Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Feltételes és Feltétlen Reflex

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Feltételes és Feltétlen Reflex"— Előadás másolata:

1 Feltételes és Feltétlen Reflex
Mihály Dávid 8.a

2 A FELTÉTELES REFLEXEK KIALAKULÁSA
Bár Pavlov kutyákon végezte kísérleteit, megállapításai az emberre is érvényesek. Mindannyian megfigyelhetjük, hogy a néhány hetes csecsemő szájából kicsordul a nyál, amint meglátja a cumisüveget.

3 Feltételes Reflex

4 Ivan Pavlov

5 Amikor a babát először etetik üvegből, számára a táplálkozás szempontjából közömbös inger a cumisüveg képe. A nyálelválasztás csak akkor fokozódik, ha a táplálék a szájba kerül. A reflex kialakulásával egyidejűleg a nyelv receptorainak ingerülete az agykéregízérzőközpontjában tudatosul. Amennyiben a kicsit rendszeresen üvegből táplálják, acumisüveg képe és a táplálás összekapcsolódik. A látóközpont és az ízérzőközpont egyidejűleg kerül ingerületi állapotba. A két inger (a táplálék, illetve a cumisüveg képe) többszöri társításának eredményeként a két agykérgi (látó és ízérző) központ közötti kapcsolat egyre jobban megerősödik.

6 A FELTÉTELES REFLEXEK JELLEMZŐI
A tapasztalataink nyomán keletkező reflexeket feltételes reflexeknek* nevezzük. Mindig feltétlen reflexekre épülnek. Csak akkor alakulnak ki, ha a feltétlen inger több alkalommal együtt hat a külvilág valamely közömbös ingerével. Így az agykéreg érzőközpontjai között ideiglenes idegkapcsolat képződik.

7 A feltételes reflexek nem állandók
A feltételes reflexek nem állandók. A környező világ változásaival átalakulnak, megszűnnek. Csak azok maradnak fenn, amelyeket a feltétlen inger ismételten megerősít.

8 Feltétlen Reflex az egyedi élet folyamán kialakult reflex, amely akkor jön létre, ha egy adott feltétlen reflexet kiváltó ingerrel azonos időben az idegi központot egy másik, olyan inger is éri, amely a feltétlen reflex szempontjából közömbös. Pl. a táplálék felvételekor a szájüregben és a nyelven levő receptorok a kém. ingert továbbítják és megindul a nyálelválasztás. A táplálék szagingere egy bizonyos idő múltán ugyanúgy, mint az ízérzékelés, elindítja a nyálelválasztást. Mest. (laboratóriumi) körülmények között más típusú ingerek, pl. kutyák esetében fénynek, hangnak, etetés előtti alkalmazása az élelem szagához hasonlóan kialakítja a feltételes reflexet. Többszöri ingertársítás után a közömbös inger egymagában is képes a feltételes reflex kiváltásához. A feltételes reflex kiépítése folyamán a feltétlen ingert megerősítő ingernek nevezik. A feltételes reflex időleges jellegű, ha a megerősítő inger elmarad, a feltételes reflex kialszik.

9

10 VÉGE 


Letölteni ppt "Feltételes és Feltétlen Reflex"

Hasonló előadás


Google Hirdetések