Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Palicsi-tó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Palicsi-tó."— Előadás másolata:

1 Palicsi-tó

2 A Palicsi-tó egy természetes tó Szerbiában, a Vajdaságban, Szabadkától 8 km-re keletre, Palics üdülőváros része.

3 A V-alakú sekély alföldi sztyeppei szikes tó a legutóbbi jégkorszakban keletkezett a nagy lösz- és homoklerakódások idején. Feljegyezték, hogy 1794-ben és 1863-ban is kiszáradt.

4 Vize lúgos kémhatású volt a nátrium-karbonát miatt. Miután a 19
Vize lúgos kémhatású volt a nátrium-karbonát miatt. Miután a 19.században felfedezték a víz gyógyhatását, Palics felkapott fürdőhely lett az Osztrák –Magyar Monarchiában.

5 Környezeti károk Szabadka és a Palicsi Állatkert szennyvizének belevezetése a 20.században fokozatosan lerontotta a vízminőséget. A tó mellé telepített városi szennyvíztisztító sem működött megfelelő hatékonysággal.

6 Nátrium-szuflátos iszap az évtizedek alatt vastagon lerakódott a fenéken. Az elszaporodott mérgező algák miatt vize 2008 óta sötétzöld és nyálkás, fürdőzésre alkalmatlan. A helyzet megszüntetésére a hatóságoknak nincs pénze.

7 A tó vize régente annyira lúgos volt, hogy növény és állatvilágával nem dicsekedhetett. Idővel azonban változik a kép.  1780 körül a tó vizén megjelennek az első hattyúk, melyek kisebb-nagyobb megszakításokkal egészen 1902-ig felkeresik a tavat. A tó vizét kezdetben birkaúsztatásra, itatásra, kenderáztatásra, vászonfehérítésre, ruhamosásra stb. használták.

8 Régen Palics a fürdőjéről volt híres , de mára már nem lehet a tóban fürdeni. az egykori híres fürdőváros tava az elszaporodott mérgező algák miatt sötétzöld és nyálkás lett, a literenkénti 22 millió alga miatt nincs elég oxigén a vízben, ami halpusztuláshoz vezetett. Emellett a víz pH-értéke extrém magas, magas a nitrogén- és a foszforkoncentráció is.

9 Készítette: Lévai Ivett Tesity Vivien 8/4


Letölteni ppt "Palicsi-tó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések