohrád-Nógrád Geopark magyar oldalának keleti részén."

Hasonló előadás


Google Hirdetések