Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Térbeli organizáció Tervezői kiírás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Térbeli organizáció Tervezői kiírás."— Előadás másolata:

1 Térbeli organizáció Tervezői kiírás

2 Térbeli Organizáció célja
Előadáson elhangzott: Idő-erőforrás-költség optimalizálása Adott térben Adott szabályrendszerben költség idő erőforrás minőség Ha egy hegyet kell ellapátolni (technológia bármilyen gyorsítást enged), és ha ezzel 1 ember 100 nap (= munkaperc) alatt végez akkor ember 1 perc alatt végez?

3 Térbeli Organizáció Tervezői kiírás során organizáció kétféle részletezettséggel készül, annak célja szerint. Célja lehet: 1) A kész termék minőségének biztosítása Ekkor a TO egy UTASÍTÁS, mely a technológiai / szereléstechnikai leírás részeként készül (terv magyarázatként, vagy a megvalósíthatóság igazolásaként) Ekkor Tervező magától készíti 2) A Kivitelező előre tájékoztatása a kivitelezés leendő körülményeiről, azaz többlet költség igénnyel, többlet idő igényével ne jelentkezzen, közbeszerzés esetén egyenlő esély megteremtése. Ekkor a TO egy UTASÍTÁS / KÖVETELMÉNY RENDSZER , mely a kivitelezés körülményeit és/vagy a Megrendelő / Beruházó / Üzemeltető kivitelezést befolyásoló igényeit írja le, és azokat a kivitelezési időszak korlátaiként definiálja Ekkor Beruházó / Megrendelő / Üzemeltető utasításai szerint Tervező készíti

4 Tervezői Térbeli Organizáció
Ma a 2. céllal foglalkozunk. Milyen esetekben releváns a TO? Pl.: autópályáról megközelíthető, szabadonálló ház esetében, ha a telek mérete óriási a házhoz képest és nincs különösebb elvárása a Megrendelőnek? Nem releváns miért? Helyszínből adódó esetek, ahol releváns: Szűk beépítés esetében (pl.: zártsorú, 100%-os beépítés) miért? Nehezen megközelíthető helyszín esetében (súly, magassági korlátozás, nagy lejtésviszonyok, stb) miért? Épületből / szerkezetből /technológiából adódó esetek, ahol releváns: Mély alapozás (résfal, cölöpfal, stb géplánca, odaszállíthatósága?) miért? Transzport beton kötelező alkalmazása (nagy X,Y kiterjedés, vagy nagy magasság esetében) miért? stb Megrendelői igények / körülményekből adódó esetek, ahol releváns Az elvárt teljesítési határidő rövidsége, vagy elvárt ütemezés esetén miért? Működő üzemen belüli munkavégzés speciális körülményei miért?

5 Tervezői Térbeli Organizáció
Feladat 1. A múlt órán a terem felújításának költségét megbecsülték. Milyen organizációs követelményeket írnának ki, ha a termet fel kellene újítani ig egy rendezvény miatt? Ezt elsőre gondoljátok végig együtt a hallgatókkal. Egyetemi munkavégzés miatt munkaidő korlátozás kell beszállítás, rakodás, sitthordás, hangos munkavégzés, stb miatt,? Zaj, por, rezgés elleni védelemre kiírnának valamit? Ideiglenes falakat, ajtókkal? Az egyetemi hallgató hogy nem fog betévedni a munkaterületre? Mi lesz a beléptetési rendszer egyetemi területre, épületbe, munkaterületre? Szét kell őket választani? Hol állhat meg a teherautó, ahonnan hogyan hozhatja az anyagot, sittet, stb? Melyik liftet használhatja, melyiket nem, melyik útvonalon nem járhat, stb. Igazoltatni az őrök igazoltathatják őket? Milyen mellékhelyiséget használhat? Hol ehet, öltözhet, stb? Hányszor és hol kell takarítania a kivitelezőnek? Honnan és hogyan, milyen feltételekkel vehet vizet, áramot? Felvonulási területet kap, ahova a szerszámait, ruháit beteheti? Ha igen hol? Ha ablakot is cserél kell az udvaron, utcán járókelők biztonságáról intézkednie?

6 Tervezői Térbeli Organizáció
Feladat 2. A Kaposi Mór Kórház új épületszárnyakat épít, de eközben tekintettel arra, hogy ez egy megyei kórház, végig zavartalanul üzemelnie kell! Az új szárny 7 szintes, mon vb szerkezetű. Szövegesen adja meg, milyen organizációs követelményrendszert támasztana a kivitelezők felé, ha Önt kérné fel az üzemeltető, hogy segítsen megfogalmazni, mint szakember.

7


Letölteni ppt "Térbeli organizáció Tervezői kiírás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések