Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Könyvtárhasználat, tájékozódást segítő eszközök

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Könyvtárhasználat, tájékozódást segítő eszközök"— Előadás másolata:

1 Könyvtárhasználat, tájékozódást segítő eszközök
Bagi Patrik

2 Tájékozódás a könyvtárban
A könyvek rendezését két részre bonthatjuk. A szépirodalmi művek rendezése ábécé alapú, míg az ismeretterjesztő műveket tartalmuk alapján rendezzük.

3 Szépirodalmi művek elrendezése
A szépirodalmi műveket a szerző neve alapján, szoros ábécé rendben helyezik el. A rendezés alapja a könyvtári ábécé, ami annyit takar hogy, nem tesz különbséget a rövid és a hosszú magánhangzók között, illetve nincsenek benne kettős betűk.

4 Cutter-szám A könyv helyét a könyv gerincén is feltüntetik. Ez az azonosító a Cutter-szám, más néven helyrajzi szám vagy betűrendi jel. A Cutter szám egy betűből és egy kétjegyű számból áll. A betű az író nevének kezdőbetűje, a szám pedig a szerzők nevének ábécé szerinti sorrendjében nő.

5 Ismeretterjesztő művek elrendezése
Az ismeretterjesztő műveket témájuk szerint csoportosítják. A csoportosítás alapja a nemzetközileg elfogadott Egyetemes Tizedes Osztályozás (ETO vagy szakjegyzet). Az ETO könyveket 10 főcsoportba, ezeken belül 10 csoportba, majd 10 alcsoportba sorolja. Egyes eseteknél még az alosztályok is tovább bonthatóak. Mivel ETO-számból azonosak is vannak, ezért a Cutter-számmal együtt használják.

6 ETO osztályozás 0 Általános művek 1 Filozófia, pszichológia, erkölcs
2 Vallástudomány 3 Társadalom tudomány 4 (üres) 5 Természettudományok 51 Matematika 52 Csillagászat 53 Fizika 531 Általános mechanika 532 Folyadékok mechanikája 532.1 Hidrosztatika Nyomás Összenyomhatóság

7

8 Katalógusok A katalógusok a könyvek nyilvántartását és visszakeresését teszik lehetővé. A katalógusok a katalóguscédulákat tartalmazzák különböző szempontok szerint elrendezve. Ezek egy-egy könyvet azonosítanak és tartalmazzák a könyv fontosabb adatait, a formai és a tartalmi jellemzőket (szerző, cím, kiadó, kiadás éve, Cutter-szám, ETO-szám, könyv méretei, stb). A katalóguscédulák lehetnek papír alapúak és elektronikusak is.

9 A könyvtárakban általában többféle katalógus is szerepel, így egy könyvet többféle szempont szerint is kereshetünk. A leggyakoribb a szerző szerinti betűrendes katalógus. Az ismeret- terjesztő műveket ETO-szám szerinti vagy tárgyszó szerinti katalógussal kereshetjük. A tárgyszavak a könyv tartalmát egy-egy rövid kifejezéssel azonosíthatják.

10 Elektronikus katalógusok
Mivel az elektronikus katalógusrendszerek kialakítása meglehetősen időigényes, ezért több helyen még a hagyományossal együtt alkalmazzák. Az elektronikusak előnyei hogy gyorsabb a keresés, általában az interneten át távolról is elérhetjük (ezek az OPAC katalógusok, Online Public Access Catalouge), vannak több könyvtárat összefoglaló katalógusok is.


Letölteni ppt "Könyvtárhasználat, tájékozódást segítő eszközök"

Hasonló előadás


Google Hirdetések