Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

I. Baromfitenyésztés előadás. BAROMFI Tyúkfélék TyúkPulykaKacsaLúd Gyöngytyúk Víziszárnyasok Pézsmaréce.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "I. Baromfitenyésztés előadás. BAROMFI Tyúkfélék TyúkPulykaKacsaLúd Gyöngytyúk Víziszárnyasok Pézsmaréce."— Előadás másolata:

1 I. Baromfitenyésztés előadás

2 BAROMFI Tyúkfélék TyúkPulykaKacsaLúd Gyöngytyúk Víziszárnyasok Pézsmaréce

3 Baromfihús-fogyasztás mellett szóló érvek   fogyasztói szokások egészségkultusz   gyorsétterem hálózatok   vallás   szaporaság   mesterséges keltetés elterjedése   automatizálható termelés   a világon mindenhol tenyészthető   rövid generációs intervallum   gabona terméshozamának emelkedése   folyamatos árbevétel, minimális tőkelekötés   állategészségügyi helyzet javulása

4 A VILÁG, AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS A MAGYAR BAROMFIIPAR HELYZETE

5 A világ hústermelése (millió tonna)

6 A világ húsfogyasztása

7 A baromfihústermelés megoszlása a főbb termelő országokban

8 A világ tojás és baromfihús termelése Millió tonna

9 Az EU baromfihús termelése Millió tonna

10 Az új EU tagok baromfihús termelésének alakulása, 2004 Ezer tonna EU 15-ök termelése 9,115 millió tonna EU 10-ek termelése 1,915 millió tonna EU 25-ök termelése 11,03 millió tonna

11 A világ baromfihús exportjának megoszlása

12 A világ jelentős baromfihús importőr országai (brojler + pulyka) ezer tonna

13 A főbb baromfihús exportőrök kivitelének alakulása

14 A MAGYAR BAROMFIÁGAZAT HELYZETE

15 A magyar mezőgazdaság aránya a nemzetgazdaságban (%) UHUNUHUN

16 A magyar baromfiágazat jelentősége   hagyomány szerepe   kiváló biológiai alapok   termékminőség   takarmánytermelés   magas színvonalú szakképzés   érdekvédelem   jelentős baromfi-vágóhíd kapacitás UHUNUHUN

17 A magyar baromfiágazat jelentősége  36%-  állattenyésztés bruttó árbevételének 36%- a  15 %-  teljes agrárexport 15 %- a   2 millió tonna szemesterményt konvertál hús és más termékekre  67,5 kg50%-  1 főre jutó 67,5 kg összes húsfogyasztás 50%- a baromfihús Nemzetgazdasági szinten UHUNUHUN

18 Baromfiágazat helyzete Hazánkban Hazánkban Világszinten NÖVEKVŐ JÖVEDELMEZŐSÉG DINAMIKUS FEJLŐDÉS KÉTELYEK REMÉNYEK UHUNUHUN

19 Baromfi termékpálya Könnyű piacszabályozás hatálya alá tartozik Kvóták nem korlátozzák a termelést A belső szabályozás igazodik a piachoz Termelési támogatás nincs biztosítva

20 A baromfiágazat versenyképessége Európai Unió ► Nagy múltú vállalatok ► Követelményekhez való alkalmazkodás ► Támogatási rendszer Magyarország ► Világszínvonalú biológiai alapok ► Rendszerváltás, privatizáció ► Technológiai váltás hiánya ► Kényszerpályán a termelő/feldolgozó

21 A baromfiszektor versenyképességének növelése   Világszínvonalú biológiai alapok   Korszerűtlen feltételek   Magyar termék védelme   Közvetlen nemzeti támogatások megszűnése   Exportpiaci gondok   Kitörési lehetőség: - Koordináció erősítése - Biogazdálkodás, őshonos fajták - Különleges termékek UHUNUHUN

22 A magyar baromfiszektor jövőképe   Mezőgazdasági területek aránya   Geográfiai adottságok   Tenyésztési tradíció   30 kg baromfihús fogyasztás évente UHUNUHUN

23 EU SZABÁLYOZÁSOK  Tojásforgalmazás szabályozása  Állatjóléti szabályozás (tolltépés, tömés, ketreces tartás) (tolltépés, tömés, ketreces tartás)  Élelmiszerbiztonsági előírások  Környezetvédelmi előírások

24 (ezer tonna) Baromfihús termelés Magyarországon UHUNUHUN

25 A magyar baromfifeldolgozás szerkezete (ezer tonna) UHUNUHUN

26 A tyúkféle és tojóállomány változása ÉvTyúkféle Ebből: tojó összesenváltozás*összesenváltozás* 1000 db% % , , , , , , , ,3 *= változás az előző évhez viszonyítva

27 Lúd-, kacsa és pulykaállomány alakulása Év LúdKacsaPulyka Változás %-ban Állomány 1000 db LúdKacsaPulyka ,5+31,2-21, ,4-49,8+62, ,3+17,8-24, ,4-10,8+7,5 *= változás az előző évhez viszonyítva

28 Csirkefelvásárlás, -termelés és értékesítés (1000 tonna) Felvásárlás * Értékesítés ** - belföld - belföld - export - export Felvásárlás*= élősúly; belföldi értékesítés**= vágott súly

29 Tyúk-kakas felvásárlás, -termelés és értékesítés (1000 tonna) Felvásárlás * 7.26,05,44,9 Értékesítés ** - belföld - belföld - export - export30.52,10,42,30,22,00,3 Felvásárlás*= élősúly; belföldi értékesítés**= vágott súly

30 Pulyka felvásárlás, -termelés és értékesítés (1000 tonna) Felvásárlás * Értékesítés ** - belföld - belföld - export - export Felvásárlás*= élősúly; belföldi értékesítés**= vágott súly

31 A baromfiárutermelőket foglalkoztató kérdések (tyúkfélélék) Genotípus Tojóhibridek Húshibridek

32 élősúly tojássúly takarmány felvétel kannibalizmus Tojóhibridek Húshibridek Genotípus

33 A baromfiárutermelőket foglalkoztató kérdések (tyúkfélélék) Genotípus Tojóhibridek Húshibridek élősúly tojássúly takarmány felvétel élénk anyagcsere növekedési erély takarmánybeltartalmi igénye takarmány beltartalmi igénye húsminőség altern. tartásra alkalmas hibridek

34 Tartástechnológia Tojóhibridek HúshibridekNevelési idők  ketrec  mélyalom  ipari broiler  alternatív tartásmódok szabadtartás szabadtartás szellőztetési módok szellőztetési módok kifutós tartás kifutós tartás tartástechnológia tartástechnológia állategészségügy állategészségügy

35  táplálóérték szintek  ideális protein elv  enzimek alkalmazása  ásványi anyag ellátás  antibiotikumok kérdése  hozamfokozók kérdése  kokcidiosztatikumok kérdése  állati eredetű fehérjék fehérjeenergia fitázcelluláz Takarmányozás

36  szín, íz  víztartó képesség  pH változás  libamáj Húsminőségi paraméterek

37 A baromfiárutermelőket foglalkoztató kérdések (víziszárnyasok)   Tartástechnológia: ● Zárt- v. szabad tartás ● Szellőztetés, hűtés   Állatvédelem, tömés, tépés   Állomány teljes kivágása fejlesztés   Környezetvédelmi előírások   Takarmányozás: ● DDGS ● hozamfokozók

38


Letölteni ppt "I. Baromfitenyésztés előadás. BAROMFI Tyúkfélék TyúkPulykaKacsaLúd Gyöngytyúk Víziszárnyasok Pézsmaréce."

Hasonló előadás


Google Hirdetések