Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magyar gyümölcs- és zöldségfeldolgozás helyzete nemzetközi összehasonlításban Dudás Gyula Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI) Élelmiszerlánc Elemzési.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magyar gyümölcs- és zöldségfeldolgozás helyzete nemzetközi összehasonlításban Dudás Gyula Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI) Élelmiszerlánc Elemzési."— Előadás másolata:

1 A magyar gyümölcs- és zöldségfeldolgozás helyzete nemzetközi összehasonlításban Dudás Gyula Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI) Élelmiszerlánc Elemzési Osztály A MAGYAR AGRÁRKÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYESÜLET III. KONFERENCIÁJA Budapesti Corvinus Egyetem május 12.

2 Bevezetés  Az AKI Élelmiszerlánc Elemzési Osztálya 2014-ben átfogó elemzést készített a magyarországi élelmiszeripar helyzetéről  Az élelmiszeripar: piacot biztosít a mezőgazdasági alapanyag-termelőknek magasabb hozzáadott értékű termékeket állít elő lehetőséget biztosít a magyar mellett az export piacokon való megjelenésre is  Az élelmiszeripari cégek teljesítménye Magyarországon 2012-ben: összes árbevétel: 3400 milliárd Ft az export részesedése az összes árbevételből: 31 százalék vállalkozások száma: 5128 darab foglalkoztatottak száma: fő az élelmiszeripar részesedése a GDP-ből: 1,8 százalék

3 Bevezetés  Az előadás a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás (alágazat) helyzetének elemzésére koncentrál  Nemzetközi kitekintés: a feldolgozott gyümölcs- és zöldségtermékek típusai, forgalma meghatározó jelentőségő világcégek és európai uniós cégek  Magyarországi helyzet: a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás hozzájárulása a magyar élelmiszeriparhoz meghatározó magyarországi vállalatok mélyinterjúk készítése az alágazat magyarországi szereplőivel

4 Anyag és módszer  A nemzetközi és magyarországi vállalati környezet, cégtörténetek bemutatása főként szekunder adatfeldolgozásra épült: magyar és nemzetközi szakirodalom vállalati éves számviteli jelentések, beszámolók vállalati honlapok  Primer kutatás: NAV adatbázis alapján az alágazat pénzügyi helyzetének elemzése mélyinterjúk eredményeinek feldolgozása tartalomelemzéssel  A gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás alágazat (103): burgonyafeldolgozás, -tartósítás (10.31) + gyümölcs-, zöldséglé gyártása (10.32) + egyéb gyümölcs- és zöldségfeldolgozás, -tartósítás (10.39) szakágazatok együttese

5 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás a világban Forrás: IBISWorld (2014) A feldolgozott gyümölcs- és zöldségtermékek forgalmának megoszlása, 2014

6 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás a világban  A világ legnagyobb gyümölcs- és zöldségfeldolgozással foglalkozó vállalatainak központjai az USA-ban és Kanadában találhatók.  Az előbbi vállalatok szektor specifikus árbevétele 2,3 és 8,7 milliárd euró között alakult 2013-ban.  Az észak-amerikai vállalatok a világ gyümölcslégyártásban is meghatározó szerepet töltenek be.  A PepsiCo-hoz tartozik a burgonya chipsek között vezető márkának számító Lay’s.

7 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás az EU-ban A gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szektor termelési értéke az EU egyes tagországaiban, 2012 Forrás: Eurostat

8 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás az EU-ban  Európai szinten jelentősnek számít még többek között:  Az észak-amerikai feldolgozókhoz képest az európai vállalatok kisebb forgalommal rendelkeznek, közöttük az egyik legnagyobb a francia Bonduelle (1,9 milliárd euró árbevétel 2013-ban).

9 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás Magyarországon Megnevezés Vállalatok száma (darab) Létszám (fő) Árbevétel (milliárd HUF) 236,7271,8296,2 Export árbevétel (milliárd HUF) 99,8132,0159,7 Külföldi tőke aránya (százalék) 41,642,552,2 CR5 (százalék) 31,437,740,1 CR10 (százalék) 44,854,156,6 Forrás: NAV adatok alapján az AKI Élelmiszerlánc Elemzési Osztályán készült összeállítás  Hozzájárulása az élelmiszeripar egészéhez 2003 és 2012 között: vállalkozások számának 8,8-9,4 százaléka foglalkoztatotti létszám 8,4-10,0 százaléka árbevétel 8,3-10,3 százaléka export árbevétel 15,1-21,7 százaléka

10 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás Magyarországon Megjegyzés: mikro 0-9 foglalkoztatott, kis foglalkoztatott, közép foglalkoztatott, nagy 250 foglalkoztatottól Forrás: NAV adatok alapján az AKI Élelmiszerlánc Elemzési Osztályán készült összeállítás A gyümölcs- és zöldségfeldolgozó alágazat főbb adatainak megoszlása méretkategóriák szerint, 2012

11 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás Magyarországon  Az alágazat legjelentősebb vállalata a francia tulajdonú Bonduelle Central Europe Kft., a magyar tulajdonú cégek közül a Mogyi Kft. emelkedik ki.  A meghatározó gyümölcs- és zöldséglé- feldolgozók osztrák (Rauch Hungária Kft., Austria Juice Magyarország Kft.), illetve német tulajdonban vannak (Sió-Eckes Kft.).  A két legnagyobb hűtőipari vállalkozás (Pentafrost Kft., Fevita Hungary Zrt.) magyar tulajdonban működik.  A burgonyafeldolgozás szakágazat szerepe – érdemi magyarországi burgonyafeldolgozás hiánya miatt – nem meghatározó.

12 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozás Magyarországon  A nemzetközi vállalatok magyarországi leánycégei alacsony számuk ellenére meghatározó szerepet töltenek be a magyar gyümölcs- és zöldségfeldolgozásban.  Az alágazat árbevételéhez a 30 többségi külföldi tulajdonban lévő vállalat együttesen több mint 52 százalékban járult hozzá 2012-ben.  A gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás alágazaton (103) kívül a zöldég-, gyümölcs-nagykereskedelemben (46.31), a fűszer, ételízesítő gyártásában (10.84) és az egyéb élelmiszer nagykereskedelemben (46.38) is működnek jelentős zöldség- és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó vállalkozások, melyek együttes éves árbevétele meghaladta a több tíz milliárd forintot 2012-ben.

13 Összegző megállapítások  Nemzetközi tapasztalatok négy féle fejlődési irány: gyümölcs- és zöldségfeldolgozással foglalkozó vállalatok többféle élelmiszeripari termék előállításával foglalkozó vállalatok termelő tevékenységet végző vállalatcsoport tulajdonában lévő vállalatok pénzügyi befektető tulajdonában lévő vállalatok a nemzetközi vállalatok, csoportok nemcsak országon belül, hanem országok között is áthelyezik gyártó kapacitásaikat anyavállalatok által meghatározott stratégia követése a helyi menedzsmentek elsősorban a feldolgozás koordinálásáért felelnek, míg az értékesítés szervezése az anyavállalatok kezében összpontosul

14 Összegző megállapítások  Magyarországi tapasztalatok a viszonylag szűk termékkör bővítése a termelők és feldolgozók közötti szorosabb együttműködése nélkül nem lehetséges biztos értékesítési lehetőségek hiányában a termelők nem hajtanak végre technológiai fejlesztéseket, ami alapanyag beszerzési nehézségek okoz a feldolgozóiparnak a feldolgozóipar bizonytalan abban, hogy mit és hova termeljen a tradicionális magyar márkák elsősorban belföldön keresettek csökkenő, stagnáló zöldség- és gyümölcsfogyasztás friss gyümölcs és zöldség előnyben részesítése tartósítószer-mentes eljárások alkalmazásának bővítése szükséges ehhez technológiai fejlesztések szükségesek termékmásolás problémájának (bizalomvesztés) megoldása a termékek minőségét tanúsító védjegyhasználat szükségessége

15 Összegző megállapítások  Magyarországi tapasztalatok nemzetközi vállalatcsoportok gyakran csak a márkaneveket birtokolják, ezért bérgyártás útján állítatják elő ezen termékeiket (pl. Unilever-Globus ketchup) kereskedelmi saját márkás termékek kereslete növekvő tendenciát mutat tevékenységi kör bővítése, diverzifikálása különböző alágazatokban működő vállalkozások együttműködése magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának alapfeltétele a hatékonyság növelése és a technológiai színvonal emelése a fejlesztések megvalósítását a belföldi fizetőképes kereslet erősödése mellett az export piacokon való hangsúlyosabb jelenlét indíthatná el, mert az exportra is gyártó vállalkozások magasabb jövedelmezőséget tudnak felmutatni az elsősorban a magyar piacra termelő cégekkel szemben

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A magyar gyümölcs- és zöldségfeldolgozás helyzete nemzetközi összehasonlításban Dudás Gyula Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI) Élelmiszerlánc Elemzési."

Hasonló előadás


Google Hirdetések