Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Felelős vállalati vezetés a Mátrai Erőmű Zrt.-nél és a

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Felelős vállalati vezetés a Mátrai Erőmű Zrt.-nél és a"— Előadás másolata:

1 Felelős vállalati vezetés a Mátrai Erőmű Zrt.-nél és a
Antal Jánosné, Ibolya a Mátrai Erőmű Zrt. üzleti igazgatója és a Mert Nők vezetője

2 Mátrai Erőmű ZRt Elhelyezkedés Kulcs mutatószámok 2014.
Beépített kapacitás 950 MW Értékesített vill.energia 6,3 TWh Árbevétel HAS MFt Adózott eredmény 8 918 MFt Munkavállalói létszám 2070 Fő tevékenység: villamosenergia termelés (2x100 MW; 1x212 MW; 2x232 MW lignit-biomassza blokkok és 2x30 MW gázturbina) ben 15 MW-os fotovoltaikus kapacitás kiépítése. Tüzelőanyag összetétel: 90 % lignit; 10% biomassza; gáztüzelés csak rendszerszabályozásra. A magyar villamosenergia termelés 21% -át biztosítja. 2 saját tulajdonú lignitbányát működtet. Az általa termelt villamos energia, gipsz és pernye elnyerte a Magyar Termék védjegyet. Önálló ipari park 22 céggel. Mind az erőművi, mind pedig a bányászati kapacitások retrofit programon estek át a 2000 évek első harmadában, mely során kéntelenítő mű is épült. A társaság a100%-ban saját forrásból fedezi CO2 szükségletét. Közvetve vagy közvetlenül 5000 munkahelyet tart fenn.

3 A LIGNIT MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB MENNYISÉGBEN RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ ENERGIAFORRÁSA
A Mátra által üzemeltetett bányák tüzelőanyag-készlete kb. 100 évre elegendő a jelenlegi felhasználást figyelembe véve.

4 A MÁTRAI ERŐMŰ MA MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB ÉS LEGOLCSÓBB ZÖLDÁRAM-ELŐÁLLÍTÓJA
A CO2-kibocsátás csökkentésének hatékony eszköze a biomassza-részarány növelése A CO2-kvótaköltség-megtakarítások a magyar mezőgazdaságot gyarapítják Forrásai: mezőgazdasági hulladékok, nyesedékek, ártéri hulladékok, gabonatörkölyök, repcepogácsa, fűrészpor Saját energiaerdő 100 hektáron

5 A Mátrai Erőmű Zrt munkavállalóiról*
A Társaság hosszú távon számít a munkavállalóira, a fluktuáció pedig rendkívül alacsony, köszönhető a felelős vállalatvezetésnek. * évi adatok.

6 Mátrai Erőmű családbarát programjai
Támogatjuk a munkahelyi és magánélet egyensúlyának megteremtését. Lehetőség rugalmas /rész-munkaidőben való foglalkoztatásra az irányítási és adminisztrációs területen. Lehetőség részidős foglalkoztatásra Lehetőség otthoni munkavégzésre a munkakörök egy részében Gyesről, gyedről visszatérő nők számára a további foglalkoztatás biztosítása A gyermekeiket otthon nevelő anyák bérének folyamatos karbantartása A Mátrai Erőmű évente sokszínűségi és esélyegyenlőségi napokat rendez. A cél a diszkriminációmentes, befogadó, támogató vállalati kultúra erősítése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csoportok teljesítményére pozitív hatással van a tagok különbözősége. A Mátra odafigyel a korösszetételre, a nők arányára, a megváltozott munkaképességűekre. Fontosnak tartja a nemzetközi tapasztalatcserét, a z utánpótlás képzését, a fiatal szakmunkások és egyetemisták bevonását, s azt, hogy az idősebbeket addig foglalkoztassák, ameddig csak lehetséges. (a cég legidősebb dolgozója 67 esztendős)

7 Mátrai Erőmű családbarát programjai
Gyermeket nevelő munkavállalók (634 fő): Nyári táborok szervezése társasági dolgozók gyermekei számára a Mátra Sport Egyesülettel karöltve A családi és munkahelyi kötelezettségek összehangolásának megkönnyítése érdekében felmérés a munkavállalók körében arról, ők hogyan látják, a Társaság miben tudna nekik segítséget nyújtani (beleértve a tartós ápolásra szoruló hozzátartozót ápoló kollégákat is) Gyermekgondozási távolléten lévő munkavállalók (5 fő): GYES-en, GYED-en lévő munkatársakkal való szervezett kapcsolattartás A gyermekgondozási távollét alatt járó juttatásokkal kapcsolatos tanácsadás, ügyintézés Az újbóli munkába állást segítő intézkedések (pl. átképzés, továbbképzés biztosítása – akár már a távollét alatt is)

8 Mátrai Erőmű családbarát programjai
Öregségi nyugdíj előtt álló munkavállalók (151 fő): Bizonyos feltételek (pl. leromlott egészégi állapot) megléte esetén korai nyugdíjazás támogatása Egészségügyi szűrővizsgálatokon, ill. egészségügyi tanácsadáson való részvétel biztosítása Váltóműszakban dolgozók (1352 fő): Egészségügyi, ill. pszichológiai tanácsadás külsős szakemberek részvételével Felmérés a munkavállalók körében arról, hogy a családi és munkahelyi kötelezettségek összehangolásának megkönnyítése érdekében a Társaság miben tudna nekik segítséget nyújtani. Tartósan betegek Szervezett kapcsolattartás Szükség esetén átképzés biztosítása Rehabilitáció Valamennyi célcsoportra vonatkozóan Esélyegyenlőségi fogadóóra működtetése Szűrővizsgálatok munkarendhez igazodó szervezése Üzemegészségügy rendelési idejének módosítása a munkarendhez igazodóan Infópontok kialakítása

9 Egészséges életmódra ösztönzés:
Mátrai Erőmű családbarát programjai Egészségügyi, családi problémák esetén: Havária helyzetben lévők számára segély és szükség esetén fizetés nélküli szabadság biztosítása Temetési segély biztosítás Egészséges életmódra ösztönzés: Dolgozóinknak és hozzátartozóinak, gyermekeinek a Mátra Sport Egyesület biztosít mozgási, kikapcsolódási lehetőséget, ahol több szakágban a gyermekek elsajátítják a sportág alapjait. (sí, tenisz, vízi sportok, kerékpár, csapatsportok stb). Rendszeresek a családi és a tömegsport programok. Társasági egészségmegőrző program sokrétű regenerálódási lehetőséget nyújt. (jóga, rendszeres egészségügyi szűrések, „Bringázz a munkába!” program)

10 A diversity program 2014. eredményei
Tudásátadás az egyetemi együttműködési programok, üzemlátogatásokon keresztül. 25 fő egyetemi, főiskolai hallgató nyári gyakorlati programjának megszervezése. Az Óbudai Egyetemmel való együttműködés a kooperatív képzések kapcsán. A rászoruló gyerekek támogatása a „Gyermekeinkért Alapítvány”-on keresztül folyamatosan történik Diversity-hetek eredményes lebonyolítása Beszélgetés egy délutáni kávé mellett a munka és a család egyensúlyáról, a nehézségek, problémák lehetséges megoldásáról. Hogyan motiváljuk kollégáinkat? – tréning a Mert Nők és más vezetők számára Befogadó és támogató vállalati kultúra erősítése Autista gyerekek nagysikerű koncertje

11 MERT NŐK – önkéntes szerveződés a Mátrai Erőműben
Tagjaink olyan vezetői vagy szakértői beosztásban dolgozó nők, akik a saját szakterületükön kívül is szeretnének tenni valamit a kollégáikért és tágabb környezetükért. A tevékenységünk részben kapcsolódik az RWE más vállalatainál működő női körökhöz.

12 Miért jó egy női önszerveződés?
A nőiségből fakadó másfajta látásmódunkkal segíteni a szervezeti célkitűzések megvalósítását. Példaként szolgálva felmutatni sikeres női karriereket, akár mentori szerepkörben is Szélesebb körű szakmai kapcsolatrendszert fejlesztve segíteni az információ átadást, tudásmegosztást Támogatni a pálya elején járó fiatalokat a családi és karriertörekvéseik összehangolásában Közben vigyázni arra, hogy mindez ne a férfi kollégáktól való elkülönülést jelentse, csak egy lehetőséget, hogy magunkat megmutassuk és a nemektől független, de szorosabb együttműködés hajtómotorjai legyünk. Mi MA a gyakorlati haszna a női összefogásoknak? A nőiségből fakadó másfajta látásmódunkkal segíteni a szervezeti célkitűzések megvalósítását. Mert pszichológusok vizsgálatokkal igazolták, hogy létezik egyedi női vezetési stílus, amely a megváltozott világunkban már nélkülözhetetlen egy szervezet sikeréhez. Mik jellemzőek tehát a női vezetőkre? kitartóbbak, szorgalmasabbak, nyitottabbak, fejlettebb az empatikus készségük, rugalmasabbak - hamarabb megérzik a "veszélyt", jobban átlátják az összefüggéseket, - hajlamosabbak kockáztatni, és a helyzetekből tanulnak - sokszor határozottabbak és meggyőzőbbek, eredményorientáltabbak, - jobbak a tapasztalatok-, és a tudás átadásában - nagyobb hangsúlyt fektetnek a csapatmunkára (problémamegoldásban, döntéshozatalban) képesek másokat maguk mellé állítani, és véghezvinni elképzeléseiket. Éppen ezekre a képességekre alapozva döntöttünk úgy 4 éve, hogy megalapítjuk az egymással együttműködő női szervezeteket a partnervállalatoknál.

13 Tanulunk egymástól: Szakmai kerekasztalok szervezése
Az azonos szakterületen dolgozó kollégák rendszeres szakmai találkozója, eszmecseréje (nem csak vezetők és nem csak nők részvételével!). Pénzügyi, számviteli és adóügyi kerekasztal (együtt a kontrollinggal) Jogi kerekasztal HR kerekasztal Beszerzési kerekasztal CR és környezetvédelmi kerekasztal Ügyfélszolgálati, adósságkezelési kerekasztal Mérnöki és informatikai területen dolgozók kerekasztala Az azonos szakterületen dolgozó kollégák rendszeres szakmai találkozója. Itt a Női Fórum tagjai a szervezést vállalják magukra, a résztvevők egyaránt kerülnek ki vezető és nem vezető pozícióban dolgozó női és férfi munkavállalók közül. Segíti a tapasztalatcserét konkrét kérdések megoldására és a jobb munkakapcsolatok kiépítését.

14 Belső szakmai rendezvények
„Tanulmányi kirándulás” a Duna alatti kábelalagútban. Erőmű és bánya látogatások irodai dolgozóknak „Zöld iroda” műemlék épületben – az alkalmazott korszerű műszaki megoldások megtekintése Szélesebb munkavállalói körnek szervezünk évente 2-3 alkalommal „tanulmányi kirándulásokat”, amelyeken a dolgozók megismerkedhetnek pl. a bányaműveléssel, az energiatermelés folyamatával, az energiaellátás műszaki hátterével és az energiatakarékosság előfutárainak tekinthető innovatív projektekkel.

15 Tanulunk másoktól: Közéleti személyiségek előadásai
Lévai Anikó a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként a karitatív tevékenység fontosságáról és a gasztronómia szerepéről a család életében Prof. Dr. Bagdy Emőke a Psychofitness nagyasszonya, a testi és lelki egyensúly kialakításának, megőrzésének fontosságáról és gyakorlati módszereiről Krizsó Szilvia újságíró, televíziós műsorvezető a munka és a család egyensúlyának megteremtéséről

16 Külső szakmai rendezvények
Szakmai tanulmányutak külföldi termelőegységekbe, innovációs központokba. Nemzetközi konferenciák a cégcsoport üzleti fejlődéséről, a nők lehetséges lobbierejéről. Más női szervezetekkel összefogva évente 2-3 tagunk képviseli a szervezetet a szakmai tájékozódásra és kapcsolatteremtésre lehetőséget kínáló nemzetköz konferenciákon és a hozzájuk kapcsolódóan megszervezett üzemlátogatásokon. Az itt szerzett információk hasznosak lehetnek a cégünk fejlődési lehetőségeinek, hosszú távú stratégiájának alakításakor.

17 Környezetünk megóvása mindannyiunk ügye
Szemétszedő akciók a Mátrában

18 Mert adni öröm… Az autista otthon és iskola támogatására rendszeres gyűjtések, jótékonysági estek és közvetlen segítségnyújtás Időnként egyedi gyűjtések egy-egy nagyon rászoruló környékbeli család részére Karácsony előtt ételosztás Gyöngyösen hajléktalanok részére A MERT NŐK csapata 2014–ben az Autista Segítő Központ gondozottjainak és a gyöngyösi hajléktalanoknak nyújtott rendszeres támogatásért megkapta a gyöngyösi civilek által alapított „Elfogadás-díjat”. Szívből köszönjük!!!

19 Köszönöm a figyelmet! Kapcsolat: Antal Jánosné, Ibolya:


Letölteni ppt "Felelős vállalati vezetés a Mátrai Erőmű Zrt.-nél és a"

Hasonló előadás


Google Hirdetések