Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1.VÁZLAT MÍTOSZ Párisz és Oiné története. MÍTOSZ: - ISTENEKRŐL, TERMÉSZETFELETTI LÉNYEKRŐL LEGENDÁS HŐSÖKRŐL, VAGY KÜLÖNLEGES TULAJDONSÁGOKKAL RENDELKEZŐ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1.VÁZLAT MÍTOSZ Párisz és Oiné története. MÍTOSZ: - ISTENEKRŐL, TERMÉSZETFELETTI LÉNYEKRŐL LEGENDÁS HŐSÖKRŐL, VAGY KÜLÖNLEGES TULAJDONSÁGOKKAL RENDELKEZŐ."— Előadás másolata:

1 1.VÁZLAT MÍTOSZ Párisz és Oiné története

2 MÍTOSZ: - ISTENEKRŐL, TERMÉSZETFELETTI LÉNYEKRŐL LEGENDÁS HŐSÖKRŐL, VAGY KÜLÖNLEGES TULAJDONSÁGOKKAL RENDELKEZŐ EMBEREKRŐL SZÓLÓ MESÉS ELBESZÉLÉS, MELYNEK VALÓSÁGOS ELEMEI IS VANNAK. (PL.: HELYSZÍN VAGY SZEREPLŐ) - A TERMÉSZET VAGY A TÁRSADALOM JELENSÉGEIT MAGYARÁZZA, VAGY A VILÁG KELETKEZÉSÉT, NÉPEK EREDETÉT, EGY-EGY EMBERI TULAJDONSÁGOT VAGY PROBLÉMÁT MUTAT BE. - AZ EGYKORI EMBEREK HITTEK SAJÁT MÍTOSZAIKBAN ÉS AZOK SZERINT ÉLTEK, MINTA VOLT SZÁMUKRA. MITOLÓGIA: EGY-EGY NÉP MÍTOSZAINAK ÖSSZESSÉGE. Az ember mindig félt az ismeretlentől, ezért minden dologra magyarázatot keresett.

3 A TÖRTÉNET TARTALMA: - Péleusz és Thetisz lakodalma. - Eriszt, a harc és gyűlölködés leányát nem hívták meg, ezért csapdát állított. -Héra, Athéné, Aphrodité ígérete Párisznak az aranyalmáért. - Párisz döntése, Aphrodité győzelme, ő lett a legszebb istennő.

4 OLIMPOSZ HEGY : A GÖRÖGÖK SZERINT OTT LAKTAK AZ ISTENEK ÉS URALKODTAK A TÖBBIEK FELETT.  Görög istenek:  -főisten: Zeusz  -testvére a tengerek ura: Poszeidon  -másik fivére az alvilág ura: Hádész  -felesége őrködött a család felett: Héra  -lánya a fejéből pattant ki, a tudományok istennője: Pallasz Athéné  -a háború istene: Árész  (szemének a vörös bolygót a Marsot tartották)  -istenek kovácsa rút és sánta volt: Héphaisztosz  -a költészet istene a legszebb férfi: Apőollón  ( Delphoinak, a jóslás helyének őrzője)  -a tolvajok és a kereskedők istene: Hermész

5 NETES ELÉRHETŐSÉGEK: www.tudasbazis.sulinet.hu www.kvízparti.hu www.mozaik.info.hu www.mozaweb.hu


Letölteni ppt "1.VÁZLAT MÍTOSZ Párisz és Oiné története. MÍTOSZ: - ISTENEKRŐL, TERMÉSZETFELETTI LÉNYEKRŐL LEGENDÁS HŐSÖKRŐL, VAGY KÜLÖNLEGES TULAJDONSÁGOKKAL RENDELKEZŐ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések