Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Analóg jel, digitális jel

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Analóg jel, digitális jel"— Előadás másolata:

1 Analóg jel, digitális jel
Takács Béla Ganz Ábrahám Szki. 2009.

2 Sok időnek kell eltelni, hogy jól tudjuk, amit megtanultunk.
Mottó: Sok időnek kell eltelni, hogy jól tudjuk, amit megtanultunk. J. Joubert

3 Analóg jelből digitális jel és vissza …
Ha minden érzékszervünk, analóg módon érzékel, akkor miért alakítjuk digitálissá, hogy majd újból vissza kelljen alakítani analóggá? Nem bonyolult így? De …

4 Mi jellemző az analóg jelre?
Időben folytonos jel, s adott értéktartományban minden értéket fel vehet.

5 De miért analóg az előbb bemutatott jel?
Az analóg görög eredetű szó és hasonlót jelent. Ha egy kis jelünk van és felerősítjük, az erősített jelnek is olyannak kell lenni!

6 Mi a baj az analóg jellel?
Nagyon érzékeny zajokra zavarokra és egyéb torzulásokra!

7 Miben nyilvánul meg a zavar, a torzulás?
Nem azt halljuk, amit szeretnénk, (pl. alapzajt, sercegést, brummot hallunk, a hangszóróból, szélsőséges esetben nem ismerjük fel kedvenc előadónkat … stb.) Nem azt látjuk, amit szeretnénk! (nem természetes színeket látunk, s „zajos” lesz a kép) Az eredeti jel rendszerint NEM állítható vissza!

8 Miért lesz más az eredmény, ha digitális jelet alkalmazunk?
A digitális jel időben is diszkrét (nem folytonos) és az érték készletében is csak két érték szerepel a 0 és az 1” Megállapodás szerint egy bizonyos érték alatti feszültség logikai „0”-t jelent afölött logikai „1”-et. Ebből adódóan a torzult digitális jel visszaállítható az eredeti formára!

9 Megjegyzés Természetesen a tökéletes visszaállításnak feltételei vannak, és digitális jel alkalmazásánál is lépnek fel hibák, torzulások, de ezek lényegesen kisebbek mint az analóg jeleknél. A visszaállítási hibákra a későbbiekben visszatérünk!

10 Miért csak századunkban vált a digitális technika hétköznapivá?
Az analóg technika alapáramköre az erősítő. Néhány tranzisztor segítségével egész jól működő erősítő építhető, de egy pl. az audiotechnikában használható digitális áramkörhöz több tízezer vagy még ennél is több tranzisztor kell, s amíg az integrált áramköri technika nem érte el a megfelelő fejlettségi szintet, ez nagyon drága volt!

11 Az elmondottak illusztrálása a TINA program segítségével- (Házi feladat, nem a köv. órára!)
Készítsük el azt a kapcsolást, ami egy szinuszos jelgenerátorból, és egy mérőpontból áll, és nézzük meg a jelalakot! Szinuszos jel amplitudó 3V frekvencia 1kHz

12 AC, azaz váltóáramú, időfüggvényes analízist végzünk

13 Zaj szimulálása Tételezzük fel, hogy áramkörünket egy 0,2V-os (a jelünknél lényegesen kisebb) 5kHz-es zaj zavarja. Ezt egy újabb generátor beiktatásával érhetjük el!

14 Az eredmény … jeltorzulás

15 Nem kötelező házi feladat
A TINA demo változatának kipróbálása! Különböző értékek megadása esetén hogy változik a jelalak?

16 A „szokásos” dolgozatkérdések
Mi jellemző az analóg jelre? Mit jelent az analóg szó? Mi a baj az analóg jellel? Miben nyilvánul meg a zavar, a torzulás? Miért lesz más az eredmény, ha digitális jelet alkalmazunk? Miért csak századunkban vált a digitális technika hétköznapivá?


Letölteni ppt "Analóg jel, digitális jel"

Hasonló előadás


Google Hirdetések