Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Azt mondják a hatalmasok,  Hogy akinek hat alma sok  Az már elég hatalmas ok,  Hogy ne legyen a hatalma sok. ……………… hatalma sok.. http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=78262.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Azt mondják a hatalmasok,  Hogy akinek hat alma sok  Az már elég hatalmas ok,  Hogy ne legyen a hatalma sok. ……………… hatalma sok.. http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=78262."— Előadás másolata:

1 Azt mondják a hatalmasok,  Hogy akinek hat alma sok  Az már elég hatalmas ok,  Hogy ne legyen a hatalma sok. ……………… hatalma sok..

2 Almárium

3 Mi az almárium? Almáskert régiesen Bútordarab Épület előcsarnoka
Régi tárgyak boltja Almatároló láda Bölcsességek könyve Szakácskönyv fajta

4 Amikor a latin armarium ’(fegyvertartó) szekrény’ bekerült a magyarba, a jelentésével mindenki tisztában volt, hiszen egy bútordarab ránézésre is elárulja, hogy mire való. De ettől még a szó idegenül csengett. „Nosza, honosítsunk rajta egy csöppet” — gondolhatták őseink. „Mostantól legyen almárium! Bár semmi köze az almához, így részben a magunkévá tettük!” Mindez pusztán feltételezés, mert sosem tudni biztosan, hogy a hangalak vagy a jelentés mitől változik meg. Az almárium lehet egyszerű félrehallás is, amelyet utólag próbáltak magyarázni a gyümölcs nevével. Akárhogy is, minden nyelvben megfigyelhető, hogy a beszélők (főleg a kevésbé műveltek) egy ismeretlen vagy ritka szót teljesen vagy részben egy hozzá hasonlóhoz idomítanak. Ez a jelenség az úgy nevezzük népetimológia.

5 ALMÁRIUM (FŐNÉV)                                                                 1. Régies, tájnyelvi: Polcos szekrény. Edény, könyv, ruha stb. tartására használt ajtós vagy fiókos szekrény. A lányos háznál az almáriumban tartották a kelengyét. Az asszony az almárium fiókjába dugta el a spórolt pénzt. 2. Régies, elavult: Fegyvertároló szekrény. Miután a földesúr megtudta, hogy a király hadba hívja, az almáriumban válogatni kezd a kardok között. Az almáriumon egy erős zár van. Eredet [almárium < középmagyar: almárium < latin: armarium(szekrény, láda < fegyverszekrény) < arma (védőpajzs) < armus(ízület, váll)]

6 Az almárium szó jelentése fiókos, üveges
szekrény, mely inkább régen, nagyszüleink idejében volt használatos. Az almáriumban kaptak helyet nagyanyáink házi készítésű és valóban természetes alapanyagokból készült lekvárjai, szörpjei, mindenféle házi finomságok. A gondosan tisztított almáriumüvegen át gyönyörködhettek kicsik és nagyok a gondosan felsorakoztatott befőttes üvegek változó formavilágában és színes tartalmában. Ugyancsak az almárium jutott eszébe Micimackónak is: „Ezért mikor hideg van, és sűrűn hull a fehér hó, Kell, hogy legyen az almáriumban eltéve ennivaló. Így aztán, ha télidőben Micimackó megéhezik, Megkóstol egy csupor mézet alaposan fenékig.”

7 „A fal mellett állt az üveges, másik nevén almárium
„A fal mellett állt az üveges, másik nevén almárium. Üveges felső részében porcelán- és üvegedényeket tartottak, alul, a kétajtós szekrényben pléhedényeket. Az almárium lapját rojtos vagy csipkés szélű gyapot szőttessel takarták le. Itt befőtteket és savanyúságokat szoktak tartani, akárcsak a tetején, mert a fűtetlen szobában elálltak egész télen.” Asztalos Enikő: Erdélyi néprajz

8 Almárium Székelyföld, 19. sz. vége, festett fenyőfa 225x165x57 cm
Nagyházi Galéria és Aukcióház

9 Biedermeier almárium dióborítás fenyő alapon, készült 1780 körül

10 Almárium 1750-ből

11 Késő barokk almárium

12

13 népzenei és néptáncos értékeink
Almárium népzenei és néptáncos értékeink Nagyanyáink almáriumában sokféle portéka lapult a tányéroktól a könyvekig, a közös az volt bennük, hogy mindegyik a család múltjának része volt, ugyanakkor napról napra kézbe vették és használták őket. Almárium című sorozatunkkal hasonlót szeretnénk elérni: arra buzdítunk mindenkit, hogy ismét fedezze fel, használja és élje meg hagyományainkat, ezzel örökítve azokat tovább a következő generációk számára. Harmadik évadunkat egyéni ízek és színek jellemzik, hiszen minden vendég együttes szűkebb hazáját igyekszik megismertetni és megszerettetni velünk. A sorozat szerkesztője: Tálas Ágnes Házigazda: Agócs Gergely, néprajzkutató

14

15 Almárium Teázók: Hévíz, Kossuth L. u. 9-11: Thermal Hotel Hévíz Halljában Keszthely-Gyenesdiás: Plaza emeletén az Atlantisz Étteremben Székesfehérvár, Koronázó tér: az Átrium Üzletház földszintjén az Atrium Cafe Barban

16

17 Agárdi Almárium Almalé
Zamatos, szűrt almalé 100% gyümölcstartalommal. Speciális tartósítási eljárásának köszönhetően minden kortyban a friss gyümölcs ízlelésének élményét kínálja! Tartósítószert nem tartalmaz!

18 Csanádi Imre: Piros alma Piros alma, piros alma, beteszlek a kosaramba, megeszlek én, meg én téged, adjál nekem egészséget!


Letölteni ppt "Azt mondják a hatalmasok,  Hogy akinek hat alma sok  Az már elég hatalmas ok,  Hogy ne legyen a hatalma sok. ……………… hatalma sok.. http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=78262."

Hasonló előadás


Google Hirdetések