Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Videó-szerkesztő programok és videó-formátumok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Videó-szerkesztő programok és videó-formátumok"— Előadás másolata:

1 Videó-szerkesztő programok és videó-formátumok

2 Gondolati térkép AVI DIVX Video-tömörítés MPEG Videó-formátumok
Főtémák VirtualDub MOV WMV Videó-szerkesztő programok Video Studio10

3 MPEG - A Moving Picture Experts Group rövidítése - Tömörítési technológia - Az alkalmazott MPEG család a következő: · - MPEG-1 (hang/kép) · - MP3 vagy MPEG-1 Audio Layer 3 (hang) · - MPEG-2 (hang/kép) · - MPEG-4 (interaktív multimédia rendszer) · - MPEG-7 (multimédia adatbázis &betöltés)

4 - A tömörítésre az időbeli redundancia ad lehetőséget, azaz az egymást követő képek nem térnek el jelentősen. - Kétféle feldolgozási mód van, az intra és az inter mód. - Archiválásra használják elsősorban, mivel csak az intra képeknél lehet vágni.

5 MPEG család MPEG1 MPEG2 MPEG4 Továbbá: - 352 x 228 felbontás
- Veszteséggel dolgozó módszer - Gyengéje a gyorsan mozgó tárgy és háttér MPEG2 - 720 x 576 felbontás - Jobb minőségű - DVD lemezek video- felvételeinél alkalmazzák MPEG4 - Igen magas minőségű - Magába foglalja az MPEG1 és az MPEG2 számos jellegzetességét Továbbá: - MPEG7 - MPEG21

6 AVI - Az Audio Video Interleave rövidítése - Egy fájlformátum, melyet mind a hang, mind pedig videó adatok egy meghatározott csomagban való tárolására és ezen adatok lejátszására hoztak létre - A Microsoft 1992 novemberében mutatta be - Spec esete a RIFF - 3 altömbből áll, melyek közül a 3. nem kötelező - A kép/hang adatokat bármely tömörítő sémának megfelelően kódolva tartalmazhatja, pl. DIVX - A második altömb kép/hang adatai kódolhatóak codecekkel

7 DIVX - Videó kodek (mozgókép-tömörítési eljárás) - Jelentősen összetömöríti a terjedelmes videókat, pl. egy átlagos film a DVD-n 5-6 GB nagyságú, de DivX-szel akár 600 MB-ra is összetömöríthető - Nem szabad szoftver. Létezett viszont a kodeknek egy nyílt forráskódú verziója, az OpenDivX, amelyből a ma XviD néven ismert nyílt forráskódú mozgókép-tömörítési eljárás kifejlődött - A legfrissebb verzió, a DivX (6.0)

8 MOV WMV - A QuickTime videó-formátuma - Apple Computer fejlesztése
- MPEG4 kodek WMV - A Windows Media Video rövidítése - Microsoft fejlesztése - Licence-köteles - MPEG4 kodek

9 Videó-szerkesztő programok
- VirtualDub - freeware - PowerDirector VideoStudio 10 Plus - Pinnacle Studio

10 VirtualDub

11

12

13

14

15

16

17

18 Összefoglalás A videó-tömörítésben az MPEG kódolás jelentette a mérföldkövet. Az AVI rugalmassága lehetővé tette a többféle kodek elterjedését. A különböző kodekeknek más-más előnyei vannak, amiket a videó-szerkesztő programokkal jól ki lehet használni.

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Videó-szerkesztő programok és videó-formátumok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések