Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

avagy A napenergia passzív hasznosításának lehetőségei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "avagy A napenergia passzív hasznosításának lehetőségei"— Előadás másolata:

1 avagy A napenergia passzív hasznosításának lehetőségei
A nap fűtötte házakról avagy A napenergia passzív hasznosításának lehetőségei

2 Magyar háztartások átlagos energiafogyasztása: 54% fűtés 26% autó
11% melegvíz 6% hűtés, sütés-főzés, mosás 2% háztartási kisgépek 1% világítás Mindez a teljes hazai energiafogyasztás kb %-t teszi ki! A maradék 50-60% is (szolgáltatás, ipar, mg.) nyilvánvaló kapcsolatban van a személyes fogyasztással. forrás: Energiafogyasztók lapja

3 Mindhárom funkció ugyanabban a térben. Egyszerű építészeti megoldások
A passzív napenergia-hasznosítás lépései: 1. a napsugárzás energiájának elnyelése, 2. az energia tárolása, 3. az energia leadása (megőrzése). Passzív rendszerek típusai az egyes funkciók térbelisége alapján: A) Direkt Mindhárom funkció ugyanabban a térben. Egyszerű építészeti megoldások B) Indirekt A funkciók térben szétválnak – bonyolult építészeti és gépészeti megoldások.

4 Alapfeltételek: 1) az ablakok benapozása maximális a téli félévben,
minimális a nyári félévben, 2) pufferzónás alaprajz, 3) a hőtároló tömeggel összehangolt méretű ablakok, 4) árnyékvetőkkel vagy társított szerkezetekkel (pl. ablaktáblákkal) a nyári túlmelegedés mérséklése a nyári félévben, védekezés a téli lehűlés ellen, 5) jó hőszigetelés.

5 Benapozás

6 Nyáron a besugárzás 40%-a a tetőre érkezik
Télen a besugárzás 47,5%-a déli oldalra érkezik dél tető kelet-nyugat észak

7 Árnyékoló hatások kivédése a déli fronton
A téli nap 9-15 között adja a besugárzott energia 93%-át. 930 és 1430 között már csak 74%-át. Árnyékoló hatások kivédése a déli fronton szeptembertől áprilisig (a fűtési szezonban)

8 Megfelelő építési telek keresése
lehetőség szerint dél felé lejtő terep – de legalább dél felé nyitott, sem épület, sem fa, sem a domborzat nem árnyékol a téli időszámítás szerinti 9 és 15 óra között (vigyázat, télen sokkal hosszabbak az árnyékok!!) építési hatósággal egyeztetés a beépítés lehetőségeiről szomszédok

9

10 Az északi front védelme és az árnyékolás csökkentése

11 Megfelelő nyílászárók keresése
különleges ablak jó hőszigetelő képesség (K-érték = 1,1 W/m2K vagy kevesebb) jó fényáteresztő képesség (g-érték = 65% vagy több) de méginkább hagyományos ablak + hőszigetelt ablaktábla, amellyel mind a hőszigetelés, mind a fényáteresztő-képesség nagy mértékben növelhető!!

12 A többi égtáj felé a lehető legkevesebb!
Az ablakok ideális méretezése: a délre néző helyiségeknél minden négyzetméter alapterületre jusson 0,2-0,4 m2 dél felé tekintő ablakfelület. A többi égtáj felé a lehető legkevesebb!

13 Egyes anyagok hővezetése (W/m2K)
acél ,2 üveg 1,1- 3,6 beton 1,73 mészkő 0,9 föld 0,78 könnyűbeton 0,65 vályogtégla 0,57 keményfa 0,21 puhafa 0,06 hőszigetelő hab 0,02

14 Különféle társított szerkezetek hatása a hőátbocsátási (hőszigetelési) tényezőre
k-érték k-érték k-érték k-érték

15 Pufferzónás alaprajz

16 Értékes helyiségek „mélysége” = ablak legmagasabb pontja x 2,5 = 5-6 m
Észak Pufferzóna „mélysége” = 3-4 m Értékes helyiségek „mélysége” = ablak legmagasabb pontja x 2,5 = 5-6 m Dél Az ideális téli benapozás érdekében célszerű az épület méretezésénél a fentieket figyelembe venni.

17 Ugyancsak a puffer-zóna szerepét tölti be
a pince és a padlástér is - a tetőteret lehetőleg ne építsük be; ha mégis, a beépítés a lehető legkisebb mértékű legyen; ne használjunk ferde síkban elhelyezett tetőablakot.

18 Hőtároló tömeg Hőszigetelés mögött; 1 m2-nyi nyílászáróhoz kb kg aktív hőtároló tömegre van szükség. E nélkül a helyiségbe bejutó sugárzási energia nyáron túlmelegedést okoz, télen viszont elmarad a hőtárolás; anyaga terméskő, kavics, vályog vagy víz; nyáron éjszaka szellőztetünk, hogy a hőtároló tömeget visszahűtsük - nappal a déli nagy ablakokat csukva tartjuk.

19 Árnyékolók, társított szerkezetek
- tetőkiugrás kiszámítása (falvastagsággal együtt kb. 1 méter), - tornác (csak dél felé tájolva) - lombhullató fák telepítése a déli fronton (DNy és DK felé), - szőlőlugas a déli fronton (pergola) - redőnyök, - hőszigetelt ablaktáblák (külső oldalra).

20 Jó hőszigetelés Pl. Norvégiában minimum 15 cm hőszigetelés alkalmazása az előírás a külső falakra! zsiliprendszerű bejárat (double entry) bejárat elé örökzöldek ültetése mindez akadályozza a légcserét, ezért fontos a „szolár-macska” alkalmazása

21 föld-szint tető-tér

22

23

24

25

26

27

28 Összefoglaló gondolatok
A napház nem statikus rendszer, mindig maximálisan alkalmazkodik a külső körülményekhez! - árnyékolás, - hőszigetelő ablaktábla, - szellőztetés Sőt a passzív napházban való energiahatékony életvezetés feltételezi a benne élők részéről is alkalmazkodást! télen egyes helyiségek más feladatkört kapnak, a melegvízigény átgondolása


Letölteni ppt "avagy A napenergia passzív hasznosításának lehetőségei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések