Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM."— Előadás másolata:

1

2

3 CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM 896-BAN E VIDÉKET OND TÖRZSÉNEK ADTA SZÁLLÁSHELYÜL. OND FIA, ETE FÖLDVÁRAT ÉPÍTETT, MELYET „CSEMIGRÁDNAK” (FEKETE VÁRNAK) NEVEZTEK EL, AMELYBŐL EREDHET A VÁROS NEVE. A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN CSONGRÁD NÉPÉNEK A TISZA- SZABÁLYOZÁS ADOTT MUNKÁT, EKKOR ALAKULT KI A KUBIKUS ÉLETFORMA. 1876-BAN A VÁROST NAGYKÖZSÉGGÉ MINŐSÍTETTÉK VISSZA ÉS CSAK 1923-BAN KAPTA VISSZA VÁROSI RANGJÁT. CSONGRÁD ÉLETÉBEN JELENTŐS SZEREPET JÁTSZIK AZ IDEGENFORGALOM. A VÁROS GYÓGYFŰRDŐJÉN TÚL A LEGNAGYOBB VONZERŐT A KÖRÖS-TOROKI PARTFŰRDŐ ADJA. CSONGRÁDOT A VÍZEK ÉS PARKOK VÁROSÁT 1984-BEN A VÁROS FEJLESZTÉSÉÉRT ÉS A HAGYOMÁNYOK ÁPOLÁSÁÉERT HILD JÁNOS EMLÉKÉREMMEL TÜNTETTÉK KI. CSONGRÁD VÁROS NEM CSAK GAZDASÁGI, DE TÁRSADALMI ÉS KULTURÁLIS KÖZPONTJA IS A TÉRSÉGNEK. CSONGRÁD HAGYOMÁNYOS ÉRTÉKEI KÖZŰL KIEMELKEDIK A SAJÁTOS ALFÖLDI SZŐLŐ KULTÚRÁJA, MELY MÉLTÁN ELISMERT JÓ MINŐSÉGŰ VÖRÖSBOROKAT TERMEL. A VÁROSNAK JELENLEG 16961 ÁLLANDÓ LAKOSA VAN.

4

5 VASÚTÁLLOMÁS

6 VÁROSHÁZA

7 SZENT RÓKUS TEMPLOM

8 CSEMEGI KÁROLY KÖNYVTÁR

9 MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

10 BELSŐVÁROSI MÚZEUMHÁZAK

11 TARI LÁSZLÓ MÚZEUM

12 TÁJHÁZ

13 BATSÁNYI JÁNOS GIMNÁZIUM

14 MALOM

15 VÁNDOR TANYA ÉTTEREM

16 ELLÉS MONOSTOR ROM

17 SZENTHÁROMSÁG SZOBOR

18 II. VILÁGHÁBORÚS EMLÉKMŰ

19 GYÓGYFŰRDŐ

20

21 HŐSÖK SZOBRA

22 NAGYRÉT

23 NAGYRÉTI TISZAÁG

24 KÖRÖS-TOROK PARTFŰRDŐ

25

26 KÉSZÍTETTE: Szentiványi Gábor V É G E MADE IN HUNGARY


Letölteni ppt "CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM."

Hasonló előadás


Google Hirdetések