Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tiszaújváros Széchenyi út 37. 3580 D erkovits M űvelődési K özpont és V árosi K önyvtár.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tiszaújváros Széchenyi út 37. 3580 D erkovits M űvelődési K özpont és V árosi K önyvtár."— Előadás másolata:

1

2 Tiszaújváros Széchenyi út 37. 3580 D erkovits M űvelődési K özpont és V árosi K önyvtár

3 Köszöntő Kistelepülések könyvtári ellátása c. konferencia 2004. március 18-19. Tiszaújváros Ajánlom minden résztvevő figyelmébe a könyvtárról készült arculatelemzés megtekintését. Az arculatelemzés során javaslatot teszek a hatékonyabb PR munka érdekében néhány módosítás lehetőségeire.

4 Telefon: 06-49/542-010 / 114 mellék E-mail: tujvlib@axelero.hu web: http://www.tujvmkvk.hu Elérhetőség

5 Nyitva tartás Felnőtt kölcsönző, Olvasóterem, Közhasznú Információs Szolgálat, Folyóiratolvasó, Videótár, Helytörténeti Gyűjtemény és Kiállítás Hétfő: ZÁRVA ; Kedd, Péntek: 10-19 h. ; Szerda, Csütörtök: 10-17 h. Szombat: 9-12 h. Hangtár Hétfő: ZÁRVA ; Kedd, Péntek: 10-19 h. ; Szerda, Csütörtök: 13-16 h. Szombat: 9-12 h. Gyermekkönyvtár Hétfő: ZÁRVA ; Kedd, Péntek: 10-18 h. ; Szerda, Csütörtök: 13-17 h. Szombat: 9-12 h.

6 A könyvtár múltja és jelene A tiszaújvárosi Városi Könyvtár alig 40 éves múltra tekint vissza, hiszen az elmúlt évtizedek iparosításának következtében létrejött település nyilvános könyvtári ellátásának intézménye. 1964-ben egy lakásban elhelyezett szakszervezeti fiókkönyvtár volt, ma egy megújult épületben és 1600 m 2 -en egy modern, jó színvonalú városi könyvtárnak tekinthető. Az átmenetre 40 évre volt szükség!

7 A könyvtár jövője információs központ A könyvtár a bővülő szolgáltatásaival és növekvő nyilvánosságával információs központ szerepét látja el, s így meghatározó intézménnyé válik a város és vonzáskörzete részére.

8 Statisztikai adatok Gyűjtemény megoszlás Könyv és bekötött időszaki kiadvány: 93.230 db Audiovizuális(AV, HK, CD, Dia): 7.963 db Elektronikus (CD-ROM, DVD): 914 db Kurrens időszaki kiadvány: 143 féle Olvasóink száma 3.928 fő (a lakosság 20%-a), ebből 14 év alatti olvasó: 1.044 fő.

9 A könyvtár tevékenységei A könyvtár a törvényben szabályozott alapszolgáltatások mellett számos egyéb szolgáltatást is nyújt a könyvtárhasználóknak. Alapszolgáltatás: könyvtárlátogatás, helybenhasználat, állományfeltáró eszközök használata Térítéses szolgáltatás: Kölcsönzés, előjegyzés, irodalomkutatás, játszóház, diafilm kölcsönzés, Internet használat, szövegszerkesztés, nyomtatás, szkennelés, spirálozás, fénymásolás, fax küldés- és fogadás Különböző részlegek a könyvtárhasználóknak más és más szolgáltatást nyújtanak.

10 Könyvek, folyóiratok kölcsönzése, ill. helyben használata, Könyvtárközi kölcsönzés lebonyolítása, Könyvtári katalógusok építése (hagyományos, és on- line formában) Bibliográfiai és szakirodalmi tájékoztatás saját készítésű és vásárolt adatbázisokból, Internetről, Irodalomkutatás, referensz adatbázis építése, Könyvtári rendezvények szervezése. Felnőtt részleg (Kölcsönző, Olvasóterem, Folyóiratolvasó)

11 Gyermekek Világa A részleg legfontosabb feladata a gyermekek olvasóvá- és könyvtárhasználóvá nevelése. „… maximálisan kielégíteni a gyermekek egyéni kedvteléseit, hozzásegíteni őket a szabadidő hasznos eltöltéséhez; gazdag választékkal és játékos módszerrel felébreszteni a további önképzés lehetőségét.” Szabadidős tevékenységek szervezése: játszóházak, kézműves napközik, író-olvasó találkozók

12 Interaktív gyermekoldal

13 Az ún. közhasznú vagy közérdekű információ jelentése: az emberek mindennapi életviteléhez szükséges információ. A részleg tevékenysége Vállalkozói Információs Szolgálat Európai Uniós információ szolgáltatás Együttműködés különböző szervezetekkel Irodai szolgáltatások Közhasznú Információs Szolgálat

14 Videótár, Hangtár Video- és DVD filmek kölcsönzése és helyben megtekintése, Videojegyzék készítése nyomtatott és on-line formában, Hangzó dokumentumok kölcsönzése, és helyben használata, Zenei szakkönyvek és zenei szakfolyóiratok helyben használata.

15 Helyismereti Gyűjtemény A városra vonatkozó könyvtári jellegű dokumentumok gyűjtése és azok szolgáltatása, A gyűjtemény anyagának feltárását szolgáló adatbázisok: cikkadatbázis, biográfiai adatbázis, várostörténeti kronológia, Tárgyi emlékek gyűjtése, Állandó kiállítás: Egy város született a XX.század derekán /Életmódváltás a dél-borsodi térségben/ címmel.

16 Együttműködés a település iskoláival, és egyéb intézményeivel, Gábor Dénes Főiskola kihelyezett tagozatával, a BAZ. Megyei Iparkamarával, a Városi Önkormányzattal, Idegenforgalmi Irodával, Környező települések Polgármesteri Hivatalaival, A vonzáskörzet községi könyvtáraival.

17 Célközönség A könyvtár szolgáltatásait valamennyi korosztály igénybe veheti: a kisgyermekkortól az időskorig. A könyvtárak a tájékoztatás, az információ- szerzés, az önképzés, szórakozás, a továbbtanulás háttérintézményei, s mint ilyenek a közjó részei.

18 Szándéknyilatkozat Jelenlegi és jövőbeni szolgáltatás mindig a felhasználók szükségletein alapulnak. Minőségi szolgáltatás érdekében törekszünk a dolgozók folyamatos továbbképzésére. Biztosítjuk az információ gyors hozzájutását. A teljes szándéknyilatkozatot nyomtatott és on-line formában közzétesszük!

19 A könyvtár filozófiája „Az információhoz való hozzáférés minden ember joga!”

20 Illemkódex A cél a jó hírnév kialakítása és megtartása. A könyvtáros mindig legyen szívélyes és segítőkész és tartsa tiszteletbe a látogatók elvárásait.

21 Kommunikációs struktúra kiépítése Belső kommunikáció Alkalmazottak naprakész tájékoztatása (faliújság, belső e-mail, heti- és havi értekezletek) Külső kommunikáció (lakosság, olvasók felé) Olvasói javaslatok könyve Névtábla a dolgozóknak Névreszóló meghívók Médiakapcsolat Könyvtári hírmondó, plakátok, szórólapok

22 Külső megjelenés

23 Belső megjelenés A földszinten a falak - bútorok színharmóniája: A világosabb színek dominálnak, melyek jól kiemelik a növényeket, és a feliratokat. Komoly, de meleg színek Egységes, figyelemfelkeltő eligazító táblák

24 Belső megjelenés Az emeleten a Gyermekkönyvtárban és a Hangtárban a világosabb, játékosabb, mozgalmasabb színek dominálnak.

25 Elektronikus megjelenési forma WEB - www.tujvmkvk.hu rendszeres frissítés, kellő tartalom, tetszetős külső

26 J avaslatok a módosításra

27 Könyvtári logó Egy könyvtári logó létrehozása, mely valamennyi nyomtatott anyagon egységesen szerepel. levélpapír, boríték olvasójegy dolgozói névtábla szórólap, könyvtári hírmondó naptár

28 Telekommunikációs logó Mobiltelefonokra letölthető logó szerkesztése, mely letölthető legyen a könyvtár honlapjáról.

29 Belső megjelenés A belső terekben bekövetkező változások nyomon követése a feliratokkal.

30 Off-line kiadvány Egy prezentációs CD-ROM létrehozása a Városi Könyvtárról. a Városi Könyvtár történetének bemutatása, fotókkal illusztrálva, szándéknyilatkozat, a könyvtár szolgáltatásai, részlegei, rendezvények, programok, fotók, saját építésű adatbázisok, állandó kiállítás.

31 Munkaruházat, járművek Egységes munkaruha vásárlása, melyen a könyvtári logó matrica formájában rávasalható legyen. A jármű oldalára szintén a logó ráragasztása.

32 További együttműködés a Munkaügyi Központtal (átképző tanfolyamokhoz az irodalom követése), a település gyáraival, üzemeivel (közös programok szervezése, a dolgozók önképzésének, szórakozásának támogatása, a helyi és megyei sajtóval, egy állandó újságíró megbízása (rendszeres hírek a könyvtár életéről).

33 Eredmények Remélem, hogy a bemutatás során kedvező kép alakult ki a könyvtárról, és a PR tevékenységet is jónak ítélik meg. A javasolt változások még teljesebbé és egységesebbé teszik a könyvtár megjelenését. Köszönöm türelmüket, további jó munkát kívánok Önöknek!

34 Készítette Riczu Józsefné könyvtár-informatikus szak II.évfolyam; II.félév 2004


Letölteni ppt "Tiszaújváros Széchenyi út 37. 3580 D erkovits M űvelődési K özpont és V árosi K önyvtár."

Hasonló előadás


Google Hirdetések