Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A SZECESSZIÓ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A SZECESSZIÓ."— Előadás másolata:

1 A SZECESSZIÓ

2 A szecesszió kialakulása
A szecesszió = művészeti irányzat, A szó latin eredetű, jelentése : kivonulni. Kivonulást, elszakadást jelent mindattól, amit a korabeli akadémikus művészet képviselt, és a hazugnak tartott historizmustól (neoreneszánsz, neobarokk, neogótikus stb. stílusok).

3 A szecesszió fogalma A szecesszió a századforduló jellegzetes képző- és iparművészeti irányzata. Historizmus és eklektika ellenes mozgalom, ami minden országban másként nyilvánult meg. Önálló értékeire az 1970-es évektől figyeltek fel. Felmerült az az értelmezési lehetőség, hogy a szecesszió az avantgárd legkorábbi fázisa. Az irányzatról kialakult negatív vélemények máig nehezítik az értékelést, a helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy napjainkban a szecesszió a kereskedelmi festészet forrásává vált.

4 Az elnevezés Anglia: az Art Nouveau kifejezés Németország: a Jugendstil (fiatal stílus)a müncheni „Jugend”, azaz „Fiatalság” című folyóirat után Spanyolországban a Modernismo, Olaszországban a Stile floreale („virágos stílus”) Amerikai Egyesült Államokban pedig a Tiffany style elnevezés terjedt el. Magyarországon a szecesszió néven vált ismertté.

5 Jellemzői Első felbukkanása a művészetben John Ruskin ( ) angol író nevével függ össze. Írásai alapján alakultak ki a szecessziós stílus fő motívumai. Főbb jellemzői: nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek alkalmazása. A szecessziós épületeken kevés a derékszög, a tervezők sokkal inkább kedvelték a lágy, gömbölyded formákat.

6 A szecesszió a világirodalomban
A szecesszió a századforduló sajátos jelensége. Ellenhatás a naturalizmusra. Az 1890-es évtizedben alakul ki Nyugat-Európában, de Közép-Európában is jelentékeny. Társadalmi bázisa a tehetős polgárság. Az irodalomban a szecesszió kedvelt műfajai: a mese, a verses dráma, a fantasztikus novella, a lélekábrázoló regény és a lélekfeltáró lírai vers. Az irodalmi szecesszió eszköztára: a különleges hatású jelzők, a metafora. Angliában Oscar Wilde és Swinburne költészete képviseli az új stílust. A Monarchiában Bécs kiemelkedő szecessziós centrum. Az osztrák "Jugendstil" irodalmi képviselői Hofmannstahl és Rilke. A drámában az impresszionista és szimbolista színművekhez, csatlakozik a szecesszió, pl. Maeterlinck és Hauptmann szimbolista korszaka után —került közel a szecesszióhoz is.

7 ÉPÍTÉSZET Az építészetben és az iparművészetben egyaránt a tartalom és a forma közeledését hozta a szecesszió. Mind a használati tárgyak, mind az épületek tervezése során a funkcióból indultak ki, és ennek megfelelően alakították a formát.

8 Jellegzetes szecessziós építészeti alkotások
Spanyolország, Barcelona: Sagrada Família (tervező: Gaudí ( ) „Az anyag tisztán, a maga asztrális görbületeiben tárulkozik majd ki, s ekkor majd a világ végre megsejtheti a paradicsom alakzatait.” Antonio Gaudi

9 Jellegzetes szecessziós építészeti alkotások
Osztrák–Magyar Monarchia: a Bécsi Iskola mesterei Otto Wagner( ): a bécsi szecesszió vezető építészmestere. Kiemelkedő épületei Bécsben a Majolikahaus, az Ankerhaus és a Wiener Stadtbahn 30 megállóhelye, köztük a Karlsplatz Pavilonjai. Josef Hoffmann ( ): a Stoclet Palota és a Kapfenbergi Színház építője.

10 Otto Wagner Ankerhaus Majolikahaus

11 Josef Hoffmann Stoclet Palota

12 Jellegzetes szecessziós építészeti alkotások
Anglia: Charles Rennie Mackintosh ( ) Glasgow: School of Art The Willow Tearooms

13 Jellegzetes szecessziós építészeti alkotások
Belgium: Victor Horta ( ) Palais Solvay, Bruxelles

14 Jellegzetes szecessziós építészeti alkotások
Franciaország: Hector Guimard ( ) Párizs, metro

15 Jellegzetes szecessziós építészeti alkotások
Németország:August Endell ( ) Atelier Elvira, München

16 A SZECESSZIÓ MAGYARORSZÁGON
Magyarországon a magyar népművészeti formák átvételén keresztül alakult ki sajátos szecessziós stílus. Ennek iskolateremtő mestere volt az építész Lechner Ödön ( ) és Lajta Béla ( ). Kozma Lajos, a Budapesti Műhely megalapítója, kiváló építész, belsőépítész és illusztrátor. A festészetben Rippl-Rónai József, de található szecessziós elem Csontváry Tivadar és Gulácsy Lajos műveiben is, és pályája kezdetén Vaszary János, Egry József is festett szecessziós képeket.

17 A SZECESSZIÓ A MAGYAR IRODALOMBAN
A szecesszió a magyar irodalomban többnyire a szimbolizmussal együtt jelenik meg. 1890-től A Hét c. folyóirat biztosít fórumot az új irányzatnak, Kiss József (1843—1921) szerkesztésében. A korszak jelentős alkotói:Bródy Sándor, Csáth Géza, Ambrus Zoltán, Balázs Béla Czóbel Minka (1855—1947) a magyar szimbolista-szecessziós formanyelv egyik kialakítója. Verseiben az álom, a fantázia képei jelennek meg: a hó, a halál, a köd és a tükör. Hatott Weöres Sándor költészetére. Lesznai Anna (Moscovitz Amália, 1885—1966) költő, író és iparművész a magyar szecesszió fontos képviselője. Versei is figyelemre méltók, de hímzései és főképp könyvborítói (pl. Ady versesköteteihez) széles körben ismertek voltak. Fő motívumai: kert, virág, fa, föld.

18 Jellegzetes szecessziós építészeti alkotások Magyarországon
Lechner Ödön ( ) Magyar Földtani Intézet Iparművészeti Múzeum

19 Jellegzetes szecessziós építészeti alkotások Magyarországon
Kós Károly ( ) Budapest, Állatkert Kakasos templom Kolozsvár Budapest, Állatkert Wekerle telep

20 Festészet, grafika Neves festők, grafikusok, illusztrátorok:
Alfons Mucha ( ), cseh festőművész Gustav Klimt ( ), osztrák festőművész Henri Toulouse-Lautrec( ) francia posztimpresszionista festő, grafikai munkásságával a szecesszió előfutára Magyar festők, grafikusok Rippl-Rónai József ( ) – második festői korszakában a legjelentősebb képviselője a szecesszió stílusirányzatának Vaszary János ( ) posztimpresszionista, de egy korszakában ő is híve az irányzatnak Róth Miksa ( ) üvegfestő

21 Alfons Mucha ( )

22 Gustav Klimt ( )

23 Henri Toulouse-Lautrec (1864-1901

24 Rippl-Rónai József (1861-1927)

25 Vaszary János ( )

26 Szecesszió az iparművészetben
kerámiakészítés üvegfestés, csipkekészítés, ötvösművészet és az épületek belső dekorációjának kivitelezése

27 Róth Miksa ( )

28 Amerikai Egyesült Államok
Louis Tiffany ( )

29 Anglia William Morris (1834–1896)


Letölteni ppt "A SZECESSZIÓ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések