Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A nap fűtötte házakról avagy A napenergia passzív hasznosításának lehetőségei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A nap fűtötte házakról avagy A napenergia passzív hasznosításának lehetőségei."— Előadás másolata:

1 A nap fűtötte házakról avagy A napenergia passzív hasznosításának lehetőségei

2 Magyar háztartások átlagos energiafogyasztása: 54% fűtés 26% autó 11% melegvíz 6% hűtés, sütés-főzés, mosás 2% háztartási kisgépek 1% világítás forrás: Energiafogyasztók lapja Mindez a teljes hazai energiafogyasztás kb. 40-50%-t teszi ki! A maradék 50-60% is (szolgáltatás, ipar, mg.) nyilvánvaló kapcsolatban van a személyes fogyasztással.

3 A passzív napenergia-hasznosítás lépései: 1. a napsugárzás energiájának elnyelése, 2. az energia tárolása, 3. az energia leadása (megőrzése). Passzív rendszerek típusai az egyes funkciók térbelisége alapján: A) Direkt Mindhárom funkció ugyanabban a térben. Egyszerű építészeti megoldások B) Indirekt A funkciók térben szétválnak – bonyolult építészeti és gépészeti megoldások.

4 Alapfeltételek: 1) az ablakok benapozásabenapozása - maximális a téli félévben, - minimális a nyári félévben, 3) a hőtároló tömeggel összehangolt méretű ablakok,hőtároló tömeggel 4) árnyékvetőkkel vagy társított szerkezetekkel (pl. ablaktáblákkal) a nyári túlmelegedés mérséklése a nyári félévben, védekezés a téli lehűlés ellen, árnyékvetőkkeltársított szerkezetekkel (pl. ablaktáblákkal) 5) jó hőszigetelés. 2) pufferzónás alaprajz, pufferzónás alaprajz

5 Benapozás

6 dél tető kelet- nyugat észak Nyáron a besugárzás 40%-a a tetőre érkezik Télen a besugárzás 47,5%-a déli oldalra érkezik

7 Árnyékoló hatások kivédése a déli fronton szeptembertől áprilisig (a fűtési szezonban) A téli nap 9-15 között adja a besugárzott energia 93%-át. 9 30 és 14 30 között már csak 74%-át.

8  lehetőség szerint dél felé lejtő terep – de legalább dél felé nyitott, sem épület, sem fa, sem a domborzat nem árnyékol a téli időszámítás szerinti 9 és 15 óra között (vigyázat, télen sokkal hosszabbak az árnyékok!!)  építési hatósággal egyeztetés a beépítés lehetőségeiről  szomszédok Megfelelő építési telek keresése

9

10 Az északi front védelme és az árnyékolás csökkentése

11 Megfelelő nyílászárók keresése különleges ablak  jó hőszigetelő képesség (K-érték = 1,1 W/m 2 K vagy kevesebb)  jó fényáteresztő képesség (g-érték = 65% vagy több) de méginkább hagyományos ablak + hőszigetelt ablaktábla, amellyel mind a hőszigetelés, mind a fényáteresztő-képesség nagy mértékben növelhető!!

12 Az ablakok ideális méretezése: a délre néző helyiségeknél minden négyzetméter alapterületre jusson 0,2-0,4 m 2 dél felé tekintő ablakfelület. A többi égtáj felé a lehető legkevesebb!

13 Egyes anyagok hővezetése (W/m 2 K) acél 26,2 üveg1,1- 3,6 beton1,73 mészkő 0,9 föld 0,78 könnyűbeton0,65 vályogtégla0,57 keményfa0,21 puhafa0,06 hőszigetelő hab0,02

14 k-érték Különféle társított szerkezetek hatása a hőátbocsátási (hőszigetelési) tényezőre

15 Pufferzónás alaprajz

16 Értékes helyiségek „mélysége” = ablak legmagasabb pontja x 2,5 = 5-6 m Pufferzóna „mélysége” = 3-4 m Dél Észak Az ideális téli benapozás érdekében célszerű az épület méretezésénél a fentieket figyelembe venni.

17 Ugyancsak a puffer-zóna szerepét tölti be a pince és a padlástér is - a tetőteret lehetőleg ne építsük be; -ha mégis, a beépítés a lehető legkisebb mértékű legyen; -ne használjunk ferde síkban elhelyezett tetőablakot.

18 Hőtároló tömeg Hőszigetelés mögött; 1 m 2 -nyi nyílászáróhoz kb. 2000 kg aktív hőtároló tömegre van szükség. E nélkül a helyiségbe bejutó sugárzási energia nyáron túlmelegedést okoz, télen viszont elmarad a hőtárolás; anyaga terméskő, kavics, vályog vagy víz; nyáron éjszaka szellőztetünk, hogy a hőtároló tömeget visszahűtsük - nappal a déli nagy ablakokat csukva tartjuk.

19 Árnyékolók, társított szerkezetek - tetőkiugrás kiszámítása (falvastagsággal együtt kb. 1 méter), - tornác (csak dél felé tájolva) - lombhullató fák telepítése a déli fronton (DNy és DK felé), - szőlőlugas a déli fronton (pergola) - redőnyök, - hőszigetelt ablaktáblák (külső oldalra).

20 Jó hőszigetelés Pl. Norvégiában minimum 15 cm hőszigetelés alkalmazása az előírás a külső falakra! zsiliprendszerű bejárat (double entry) bejárat elé örökzöldek ültetése mindez akadályozza a légcserét, ezért fontos a „szolár-macska” alkalmazása

21 föld- szint tető- tér

22

23

24

25

26

27

28 Összefoglaló gondolatok A napház nem statikus rendszer, mindig maximálisan alkalmazkodik a külső körülményekhez! - árnyékolás, - hőszigetelő ablaktábla, - szellőztetés Sőt a passzív napházban való energiahatékony életvezetés feltételezi a benne élők részéről is alkalmazkodást! - télen egyes helyiségek más feladatkört kapnak, - a melegvízigény átgondolása


Letölteni ppt "A nap fűtötte házakról avagy A napenergia passzív hasznosításának lehetőségei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések