Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Antibiogram vizsgálat baktériumtörzsön. Laboratóriumi eszközök: Kenetvételi pálca Agaragar a baktérium mal Antibiotikum lemezkék Müller Hinton tenyészközeg.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Antibiogram vizsgálat baktériumtörzsön. Laboratóriumi eszközök: Kenetvételi pálca Agaragar a baktérium mal Antibiotikum lemezkék Müller Hinton tenyészközeg."— Előadás másolata:

1 Antibiogram vizsgálat baktériumtörzsön

2 Laboratóriumi eszközök: Kenetvételi pálca Agaragar a baktérium mal Antibiotikum lemezkék Müller Hinton tenyészközeg Elhelyezési terv Steril fiziológiás oldat

3 1.Oltószer előkészítése

4 1.1. Vegye le a baktériummintát a steril pálcával. FIGYELEM! Ezt a folyamatot Bunsen égő mellett kell elvégezni a fertőtlenítés érdekében

5 1.2. Készítsen szuszpenizót a baktériummintával a fiziológiás oldatban (5 ml). Mozgassa a pálcát az oldatban, amíg a baktérium el nem keveredik. FIGYELEM! A folyamat Bunsen égő mellet történik! 1.3. Ezt ismételje meg négyszer, hogy öt baktériumminta kerüljön a kémcsőbe.

6 1.4Homogenizálja a kémcső tartalmát forgatással, majd címkézze fel „I”-ként. I

7 2.Müller Hinton közeg beoltása az antibiogram vizsgálathoz

8 2.1. Helyezze a steril kenetvételi pálcát az „I” kémcsőbe. FIGYELEM! A folyamat Bunsen égő mellett történik Nedvesítse be a pálcát, majd a felesleges folyadékot a kémcső falán csavarja ki.

9 2.2. Oltsa be a Müller Hinton agaragart a pálca rádörzsölésével. Igyekezzen vékony csíkokat elérni. 2.3. Ismételje meg a folyamatot úgy, hogy minden alkalommal 60°-ot fordít a tálcán, a minta helyes eloszlatása érdekében.: 60° = Csíkozás a harmadik forgatás után

10 2.Az antibiotikum lemezkék behelyezése

11 3.1. Helyezze a Müller Hinton agaragart az előkészített tervre. 3.2. Steril csipesszel helyezze az antibiotikum lemezkéket az agaragar felszínére. ÓVATOSAN JÁRJON EL! AMIKOR BEHELYEZI A LEMEZKÉT, FEJTSEN KI ELÉG NYOMÁST, HOGY BIZTOSAN TARTSON A KÖZEG, DE NE TÚL SOKAT, NEHOGY ÁTLYUKASSZA AZ AGARAGART.

12 4.A közeg inkubálása Inkubálja a tálcát, fordított állásban, 16 órán át 37 ° C-os minimumon.

13 5.Elemezze az eredményeket

14 5.1. Az inkubáció után, mérje le az antibiotikumok körüli növekedési zónák átmérőjét.

15 5.2. Az alábbi táblázat segítségével következtessen a minta érzékenységére vagy az ellenállóképességére a különböző antibiotikumokkal szemben. Tesztelt antibiotikum Ellenálló, ha az átmérő kisebb, mint: Érzékeny, ha az átmérő nagyobb, mint: Ampicillin14 mm19 mm SXT10 mm16 mm Erythromycin17 mm22 mm Gentamicin14 mm16 mm

16 6.Következtetés Javasoljon megfelelő antibiotikumot, mellyel kezelhető a nosocomialis fertőzés, melyet a baktérium okozott.


Letölteni ppt "Antibiogram vizsgálat baktériumtörzsön. Laboratóriumi eszközök: Kenetvételi pálca Agaragar a baktérium mal Antibiotikum lemezkék Müller Hinton tenyészközeg."

Hasonló előadás


Google Hirdetések