Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A villamos és a mágneses tér kapcsolata Örvényes villamos tér -- Indukció Az indukált feszültség nagysága egyenesen arányos a vezető által Körülfogott.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A villamos és a mágneses tér kapcsolata Örvényes villamos tér -- Indukció Az indukált feszültség nagysága egyenesen arányos a vezető által Körülfogott."— Előadás másolata:

1 A villamos és a mágneses tér kapcsolata Örvényes villamos tér -- Indukció Az indukált feszültség nagysága egyenesen arányos a vezető által Körülfogott mágneses fluxus időegység alatt történő megváltozásával Amint a fluxusváltozás megszünik, megszünik az indukció is. Mindenütt ahol a mágneses tér időben változik, ott villamos (örvényes) tér keletkezik.

2 1ö1ö A fluxusváltozás a kör feszültségét és nem az áramát hatátozza meg ! Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre!

3 1ö1ö Alkalmazzuk a gerjesztési törvényt! Nyitott áramkörre alkalmazva a gerjesztési törvényt nem kapunk egyértelmű eredményt ! Eltolási áramsűrűség Töltés megmaradás (Folytonosság)

4 Az elektromágneses tér alapegyenletei : MAXWELL EGYENLETEK Vákuumban:

5 I. Maxwell egyenlet II. Maxwell egyenlet

6 III. Maxwell egyenlet IV. Maxwell egyenlet Villamos tér forrásai a töltések Mágneses töltés nincs. Erővonalak zártak. V. Maxwell egyenletEnergia viszonyok és erők VI. Maxwell egyenletAnyagok Vákuumban:

7 Az elektromágneses tér „egyszerű” anyagok belsejében „Dielektrikumokban” Ha (Lineáris, idő-invariáns dielektrikumok) „Mágneses anyagokban” Ha (Lineáris, idő-invariáns mágneses anyagok)

8 „Vezetőkben” Fajlagos vezetőképesség Külső erőkből származó, „idegen” vagy beiktatott térerősség

9 Az elektromágneses tér energia hordozója. Az energia „terjedhet”, „vezethető”. „Áramkörök” Az áramkörökben mindig és mindenütt minden a Maxwell-egyenletek által előirt módon történik ! Amig az áramköri elemek méretei sokkal kisebbek, mint a hullámhossz Ha az áramköri elemek méretei sokkal nagyobbak, mint a hullámhossz R, L, C, generátorok: klasszikus áramköri modellek Lencsék, prizmák, tükrök : Geometriai optika Ha az áramköri elemek mérete összemérhető a hullámhosszal Tápvonalak, üregrezonátorok, antennák „Kis” frekvenciák Tartománya Kb. 100 MHz-ig „Nagyon nagy” frekvenciák Tartománya Infravörös, látható fény, ultraibolya GHz és THz közötti tartomány

10 „Kis” frekvenciák tartománya Feszültség = Potenciál-különbség Amig A villamos tér örvénymentes, azaz „POTENCIÁLOS” Töltésmegmaradás : Kirchhoff I. törvénye

11 Differenciális Ohm törvény Ohm törvény Energia megmaradása: Kirchhoff II. törvénye

12 Áramforrás – Generátor modellek Feszültséggenerátor (U 0 ) soros belső ellenállással ( Thevenin model ) Áramgenarátor párhuzamos belső ellenállással ( Norton model )

13 Lineáris idő-invariáns koncentrált paraméterű áramkörök Ha kondenzátor is van az áramkörben, akkor

14


Letölteni ppt "A villamos és a mágneses tér kapcsolata Örvényes villamos tér -- Indukció Az indukált feszültség nagysága egyenesen arányos a vezető által Körülfogott."

Hasonló előadás


Google Hirdetések