Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette:Kereszti Laura

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette:Kereszti Laura"— Előadás másolata:

1 Készítette:Kereszti Laura
Galileo Galilei Készítette:Kereszti Laura

2 Élete Galileo Galilei február 15-én, Pisában született. Édesapja a kor másként gondolkodói közé tartozott. Nem fogadta el a betokosodott és a katolikus egyház által hirdetett arisztotelészi megállapításokat . Galilei apja magatartását követte. Következetesen fellépett a dogmatikus gondolkodásmód ellen. A tudomány területére is jelentős hatást gyakoroló reneszánsz eszmeiség meghatározó egyénisége lett.  17 évesen került szülővárosa egyetemére, ahol beleszeretett a matematikába ban – egy templomban látott lengő csillár megfigyelése után – elsőként írta le az ingamozgás alaptörvényét. Megállapította: a lengésidő a kilengés nagyságától független, kizárólag a fonál vagy a rúd hosszától függ. Az ő felismerése tette lehetővé, hogy nagy pontosságú ingaórákat lehessen készíteni.  Pisáról mindenkinek a ferde torony jut eszébe. Galilei ennek tetejéről végezte el híres ejtési kísérletét.

3

4 Távcső A XVII. sz. elején Németalföldön egy addig nem látott újdonság született, a távcső. Galilei 1609-ben, Velencében egy barátjától (Paolo Sarpi) értesült az újdonságról. A hírek szerint ezek a távcsövek csak két-háromszoros nagyításra voltak képesek, a kép minősége pedig gyatra volt.  Galilei azonnal hozzáfogott egy tökéletesebb optikai eszköz elkészítéséhez. A lencséket saját kezűleg, maga csiszolta, majd ezeket illesztette pontosan a tubusba. Az első távcsöve kilencszeres nagyítású, egyenes állású, jó képalkotást adó műszer lett.  Velence akkori uralkodója az elkészített távcső kapcsán csábító ajánlatot tett Galileinek. Élete végéig az udvarban dolgozhat, ha számára egy kiváló távcsövet készít. 

5 TÁMADÁSOK ÉS MEGALÁZTATÁSOK
Felfedezései, új gondolatai és népszerűsége miatt számos irigye akadt, akik kétségbe vonták kutatásai hitelességét.  Ellenfelei az egyházi hatóságokhoz fordultak: követelték, hogy vonják felelősségre Galileit felelőtlen kijelentései miatt! Egy fiatal pap prédikációjában Galileit hitetlennek és a katolikus egyház ellenségének nevezte, holott a tudós egész élete során vallásos emberként viselkedett. 1615-ben az Inkvizíció Rómába rendelte. Követelték, hogy vonja vissza tanait! Galilei kénytelen volt a vizsgálóbizottság előtt megtagadni a napközéppontú világképről alkotott nézeteit.1618-ban, amikor rövid idő alatt három üstököst lehetett az égbolton látni, Galilei ismét a kopernikuszi rendszer helyességét hirdette. A pápa újból Rómába rendelte vizsgálatra, ahol bár nem ítélték el, kénytelen volt írásba adni, hogy soha többé nem fogja nyilvánosan hirdetni Kopernikusz elméletét . Időskori vaksága ellenére megírta a „Két új tudomány” című könyvét, amelyben a fizika területén tett legújabb felismeréseit tette közzé. Ez volt az a mű, amely Isaac Newton munkásságának alapköve lett. Galileinek köszönhetjük, hogy megszülettek a klasszikus fizika alapvető mozgástörvényei.

6 Köszönöm a figyelmet ! Kereszti Laura 7/b


Letölteni ppt "Készítette:Kereszti Laura"

Hasonló előadás


Google Hirdetések