Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ENSZ békefenntartó missziói Gansperger Gábor. A sikersztori Az ENSZ a világ legnagyobb támogatója a konfliktusok utáni stabilizációnak. Az ENSZ Biztonsági.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ENSZ békefenntartó missziói Gansperger Gábor. A sikersztori Az ENSZ a világ legnagyobb támogatója a konfliktusok utáni stabilizációnak. Az ENSZ Biztonsági."— Előadás másolata:

1 Az ENSZ békefenntartó missziói Gansperger Gábor

2 A sikersztori Az ENSZ a világ legnagyobb támogatója a konfliktusok utáni stabilizációnak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával végzett műveletek nemzetközi jellege példátlan legitimációt biztosít bármely területen. A békefenntartás önmagában nem jelent megoldást a konfliktusokra, a vele bárhuzamosan zajló békefolyamatokat, tárgyalásokat nem helyettesítheti. Önálló hadereje nincs, a tagállamok hozzájárulására van utalva. Jelenleg 115 országból több mint 100 ezer békefenntartó teljesít szolgálatot. (73 000 katona és katonai megfigyelő, 9500 rendőr, 5700 nemzetközi polgári személyzet, 12 400 helyi polgári személyzet, 2000 egyéb feladatot ellátó önkéntes.)‏ A missziók rendkívül költséghatékonyak, az összehangolt bürokrácia és a tagállamok között megoszló feladatok miatt sokkal olcsóbb, mint a NATO vagy az USA háborúi.

3 Az ENSZ 1945-ös megalakulásakor az alapokmányban rögzítették a konfliktusok békés rendezését, illetve a világbéke és a nemzetközi biztonság megteremtését. Az első bevetésre 1948-ban került sor, az arab-izraeli tűzszünet betartásának ellenőrzésére. Azóta 65 alkalommal volt szükség az ENSZ beavatkozására, ezek közül 48 ért véget, 17 a mai napig tart. Az ENSZ közbenjárására 172 békés megállapodás született meg, és 45 országban tették lehetővé a szabad választásokat. Egyértelmű kapcsolat mutatható ki a polgárháborúk csökkenő száma és az ENSZ békefenntartó tevékenysége között, a hidegháború vége óta négyszer több missziót indított az ENSZ, ez a fegyveres konfliktusok mennyiségének és intenzitásának visszaesését eredményezte. A műveletek jelenleg is a leginstabilabb és legkevésbé ellenőrzött területeken folynak, ahová mások nem tudnak, vagy nem akarnak csapatokat küldeni.

4 Magyarország szerepe Magyarország az 1980-as évek végén kapcsolódott be a békefenntartó műveletekbe, de ezt megelőzően is végeztünk különböző feladatokat. 1972 és 1975 között 124 katonát és belügyi dolgozót küldtünk Dél- Vietnamba nemzetközi megfigyelői feladatok ellátására. Eddig 450 katonánk (jelenleg kb százan) és 424 rendvédelmi szakemberünk (jelenleg 15-en) teljesített szolgálatot; a legtöbben Bosznia-Hercegovinában és Kambodzsában. A Magyar ENSZ Társaság 1992-ben hozta létre a békefenntartással foglalkozó munkacsoportját, amelynek célja a hazai közvélemény tájékoztatása és a békefenntartók felkészítése.

5 UNTSO United Nations Truce Supervision Organization, 1948-?? Izrael védelmében alapították, attól tartva, hogy Palesztina, Egyiptom, Irak, Libanon, Szaúd-Arábia, Szíria vagy Jordánia lerohanhatja az új országot. Jelenleg 22 ország teljesít szolgálatot a térségben, köztük az USA, Kína, Oroszország és Franciaország. A központja Jeruzsálemben található, kirendeltségei vannak Bejrútban és Damaszkuszban. Három különböző ENSZ-missziót foglal magában: Observer Group Golan (OGG), Observer Group Lebanon (OGL), Observer Group Egypt (OGE). Az OGG-t két különböző kirendeltségre osztották, a damaszkuszira és a tiberiasira. Mindkét kirendeltség megfigyelői ellenőrzik, hogy az izraeli és szíriai fél betartják-e az 1974-es megnemtámadási szerződést. Az OGL az UNIFIL-lel együttműködésben felügyeli az Izrael és Libanon közötti demarkációs vonalat („blue line”). Az OGE felügyeli a Szuezi-csatornát, és őrjáratokat vezet a Sínai- félszigeten.

6 UNFICYP United Nations Peacekeeping Force in Cyprus, 1964-?? 1963 decemberében török ciprióták görögök lakta területeket támadtak meg Nicosiában és Larnacában; félő volt, hogy polgárháború tör ki. 1974-ben az ENSZ-békefenntartók sem tudták megelőzni, hogy görög szélsőségesek államcsínt hajtsanak végre Ciprus Görögországhoz csatlakozása érdekében. A török hadsereg ezután megszállta a sziget északi részét, majd 1983-ban kikiáltották az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot. Az UNFICYP a két „ország” közötti demarkációs vonalat felügyeli, folyamatosan ellenőrzik, hogy a két fél nem akarja-e megtámadni egymást. Jelenleg 17 ország teljesít szolgálatot 1210 fővel, köztük néhány magyar katona is.

7 UNMIK United Nations Interim Administration Misson in Kosovo, 1999-?? A koszovói háború (1996-1999) során szerb katonák számos civilt lemészároltak, a NATO megtorlásként szerbiai városokat bombázott. Koszovó ügye tisztázatlan maradt, az ENSZ vette át irányítását. Az UNMIK végső célja Koszovó jogi státuszának multilaterális rendezése, a térség békéjének hosszú távú biztosítása. A katonai feladatokat a NATO által vezetett KFOR (Kosovo Force) végti, az UNMIK a törvényhozó- és és végrehajtó testületeket felügyeli, az igazság- és külügyeket irányítja. 2001-ben megalakult a Koszovói Parlament, amely bizonyos közigazgatási feladatokat végezhet, azonban minden határozatáért felelnie kell az ENSZ előtt. 2008. február 17-én Koszovó egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, azonban státusza még az ENSZ számára is vitatott, ezért békefenntartóik még jó ideig maradhatnak a térségben.

8 A kritikák Az első két ENSZ-misszió (1948 - UNTSO; 1949 - UNMOGIP) máig nem érte el célját, a tartós rendezést. A világ nagyhatalmai alig küldenek pénzügyi, katonai és logisztikai támogatást, elsősorban Pakisztán, India és Banglades a legfőbb támogatók. A békefenntartók száma az 1990-es években folyamatosan csökkent, az 1993-as 80 ezerről 1998-ra 14 ezerre esett vissza. Az ENSZ alapokmánya nem pontosítja a vonatkozó munkamegosztást, így a missziók illetékessége ad hoc alapon szerveződik. Afrikában különösen sikertelen az ENSZ, több mint nyolcmillió áldozatot követeltek a térség fegyveres konfliktusai, amelyeket megfelelő logisztikával az ENSZ meg tudott volna előzni. Csak egy példa: a Kongói Demokratikus Köztársaság területén 250-szer férne el Koszovó, mégis sokkal kevesebb katonát küldött oda az ENSZ.

9 1994-ben Ruandán a hatalmon lévő hutuk négy hónap alatt több mint 800 ezer tuszit mészároltak le. Az ENSZ ahelyett, hogy ezt megakadályozta volna, a népirtás ideje alatt kivonult az országból. 1995-ben Srebrenicát elfoglalták boszniai szerb csapatok holland ENSZ- katonáktól. Pár nap alatt nyolcezer muzulmán férfi és fiú lakost mészároltak le; mindezt a békefenntartók tétlenül nézték. 2005-ben a nemzetközi közösség politikusai „kolosszális, kollektív és szégyenletes hibáról” beszéltek. 2001 óta vannak jelentések a békefenntartók által elkövetett erőszakos és megalázó cselekedekről (nemi erőszak, pedofília, élelemért vásárolt szexuális szolgáltatások). A legsúlyosabb esetek Kongóban, Haitin és Libériában történtek. 2004 óta 319 ügyben indítottak eljárást, de mindössze 18 alkalmazottat bocsátottak el, börtönbe senki nem került...

10 Források ENSZ - www.un.org „Jól fizető exportcikk a kéksisakos” - http://itthon.transindex.ro/?cikk=6942


Letölteni ppt "Az ENSZ békefenntartó missziói Gansperger Gábor. A sikersztori Az ENSZ a világ legnagyobb támogatója a konfliktusok utáni stabilizációnak. Az ENSZ Biztonsági."

Hasonló előadás


Google Hirdetések