Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Valkó Dániel

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Valkó Dániel"— Előadás másolata:

1 Készítette: Valkó Dániel
Japán Készítette: Valkó Dániel

2 Japán- Nippon-koku, Nihon-koku
Népsűrűség: 337,1 fő/km² Vallások: sintó (83,9%) buddhizmus (71,4%) kereszténység (2%) egyéb (7,8%) Terület: km² Főváros: Tokió Államforma: alkotmányos monarchia Császár: Akihito Miniszterelnök: Abe Sinzó Nyelv: japán Fő: 128 057 352 (2010)

3 Fekvés Ny. Japán-tenger Ész Ohotszki-tenger K Csendes-óceán
D Kelet-kínai-tenger A négy legnagyobb sziget Hokkaidó, Honsú, Kjúsú és Sikoku, ezeket nevezik főszigeteknek. 

4 Felszín A felkelő nap országa a pacifikus hegységrendszer szeizmikusan aktív területén fekszik.Három tektonikus lemez találkozásánál. Emiatt gyakoriak a földrengések, vulkanikus tevékenység észlelhető. Gyilkos cunamik (1995-ben a Nagy Hansin földrengés több mint 6400 embert ölt meg).

5 Éghajlat Mérsékelt Az országot hat nagy éghajlati övezetre lehet osztani: Hokkaidó Japán-tenger Közép-Japán Szeto-beltenger Csendes-óceán Délnyugati-szigetek

6 Vízrajz Az ország szigetvilág jellegéből következik, hogy igazán hosszú folyók nincsenek. De mivel az éghajlat sokfelé esős, patakban, kisebb folyóban nincs hiány, ilyenek mindenfelé vannak.

7 Növény és állatvilág

8 Természetvédelem Japán erdői kilenc ökorégiót alkotnak. Délről észak felé Rjúkjú- és Bonin-szigetek nedves trópusi és szubtrópusi erdei találhatók. A fő szigetek mérsékelt éghajlatú területein mérsékelt égövi lombhullató- és vegyes erdőket láthatunk, a hideg északi régióban pedig fenyveseket. Jelenleg legfontosabbnak a következőket tartják: a városi légszennyezés csökkentése a szennyvíz-kezelés a vizek túlságos feldúsulása tápanyagokkal („algásodás”) a vegyszerek kezelése.

9 Települések Tokió 12 millió fő

10 Jokohama 3,6 millió fő

11 Oszaka 2,6 millió

12 Népesség 128 millió fő férfiaknál 79, a nőknél 86 év
rohamosan öregszik 2004-ben a japánok 19,5% volt 65 évnél idősebb. 2050-re Japán népessége 100 millió főre, 2100-ra pedig 64 millióra is visszaeshet.

13 Gazdaság Főleg a közlekedési eszközök, számítógépek, televíziók, telefonok, fényképezőgépek és vegyipari termékek gyártására szakosodott. Fontos helyet foglal el a robotizáció, Japán e téren világelső.

14 Tokió - Yokohama sáv: kőolajfinomítás, hajógyártás, vegyipar, acélgyártás, játékgyártás
Nagoya-körzet: kőolajfinomítás, vegyipar, autógyártás (Toyota), gyapjúfeldolgozás, kerámiaipar Osaka - Kobe - Kyoto háromszög: vas- és acélkohászat, vegyipar, elektromos- és telekommunikációs eszközök gyártása

15 Érdekesség Bal oldali közlekedés

16 Sinkanszen Egy nagysebességű vasúthálózat Japánban. Mióta 1964-ben megnyitották az első vonalat, a „Tókaidó Sinkanszent”, a hálózatot a legtöbb honsúi és kjúsúi nagyvárosra kiterjesztették, maximum 300 km/h-s sebességgel valamint földrengés- és tájfunbiztos vonatokkal. A vonatok sebessége a hagyományos vasúti kocsiknál 443 km/h, a mágnesvasút vasúti kocsijainál pedig 580 km/h volt.

17

18 A tokiói Sibuja egyik kereszteződése jó példa Japán zsúfolt utcáira

19 Népsűrűségi térkép

20 Rizsföldek az Inavasiró-tó közelében

21 Sushi

22 Koreai-félsziget Ország: Észak-Korea Dél-Korea
Legnagyobb települése: Szöul- 10 437 737 fő Terület: km² Hosszúság: 1100 km

23 Sárga- és a Japán-tenger között terül el
3x nagyobb, mint szlovákia A félsziget északi része hegyesebb Az éghajlatra mérsékelten hat a monszun, délen az éghajlat szubtrópusi A félszigeten 2 állam van:

24 Koreai Népi Demokratikus Köztársaság
Koreai félsziget északi részén fekszik. Kommunista ország, ahol egyetlen politikai párt uralkodik. Az országban 4x több lakos él, mint Szlovákiában. Néhány ezer kínain kívül mindenki koreai nemzetiségű. A kommunista rendszer nem kedvez a kereszténységnek. Hagyományos vallások a konfucianizmus és a buddhizmus.

25 Főleg rizst, kukoricát, burgonyát és szóját termesztenek.
A természeti csapások és a mezőgazdaság elmaradottsága miatt az élelmiszer termelés nem tudja ellátni az országot, a közelmúltban többször volt éhinség is. Fontos a halászat, az export szempontjából is. Az idegenforgalom korlátozott, szigorú állami ellenőrzés alatt van.

26 Phenjan Főváros Lakossága több mint 1 millió, itt található az ország legnagyobb kikötője. Területe: 1100km²

27 Koreai Köztársaság A Kis Tigrisek közé tartozik.
Koreai félsziget déli részén található. Szlovákiával összehasonlítva kiterjedése 2x nagyobb, lakosainak száma 9x több. A lakosok 99,9%-a koreai Legelterjettebb a buddhizmus és a kereszténység. Nagyobb a népsűrűség mint Japánban.

28 Gazdasága az USA-tól függ, főleg a 2. világháború után kezdett fejlődni.
Főleg rizst termesztenek, a melegebb területeken zöldséget, déligyümölcsöt, dohányt. A gazdaság előre mutató ágazata az ipar, főleg a gépipar (Kia, Hunday) és az elektrotechnika (Samsung, LG).

29 Szöul Főváros Polgármester: Pak Vonszun Népesség : 10 437 737 fő
Terület: 605,20 km² Népsűrűség: fő/km²

30 Szöul és a Han folyó a levegőből

31 Koreai szarka

32 Általános iskola Észak-Koreában

33 A Kvangan híd: 7420 méteres, elképesztően kivilágított autópályahíd

34 Köszönöm a figyelmet 


Letölteni ppt "Készítette: Valkó Dániel"

Hasonló előadás


Google Hirdetések