Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban"— Előadás másolata:

1 Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
?

2 A táplálkozás és a betegségek összefüggései Lakossági megbetegedés struktúrája:
Forrás: ÁNTSZ: Magyarország Nemzeti Táplálkozáspolitikája

3 Forrás: ÁNTSZ: Magyarország Nemzeti Táplálkozáspolitikája

4 Szív-és érrendszeri betegségek
Becslés: Európában szív és érrendszeri megbetegedés 1/3-át okozza helytelen táplálkozás „Finn példa”: 3 évtizede kedvező változások táplálkozásban Összes zsír, telített zsír és só csökkentése

5 Következmények: Koleszterin szint, szisztolés vérnyomás csökkent
35-64 éves férfiak körében szív és érrendszeri megbetegedés okozta halál 65%-al csökkent

6 Daganatos és egyéb táplálkozással összefüggő megbetegedések
Becslés: daganatos megbetegedés 30-40%-al csökkenthető lenne az egészséges táplálkozás betartásával Egyéb betegségek: Elhízás, cukorbaj, csontritkulás, idült májbetegség, epekő, hiánybetegségek (szegény rétegek - hiánybetegség, gazdagok - túlsúly, de új tendenciák)

7 Magyar Statisztikai Hivatal:Élelmiszermérlegek (vásárlás alapján)
Bizonyos élelmiszertípusokból mennyi szükséges

8 Zöldség, gyümölcs

9 Zöldség, gyümölcs Szív és érrendszeri:meggyőző bizonyíték
Daganatos megbetegedés:valószínű Kockázatcsökkentő!! 400 g/nap fogyasztás ajánlott Piacra kerülő: g/nap DE: NAGY KÜLÖNBSÉGEK! Alsó kvintilisben levő: 190g/nap

10

11

12 Gabonafélék Teljes kiőrlésű és teljes gabonamagot tartalmazó gabonaféle Meggyőző bizonyossággal csökkenti elhízást Valószínűleg csökkenti a 2-es diabétesz valószínűségét Valószínűleg csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések valószínűségét Negyven éve csökken a fogyasztás mértéke ’90-es évektől növekedés, de még mindig hátul Európához képest

13

14

15 Burgonya ’80-as évektől folyamatosan nő
inkább chips-ek, zsiradékban sült fajták A só, zsír fogyasztás is nő párhuzamosan

16

17 Cukor természetes cukorforrások (tej, gyümölcsök, zöldségfélék) nélkülözhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak Üres kalória: nagy zsiradék és/vagy cukortartalmúak, de mikro-tápanyagokban szegények

18

19 Tej nyolcvanas évek közepétől jelentősen, mintegy 40 l/fő/év mennyiséggel csökkent 2001-ben egy főre jutó napi mennyiség 395 g 80 l/fő/év mennyiséggel kisebb volt az EU átlagnál napi fél liter javasolt (1,5%-os) legkisebb jövedelmű kvintilisben csaknem 30 %-kal kisebb az egy családtagra jutó napi tejmennyiség elégtelen és kiegyenlítetlen bevitel

20

21 Hús szintén a nyolcvanas évek közepén kezdődött a vásárlás csökkenése
egy főre számított mennyiség nagyobb az ideálisnál, de lényegesen kisebb, mint az EU átlag Legkisebb jövedelmű családokban az egy főre jutó húsmennyiség 40 %-kal kisebb,mint a legnagyobb jövedelműek esetén megfelelne az egészséges táplálkozás irányelveinek Vannak koleszterinszegény, egészségesebb húsok(pl.: mangalica, szürkemarha) de költségesek

22

23 A tojás értékes fehérje- és vitaminforrás, zsírtartalma kicsi
egészséges táplálkozásban jelentős szerepet játszó egyszer telítetlen zsírsavak aránya nagy 2001-ben 15,8 kg/fő/év mennyiséget (naponta háromnegyed tojás) EU átlag fölötti magyar tojásvásárlás az ötödik legmagasabb volt 2000-ben Európában

24

25 Zsiradék zsiradékvásárlás 1989-ben érte el a 39,2 kg/fő/év csúcsot
Kedvező jelenség azonban, hogy az állati eredetű zsír vásárlása 1990-től csökken, a növényi eredetűek vásárlása pedig 1970-től folyamatosan növekszik

26

27 Magyarország táplálkozási helyzete
’85-’87 Első Magyarországi Reprezentatív Táplálkozási Vizsgálat } Felnőtt férfiak: 1/4-e nők: 1/3-a Szükségesnél több energia-bevitel Zsír, cukor, só, állati fehérje nagyon sok Vitaminok, szénhidrát elégtelen bevitele

28 Második táplálkozási vizsgálat ’92-’94
nem reprezentatív és kisebb mintán Átlagos energia-bevitel túl nagy volt mind a férfiak, mind a nők esetében (3280, ill kcal/fő/nap) fehérjebevitel a férfiak esetében csaknem kétszer,a nők esetében másfélszer nagyobb volt az ajánlottnál Hozzáadott cukor jelentősen meghaladta a nemzetközi ajánlást túlsúly és elhízás gyakorisága a második vizsgálat során nagyobb volt

29 Az alkohol szerepe átlagos mennyiség meglehetősen nagy, meghaladja a férfiak számára meghatározott határértéket Alkoholizmus ’90-es évek eleji csúcsa Mai napig kiugró érték alkoholfogyasztásban

30

31 Forrás: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet
Főzéshez állati zsírt használók aránya (%) Naponta gyümölcsöt/zöldséget fogyasztó nők aránya (%) Naponta gyümölcsöt/zöldséget fogyasztó férfiak aránya (%) Hetente testmozgást végző férfiak aránya (%) Hetente testmozgást végző nők aránya (%) Túlsúlyos nők aránya(%) Túlsúlyos férfiak aránya(%) Közép-Magyarország 16,62 75,37 67,58 69,3 62,89 27,68 37,59 Közép-Dunántúl 17,96 75,31 65,05 69,98 59,59 27,96 37,14 Nyugat-Dunántúl 18,3 79,75 67,31 60,71 44,68 28,28 39,36 Dél-Dunántúl 27,41 80,96 62,72 64,97 58,46 27,17 46,28 Észak-Magyarország 27,52 78,85 70,17 70,77 57,79 29,95 38,64 Észak-Alföld 27,51 76,23 70,41 66,75 55,93 30,45 38,28 Dél-Alföld 39,74 79,96 66,17 70,8 61,82 28,65 35,22 Forrás: Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet

32 Mediterrán országok Már kezdetektől kapcsolat környező országokkal→változatos Leginkább növényi eredetű Sok gabonaféle, rizs, friss gyümölcs, zöldség Kevesebb vörös hús→halfogyasztás olivaolaj→többszörösen telítetlen zsírsavtartalma magas

33

34

35

36 Irodalomjegyzék: ÁNTSZ: Magyarország Nemzeti Táplálkozáspolitikája
Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet OECD 2004 HFA 2004 EUROBAROMETER 2005


Letölteni ppt "Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések