Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Napóleon A császár.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Napóleon A császár."— Előadás másolata:

1 Napóleon A császár

2 Polgári köztársaság A jakobinusok uralma után a nemzetgyűlés (konvert) visszatért a polgárok nyugalmát tiszteletben tartó politikához. Beszüntették a terrort! De az állam mégsem volt erős. Hol a királypártiak akarták visszaszerezni a hatalmat, hol a szegények lázadtak. Ráadásul Anglia is szövetkezett a franciák ellen. Ezek ellen csak a hadsereg tehetett. Emelkedni kezdett Bonaparte Napóleon csillaga is

3 Az egyeduralkodó Napóleon kisnemesi családban születtet Korzikán. Párizsban katonai iskolába járt ahol kitűnt a többiek közül. A királyi seregben nem vihette sokra, mert csak főnemesek lehettek magas tisztűek. Ám az angolok és az osztrákok ellen is több győztes csatát vezetett így tábornok lett. Épp Egyiptomban harcolt az angolok ellen, mikor hírt kapott az otthoni zűrzavarról, úgyhogy hazament és a törvényhozókat egyszerűen szétkergette. 1799- ben első konzulnak nevezte magát valójában diktátor lett. (Tk. 124.)

4 Császár Miután konzul lett békét kötött az Angolokkal és az Osztrákokkal. Napóleon irányításával új törvényeket hoztak és kiadták a Code Napóleont. Ez a törvénykönyv volt. Biztosította a polgári szabadság és a magántulajdon védelmét. Később az egész világon ez lett a törvénykönyvek alapja. Uralkodása alatt megerősödött a frank. 1804-ben császárrá koronázta magát. (Miután nem bírta végigvárni a pápa szertartását.)

5 A hadvezér Anglia és Franciaország közti béke nem volt túl tartós. A Franciák 1805-ben partra szálltak a Trafalgár-foknál hatalmas flottájával. Az Angolok azonban szinte veszteség nélkül visszaverték a franciákat, így Napóleon, kihasználva azt, hogy Anglia szigetország bevezette a kontinentális zárlatot, mely tiltotta az angolokkal való mindenfajta kereskedést.

6 Napóleon a "három császár
csatájában" legyőzte az Osztrák és az Orosz császárt Austerlitznél 1805

7 1812 Oroszország 1812 nyarán Napóleon félmilliós hadsereggel bevonult Oroszországba ahol azonbanaz Oroszok előre felégettek mindent. Végül a nagy hideg miatt vissza kellett a Franciáknak vonulniuk.

8 A népek csatája Az orosz hadjárat után Ausztria és Oroszország elkezdett szövetkezni a többi legyőzött állammal és 1813-ban Lipcsében döntő vereséget szenvedtek a franciák kétszeres túlerő ellen.

9 Ezután XVII. Lajos... Aki ezután király lett ...Száműzte Napóleont Elba szigetére ahonnan azonban hívei kiszabadították. Újra elfoglalhatta a trónt de már nem lehetett akkora hadserege mint régen. Ellenfelei 100 nappal visszatérése után, 1815-ben ismét legyőzik, Waterlónál és a sokkal távolabbi Szt. Ilona szigetére száműzik. Itt néhány évvel később meghal.

10 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Napóleon A császár."

Hasonló előadás


Google Hirdetések