Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ENSZ BÉKEFENNTARTÓK. ● Az ENSZ biztonsági tanácsa 1948. május 29-én hozott határozatot, amellyel megalakította az első békefenntartói ENSZ missziót a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ENSZ BÉKEFENNTARTÓK. ● Az ENSZ biztonsági tanácsa 1948. május 29-én hozott határozatot, amellyel megalakította az első békefenntartói ENSZ missziót a."— Előadás másolata:

1 ENSZ BÉKEFENNTARTÓK

2 ● Az ENSZ biztonsági tanácsa 1948. május 29-én hozott határozatot, amellyel megalakította az első békefenntartói ENSZ missziót a Közel-Keleten ● Küldetésük a nemzetközi béke és biztonság fenntartása ● 1980-ban Nobel-békedíjal tüntették ki. ● Magyarország 1988 óta tagja ● Jelük kék-sisak és ENSZ jelvény

3 Hogyan dolgozik az ENSZ a békéért? Megelőzés céljából igyekszik megszüntetni a háború társadalmi és gazdasági okait, nemzetközi krízishelyzetben a feszültség csökkentésének és a tárgyalások elkezdésének központjaként működik. Továbbá a fejlesztési segítségnyújtás valamint a nemzetközi jogrendszeren keresztül is előremozdítja a béke ügyét.

4 Döntéshozatal Az ENSZ békefenntartó műveleteit a Biztonsági Tanács hozta létre, ahol a döntések esetén alkalmazható a Tanács öt állandó tagjának (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Kína, Orosz Föderáció) vétójoga. A Tanács dönt a művelet mandátumáról, méretéről, hatásköréről és időtartamáról a főtitkár ajánlásai alapján, beleértve a pénzügyi információt is, amit a főtitkár szolgáltat. A Közgyűlés szavaz a művelet költségvetéséről.

5 Feladatai A Tanács határozza meg a békefenntartók feladatait, alkalmazkodva az adott szituációhoz. Felügyelhetik a tűzszünet betartását, alakíthatnak ütközőzónát, segíthetnek a korábbi ellenfeleknek a békeegyezmény megvalósításában, védhetik a humanitárius segélyek szállítását, segíthetnek a korábbi harcosok leszerelésében és a normális élethez való visszatérésben, aknamentesítő programokat indíthatnak, felügyelhetik vagy levezényelhetik a választásokat, képezhetik a polgári rendőrséget és felügyelhetik az emberi jogok betartását.

6 Fegyver-lottó (Szarajevó-2006) Akik beszolgáltatják az illegálisan tartott kézifegyvereket, gépfegyvereket, gránátokat, sorsoláson vehetnek részt, és konyhafelszerelést, televíziót vagy motort nyerhetnek. Nem csak sorozatlövőket vagy maroklőfegyvereket foglaltak le, hanem néhány tankot is. A boszniai lapokban napjainkban is apróhirdetésekben kínálnak Kalasnyikovokat.A fegyverek azért is jelentenek gondot, mert az egyszerű utcai szóváltásoknál is sűrűn előkerülnek, a bandaháborúkat pedig gyakran gránáttal oldják meg.

7 Fegyverzet Az ENSZ műveletében részt vevő csapatok általában viselhetnek könnyű fegyverzetet, de a használat szigorú szabályokhoz kötött. A fegyvert csak önvédelemre lehet használni, vagy ha egy fegyveres csoport meg akarja gátolni a békefenntartókat feladatuk teljesítésében. Az erő alkalmazása ritka a békefenntartó csapatoknál, és mindig nehéz döntéseket és vitát jelent. A békefenntartó leghatékonyabb „fegyvere” a nemzetközi közösség támogatása.

8 Finanszírozás A békefenntartó műveleteknek saját költségvetésük van. E költségvetést a Közgyűlés a rendes költségvetésen alapuló külön besorolás segítségével állapítja meg. A besorolás itt is nagyobb összeget ír elő a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának: ők vétójoggal rendelkeznek a Tanácsban, és ahogy a Közgyűlés azt hangsúlyozta, „különleges felelősségük” van a békefenntartó műveleteket illetően. Az ENSZ békefenntartó tevékenységének éves költsége 2001 végén 3,04 milliárd dollár volt, jóval kevesebb, mint a világ katonai célokra fordított kiadásainak (800 milliárd dollár évente) fél százaléka.

9 Vezetés A műveleti irányítás az ENSZ kezében van, mivel az ENSZ- békefenntartók a Biztonsági Tanács fennhatósága alatt tevékenykednek. A főtitkár, a Tanács egyetértésével misszióvezetőt, valamint katonai parancsnokot nevez ki. A kormányok önkéntes alapon ajánlanak katonai és polgári rendőrségi személyzetet a békefenntartó műveletekhez, minden esetben külön-külön. Minden kormány megtartja saját emberei felett a végső hatalom jogát. A nemzeti kontingens a saját parancsnoka alatt szolgál. Minden egyenruhás a saját nemzeti egyenruháját viseli. A kék sisak vagy sapka (beré) és az ENSZ-kitűző azonosítja az ENSZ-békefenntartókat. Nincs hűségeskü az ENSZ-hez.

10 Jelenleg műveletek folynak: Jeruzsálemben (1948. május -); Indiában és Pakisztánban (1949. január – ); Cipruson (1964. március - ); szíriai Golán- fennsíkon (1974. június – ); Libanonban (1978. március – ); Nyugat-szaharában (1991. április -); Grúziában (1993. augusztus – ); Koszovóban (1999. Június - ); Kongói Demokratikus Köztársaságban (1999. november - ); Etiópiában és Eritreában (2000. július – ); Afganisztánban (2002. március – ); Libériában (2003. szeptember -); Elefántcsontparton (2004. április - ); Haitiben (2004. június - ); Szudánban (2005. március - ); Kelet-Timorban (2006. augusztus - ); Darfúrban (2007. július - ); Közép- afrikai Köztársaságban és Csádban (2007. szeptember - ).

11 A békefenntartó műveletek számának alakulása

12 Miyen jó, hogy van egy ilyen szervezet, a végén az egész világon béke lesz... NADE

13 Korrupció és hűtlen kezelés miatt 610 millió dollárnyi kár keletkezett a kongói és haiti ENSZ- békefenntartó küldetések során. Az utóbbi évtized egyik legnagyobb méretű visszaélése tíz beszerzési tisztviselő lelkén szárad. A gyanú szerint ugyanis kenőpénzeket fogadtak el és csaltak a beszállítók kiválasztásakor. Az ENSZ sokadjára képtelen fellépni a visszaéléseket elkövető tisztviselők ellen, akik "az egyik ENSZ-misszió után a másikban követnek el bűncselekményeket".

14 Botrányosan viselkedtek az ENSZ- békefenntartók Hazaküldenek 108 Srí Lanka-i ENSZ-békefenntartót Haitiről, mert prostituáltakkal - köztük feltehetően kiskorúakkal - létesítettek nemi viszonyt. Az ENSZ és Srí Lanka kormánya nagyon komolyan veszi az ügyet, és megerősítik, hogy a szexuális kizsákmányolás kérdésében tartják magukat a "zéró tolerancia" elvéhez.

15 ENSZ békefenntartók 6ezer éves sziklarajzokat rongltak meg Nyugat-Szaharában. Az elkövetők tisztek voltak! akik már végeztek tanfoyamot az etikai kérdésekről. A régészeti leletként nyilvántatott és a helyiek körében kultikusnak tartott sziklarajzok helyreállítását az UNESCO (ENSZ kultúrális szervezete) pénzelte.

16 RUANDA A tuszi felkelő hadsereg 1993 elején nagy offenzívát indított a kormány ellen, s az általuk elfoglalt területekről másfél millió ember menekült el. Az ENSZ-békefenntartók bevonulásának hatására a lakosság nagyobbik része úgy döntött, viszszatér otthonába. A vérengzések kezdetekor sokan próbáltak menedéket keresni a templomokban, az iskolákban, még akkor is az ENSZ védelmében bízva. Az viszont egyszer csak úgy döntött, kivonja csapatait Ruandából, amivel több millió embert hagyott magára.

17 Srebrnica ● Srebrnica muzulmán város, '93-tól ENSZ boztonsági zóna, '95-től szerb megszállás alatt ● Orvlövészek, teljes anarchia, halálra rémült emberek ● A békefenntartók táborai köré menekülnek a városból, de azok nem tesznek semmit ● Ratko Mladic biszniai szerb katonai parancsnok ígéretet tesz, hogy aki szabadon akar távozni megteheti, később végig nézi a kivégzést (7000 áldozat) ● Az ENSZ katonái nem engedték meg, hogy az emberek a támaszponton maradjanak, pedig ez megmentett volna őket a lemészárlásuktól

18 Felhasznált irodalom ● Magyar ENSZ Társaság ● Honvédelmi Minisztérium ● Origo ● MNO ● NATO Review ● Index ● MTI

19 GRATULÁLOK!


Letölteni ppt "ENSZ BÉKEFENNTARTÓK. ● Az ENSZ biztonsági tanácsa 1948. május 29-én hozott határozatot, amellyel megalakította az első békefenntartói ENSZ missziót a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések