Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Páciens fertőzések eredetének meghatározása. Összefüggés A fertőzött beteget a kórházban ápolták egy műtétet követően. Az ápolás során minden nap más.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Páciens fertőzések eredetének meghatározása. Összefüggés A fertőzött beteget a kórházban ápolták egy műtétet követően. Az ápolás során minden nap más."— Előadás másolata:

1 Páciens fertőzések eredetének meghatározása

2 Összefüggés A fertőzött beteget a kórházban ápolták egy műtétet követően. Az ápolás során minden nap más kezelésben részesült: Fájdalomcsillapító folyadék átömlesztése A sebhely megtisztítása Szennyezett katéter ? Szennyezett fájdalomcsilla- pító folyadék ? Szennyezett fertőtlenítő folyadék ? Fertőzött borogatás ?

3 1.Gézlapok bakteriális fertőzésének kivizsgálása

4 Rendelkezésre álló anyagok Speciális agar petri csésze Megvizsgálandó gézlapok

5 1.1. Nyissa ki egy gézlapos tasakot. VIGYÁZAT! Csak Bunsen égő fertőtlenítése mellett nyissuk ki az agar petri csészét! 1.2. Rakja rá a gézlapra az agar petri csészét. 10 s-ig óvatosan tartsa lenyomva!

6 1.3. Végül csipesz segítségével húzza le a gézlapot és zárja vissza a tasakot. 1.4. Írja a doboz aljára: “Box 1” feliratot és az asztal számát. Inkubáljuk a mintát 24 órán keresztül 37°C hőmérsékleten.

7 2.Fertőtlenítő folyadék bakteriális fertőzésének kivizsgálása

8 Rendelkezésre álló anyagok Agar Petri csésze Megvizsgálandó fertőtlenítő (PW) Steril pipetta Steril kaparó pálca

9 2.1. Nyissa ki a “PW” üveget, majd egy steril pipettával mérjen ki 0,5 mL mintát. VIGYÁZAT! Csak Bunsen égő fertőtlenítése mellett nyissuk ki az agar petri csészét! 2.2. Rakjon 2-3 cseppet az agar Petri csésze felszínére.

10 2.3. Egy steril pálcikával terítse el a cseppeket az agar felszínén. 2.4. Zárja le a csészét. Írja a doboz aljára: “Box 1” feliratot és az asztal számát. Inkubáljuk a mintát 24 órán keresztül 37°C hőmérsékleten. Spread rack Agar Az agar teljes felületén kenje szét. Ne nyomja meg túlságosan az agart, nehogy megsérüljön.

11 3. Katéterek bakteriális fertőzésének kivizsgálása

12 Rendelkezésre álló anyagok Megvizsgálandó katéter Agar Petri csésze Pálcika (mintavételhez)

13 3.1. Vegye elő a katétert és vágjon le egy 1 cm széles részt. VIGYÁZAT! Csak Bunsen égő fertőtlenítése mellett nyissuk ki az agar petri csészét! 3.2. A pálcika dörzsölésével vegyen mintát a katéter azon végéről, amelyet előbb levágott.

14 3.3. A csipesszel vigye fel a mintát az agar felszínére. Vastagon terítse el! 3.4. Zárja le a csészét. Írja a doboz aljára: “Box 3” feliratot és az asztal számát. Inkubáljuk a mintát 24 órán keresztül 37°C hőmérsékleten. Az agar teljes felületén kenje szét. Ne nyomja meg túlságosan az agart, nehogy megsérüljön.

15 4.Fájdalomcsillapító folyadék bakteriális fertőzésének kivizsgálása

16 Rendelkezésre álló anyagok Megvizsgál- andó folyadék (PL) Szűrőren- dszer (nyomás alatt) Agar Petri csésze Baktéria szűrő (előkészített szűrőrendszer)

17 Membrános szűrés alapelve a bakteriális

18 4.1. Bizonyosodjon meg arról, hogy a baktéria filter a helyén van. 4.2. Öntse a folyadékot (PL) a filter közepére. Baktéria filter felülnézetből VIGYÁZAT! Csak Bunsen égő fertőtlenítése mellett nyissuk ki az agar petri csészét! Ne legyenek cseppek a szűrőrendszer falán!

19 4.3. A csap megnyitásával fejtsen ki nyomást a szűrőrendszerre, vákuumot előidézve, míg a teljes folyadék át nem szűrődött A szűrés után zárja el a vízcsapot!

20 4.4. Távolítsa el a szűrőrendszer felső részét (először a nagy fekete fogót), hogy hozzáférjen a filterhez. 4.5. Csipeszek segítségével vegye ki a filtert és azonnal helyezze a Petri csészébe.

21 Az elhelyezést követően gyengén nyomja meg a csipesszel a filtert, hogy az szorosan érintkezzen az agarral! 4.6 Zárja le a csészét. Írja a doboz aljára: “Box 4” feliratot és az asztal számát. Inkubáljuk a mintát 24 órán keresztül 37°C hőmérsékleten.

22 5.Eredmények A második nap (az inkubálás után) vizsgálja meg a különböző agar Petri csészéket, hogy milyen baktérium kolóniákat talál. Valószínűleg honnan származik a szennyeződés ?


Letölteni ppt "Páciens fertőzések eredetének meghatározása. Összefüggés A fertőzött beteget a kórházban ápolták egy műtétet követően. Az ápolás során minden nap más."

Hasonló előadás


Google Hirdetések