Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ENSZ békefenntartó missziói Gansperger Gábor. A sikersztori Az ENSZ a világ legnagyobb támogatója a konfliktusok utáni stabilizációnak. Az ENSZ Biztonsági.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ENSZ békefenntartó missziói Gansperger Gábor. A sikersztori Az ENSZ a világ legnagyobb támogatója a konfliktusok utáni stabilizációnak. Az ENSZ Biztonsági."— Előadás másolata:

1 Az ENSZ békefenntartó missziói Gansperger Gábor

2 A sikersztori Az ENSZ a világ legnagyobb támogatója a konfliktusok utáni stabilizációnak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával végzett műveletek nemzetközi jellege példátlan legitimációt biztosít bármely területen. A békefenntartás önmagában nem jelent megoldást a konfliktusokra, a vele bárhuzamosan zajló békefolyamatokat, tárgyalásokat nem helyettesítheti. Önálló hadereje nincs, a tagállamok hozzájárulására van utalva. Jelenleg 115 országból több mint 100 ezer békefenntartó teljesít szolgálatot. ( katona és katonai megfigyelő, 9500 rendőr, 5700 nemzetközi polgári személyzet, helyi polgári személyzet, 2000 egyéb feladatot ellátó önkéntes.)‏ A missziók rendkívül költséghatékonyak, az összehangolt bürokrácia és a tagállamok között megoszló feladatok miatt sokkal olcsóbb, mint a NATO vagy az USA háborúi.

3 Az ENSZ 1945-ös megalakulásakor az alapokmányban rögzítették a konfliktusok békés rendezését, illetve a világbéke és a nemzetközi biztonság megteremtését. Az első bevetésre 1948-ban került sor, az arab-izraeli tűzszünet betartásának ellenőrzésére. Azóta 65 alkalommal volt szükség az ENSZ beavatkozására, ezek közül 48 ért véget, 17 a mai napig tart. Az ENSZ közbenjárására 172 békés megállapodás született meg, és 45 országban tették lehetővé a szabad választásokat. Egyértelmű kapcsolat mutatható ki a polgárháborúk csökkenő száma és az ENSZ békefenntartó tevékenysége között, a hidegháború vége óta négyszer több missziót indított az ENSZ, ez a fegyveres konfliktusok mennyiségének és intenzitásának visszaesését eredményezte. A műveletek jelenleg is a leginstabilabb és legkevésbé ellenőrzött területeken folynak, ahová mások nem tudnak, vagy nem akarnak csapatokat küldeni.

4 Magyarország szerepe Magyarország az 1980-as évek végén kapcsolódott be a békefenntartó műveletekbe, de ezt megelőzően is végeztünk különböző feladatokat és 1975 között 124 katonát és belügyi dolgozót küldtünk Dél- Vietnamba nemzetközi megfigyelői feladatok ellátására. Eddig 450 katonánk (jelenleg kb százan) és 424 rendvédelmi szakemberünk (jelenleg 15-en) teljesített szolgálatot; a legtöbben Bosznia-Hercegovinában és Kambodzsában. A Magyar ENSZ Társaság 1992-ben hozta létre a békefenntartással foglalkozó munkacsoportját, amelynek célja a hazai közvélemény tájékoztatása és a békefenntartók felkészítése.

5 UNTSO United Nations Truce Supervision Organization, 1948-?? Izrael védelmében alapították, attól tartva, hogy Palesztina, Egyiptom, Irak, Libanon, Szaúd-Arábia, Szíria vagy Jordánia lerohanhatja az új országot. Jelenleg 22 ország teljesít szolgálatot a térségben, köztük az USA, Kína, Oroszország és Franciaország. A központja Jeruzsálemben található, kirendeltségei vannak Bejrútban és Damaszkuszban. Három különböző ENSZ-missziót foglal magában: Observer Group Golan (OGG), Observer Group Lebanon (OGL), Observer Group Egypt (OGE). Az OGG-t két különböző kirendeltségre osztották, a damaszkuszira és a tiberiasira. Mindkét kirendeltség megfigyelői ellenőrzik, hogy az izraeli és szíriai fél betartják-e az 1974-es megnemtámadási szerződést. Az OGL az UNIFIL-lel együttműködésben felügyeli az Izrael és Libanon közötti demarkációs vonalat („blue line”). Az OGE felügyeli a Szuezi-csatornát, és őrjáratokat vezet a Sínai- félszigeten.

6 UNFICYP United Nations Peacekeeping Force in Cyprus, 1964-?? 1963 decemberében török ciprióták görögök lakta területeket támadtak meg Nicosiában és Larnacában; félő volt, hogy polgárháború tör ki ben az ENSZ-békefenntartók sem tudták megelőzni, hogy görög szélsőségesek államcsínt hajtsanak végre Ciprus Görögországhoz csatlakozása érdekében. A török hadsereg ezután megszállta a sziget északi részét, majd 1983-ban kikiáltották az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot. Az UNFICYP a két „ország” közötti demarkációs vonalat felügyeli, folyamatosan ellenőrzik, hogy a két fél nem akarja-e megtámadni egymást. Jelenleg 17 ország teljesít szolgálatot 1210 fővel, köztük néhány magyar katona is.

7 UNMIK United Nations Interim Administration Misson in Kosovo, 1999-?? A koszovói háború ( ) során szerb katonák számos civilt lemészároltak, a NATO megtorlásként szerbiai városokat bombázott. Koszovó ügye tisztázatlan maradt, az ENSZ vette át irányítását. Az UNMIK végső célja Koszovó jogi státuszának multilaterális rendezése, a térség békéjének hosszú távú biztosítása. A katonai feladatokat a NATO által vezetett KFOR (Kosovo Force) végti, az UNMIK a törvényhozó- és és végrehajtó testületeket felügyeli, az igazság- és külügyeket irányítja ben megalakult a Koszovói Parlament, amely bizonyos közigazgatási feladatokat végezhet, azonban minden határozatáért felelnie kell az ENSZ előtt február 17-én Koszovó egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, azonban státusza még az ENSZ számára is vitatott, ezért békefenntartóik még jó ideig maradhatnak a térségben.

8 A kritikák Az első két ENSZ-misszió ( UNTSO; UNMOGIP) máig nem érte el célját, a tartós rendezést. A világ nagyhatalmai alig küldenek pénzügyi, katonai és logisztikai támogatást, elsősorban Pakisztán, India és Banglades a legfőbb támogatók. A békefenntartók száma az 1990-es években folyamatosan csökkent, az 1993-as 80 ezerről 1998-ra 14 ezerre esett vissza. Az ENSZ alapokmánya nem pontosítja a vonatkozó munkamegosztást, így a missziók illetékessége ad hoc alapon szerveződik. Afrikában különösen sikertelen az ENSZ, több mint nyolcmillió áldozatot követeltek a térség fegyveres konfliktusai, amelyeket megfelelő logisztikával az ENSZ meg tudott volna előzni. Csak egy példa: a Kongói Demokratikus Köztársaság területén 250-szer férne el Koszovó, mégis sokkal kevesebb katonát küldött oda az ENSZ.

9 1994-ben Ruandán a hatalmon lévő hutuk négy hónap alatt több mint 800 ezer tuszit mészároltak le. Az ENSZ ahelyett, hogy ezt megakadályozta volna, a népirtás ideje alatt kivonult az országból ben Srebrenicát elfoglalták boszniai szerb csapatok holland ENSZ- katonáktól. Pár nap alatt nyolcezer muzulmán férfi és fiú lakost mészároltak le; mindezt a békefenntartók tétlenül nézték ben a nemzetközi közösség politikusai „kolosszális, kollektív és szégyenletes hibáról” beszéltek óta vannak jelentések a békefenntartók által elkövetett erőszakos és megalázó cselekedekről (nemi erőszak, pedofília, élelemért vásárolt szexuális szolgáltatások). A legsúlyosabb esetek Kongóban, Haitin és Libériában történtek óta 319 ügyben indítottak eljárást, de mindössze 18 alkalmazottat bocsátottak el, börtönbe senki nem került...

10 Források ENSZ - „Jól fizető exportcikk a kéksisakos” -


Letölteni ppt "Az ENSZ békefenntartó missziói Gansperger Gábor. A sikersztori Az ENSZ a világ legnagyobb támogatója a konfliktusok utáni stabilizációnak. Az ENSZ Biztonsági."

Hasonló előadás


Google Hirdetések