Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rabszolgák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rabszolgák."— Előadás másolata:

1 Rabszolgák

2 Gladiátorok Különleges csoportot alkottak a rabszolgák között a gladiátorok. Őket nem dolgoztatták, hanem cirkuszban élethalálharcot kellett vívniuk egymással, vagy vadállatokkal, a nézők szórakoztatására. A gladiátor (latin: gladius = kard, gladiator = bajvívó) elnevezés arra utal, hogy a játékok széles körű elterjedése idején a harcosok többsége kardot, gladiust forgatott.

3 A gladiátorok fegyverzete
A gladiátoroknak eltérő fegyverzete volt. Pl háló, kard, sarló alakú görbe kard, két kard, stb…

4 Néhány példa a kardra, a dárdára és a tridentre:

5 Különféle páncélokat, pajzsokat, sisakokat viseltek.
Páncélzatuk: Különféle páncélokat, pajzsokat, sisakokat viseltek.

6 A küzdőtér: A küzdőtéren nem csak szárazföldi harcosok küzdöttek meg egymással, hanem fölengedték vízzel és hajócsatát vívtak.

7 Nem csak emberek ellen küzdöttek a gladiátorok, hanem állatok elleni is megmérkőztek. Az állatokkal való küzdelem sokkal brutálisabb volt.

8 Spartacus rabszolgafelkelése
Spartacus, aki gladiátor edző volt, hetven embert tudott megszöktetni az iskolából. Egymás után győzték le az ellenük küldött csapatokat.

9 Római csapatok Az ellenük küldött csapatok fegyverei:

10 Menekülés: A római katonákkal csatában álltak, ezért nehéz volt a menekülésük. A hozzájuk csatlakozott rabszolgákkal és szegény pásztorokkal a lázadó sereg létszáma hatalmasra duzzadt. A rabszolgák célja az volt, hogy elhagyják Itáliát és hazatérjenek. Először az Alpokon akartak átkelni, de ezt végül nem merték vállalni. Ezután Spartacus kalózokkal állapodott meg, hogy átszállítsák a rabszolgasereget Szicíliába. A kalózok becsapták őket. A rabszolgák maguk által összetákolt tutajokon próbálták meg az átkelést, de a viharos tengerszorosban ez kudarcba fulladt. A római haderő két év küzdelem után megtörte a rabszolgák ellentámadását. Spartacus is elesett a csatában. Megtorlásul 6000 fogságba esett rabszolgát végeztek ki keresztre feszítéssel.

11 Érdekességek a rabszolgákról:
A Rómában elterjedt szólás inkább tréfás túlzás: Vannak néma szerszámok (eke, kapa, szekér, stb.), hangot adó szerszámok (állatok) és beszélő szerszámok (rabszolgák). Ahhoz, hogy gladiátor edző lehess, 50 embert meg kell ölnöd gladiátorpárbajban.

12 Juhász Dávid


Letölteni ppt "Rabszolgák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések