Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

II. József A kalapos király. Uralkodóház: Habsburg- Lotaringiai ház Uralkodási ideje: 1780. – 1790. Koronázása: nem koronáztatta meg magát Édesapja: Lotaringiai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "II. József A kalapos király. Uralkodóház: Habsburg- Lotaringiai ház Uralkodási ideje: 1780. – 1790. Koronázása: nem koronáztatta meg magát Édesapja: Lotaringiai."— Előadás másolata:

1 II. József A kalapos király

2 Uralkodóház: Habsburg- Lotaringiai ház Uralkodási ideje: 1780. – 1790. Koronázása: nem koronáztatta meg magát Édesapja: Lotaringiai Ferenc István Édesanyja: Mária Terézia magyar királynő Magyar királyság királya - Német király - Német-Római Birodalom császára II. József, Mária Terézia legidősebb fia volt.

3 Az állandó hadsereg A másfél évszázados török elnyomás és a meg- megújuló háborúk a közös védelem feladatát helyezték előtérbe. A kiképzetlen hadsereg nem volt alkalmas. Nagyrészt idegen katonákból álló, állandó hadsereg állomásozott az országban. Őket a magyar parasztok élelmezték, szállásolták el. Hol rábeszéléssel, hol,,kötéllel fogták össze” az újoncokat. Az állandó hadsereget több száz- ezer főre duzzasztották.

4 Habsburg katonai zászló

5 Ország-országgyűlés nélkül A legfőbb célja az volt, hogy egységes, jól szervezet, központilag irányított államot szervezzen. Trónra kerülése után azért nem koronáztatta magát magyar királlyá, hogy ne kelljen letennie az esküt a magyar törvényekre. A Szent Koronát Bécsbe szállíttatta, és elhelyezte kincstárban mintha csupán egy egyszerű fejdísz volna. A kortársak ezért,,kalapos királynak’’ csúfolták. Rendeletekkel kormányzott. II. József tízéves uralkodása alatt végig az országgyűlés nélkül uralkodott.

6 II. József rendeletei (1) A felvilágosodás szellemében. II. József a türelmi rendeletében szabadabbá tette a protestáns vallás gyakorlását. Bezáratta, azokat a szerzetes rendeket,amelyek nem végeztek hasznos munkát. Jobbágy rendeletében tovább könnyített a jobbágyok helyzetén. A jobbágy fia ettől kezdve tanulhatott. Földesura engedélye nélkül házasodhatott. A jobbágy elnevezést használatát is megtiltotta. Az uralkodó célja az volt, hogy megszüntesse a nemesi adómentességet.

7 II. József rendeletei (2) 2. A birodalmi egység érdekében. II. József rendeletével a német nyelvet tette hivatalossá. Az uralkodó három évet adott a hivatalnokoknak hogy, megtanuljanak németül. Korábban a hivatalos nyelv a latin volt Magyarországon. A kalapos király külpolitikája is sikertelen volt: a török elleni háborújában kudarcot vallott. Halálos betegségét is itt szerezte.

8 Halála előtt a beteg és csalódott uralkodó a türelmi és a jobbágy rendelet kivételével valamennyi intézkedését visszavonta.

9 A nemzeti ébredés A németesítő rendeletek éppen az ellenkező hatást váltottak ki. Divat lett a magyar nyelv, a magyar ruha és a magyar tánc. Egyre több iskolában magyar nyelven folyt az oktatás.

10 Érdekeség Első felesége Bourbon Izabella pármai hercegnő (1741– 1763) volt, azonban ő 1763-ban elhunyt feketehimlőben. Ebből a házasságból két leánya született, Mária Terézia Erzsébet főhercegnő (1762– 1770) és Mária Krisztina, aki csak néhány órát élt, 1763. november 22-én meghalt, édesanyja 1 héttel később szintén elhunyt. Második felesége Mária Jozefa bajor hercegnő volt (1739–1767), akit 1765-ben vett feleségül, vele viszont sohasem alakított ki bensőséges házastársi viszonyt. Miután második asszonyát is elvitte a himlő (1767), majd egyetlen élő gyermeke, Mária Terézia Erzsébet is meghalt (1770-ben), II. József többé nem nősült meg. Első felesége Bourbon Izabella pármai hercegnő (1741– 1763) volt, azonban ő 1763-ban elhunyt feketehimlőben. Ebből a házasságból két leánya született, Mária Terézia Erzsébet főhercegnő (1762– 1770) és Mária Krisztina, aki csak néhány órát élt, 1763. november 22-én meghalt, édesanyja 1 héttel később szintén elhunyt. Második felesége Mária Jozefa bajor hercegnő volt (1739–1767), akit 1765-ben vett feleségül, vele viszont sohasem alakított ki bensőséges házastársi viszonyt. Miután második asszonyát is elvitte a himlő (1767), majd egyetlen élő gyermeke, Mária Terézia Erzsébet is meghalt (1770-ben), II. József többé nem nősült meg.

11 Bourbon Izabella pármai hercegnő Mária Jozefa bajor hercegnő

12 Friss hír! Időkapszulát találtak Tiszaszentimrén. Az 1780-as években épült parókia felújításánál, egy régi ajtó kibontásakor egy időkapszulát találtak Tiszaszentimrén. A fém doboz négy különböző időben talált levelet tartalmaz. Az első 1784-es keltezésű, a második 1817-ben, a harmadik 1830-ban íródott.

13 Készítette: Szilvás Dorottya


Letölteni ppt "II. József A kalapos király. Uralkodóház: Habsburg- Lotaringiai ház Uralkodási ideje: 1780. – 1790. Koronázása: nem koronáztatta meg magát Édesapja: Lotaringiai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések