Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdasági kitekintés Török Zoltán 2015 június 4..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdasági kitekintés Török Zoltán 2015 június 4.."— Előadás másolata:

1 Gazdasági kitekintés Török Zoltán 2015 június 4.

2 1. USA: Minden rendbe jött? 2. EU: Minden rendbe fog jönni? 3. KKE: Az európai növekedési motor? 4. Magyarország: Tévedtek a huhogók?

3 USA: Gyorsuló gazdasági növekedés Forrás: Raiffesien Research

4 USA: Kamatemelés előtt

5 5 Feldolgozóipar: termelés, foglalkoztatás Forrás: Institute for Supply Management and Wells Fargo Securities, LLC termelés (bal skála) 2007=100 foglalkoztatottság (jobb skála) millió fő NAFTA Kína csatlakozik a WTO-hoz USA

6 Szellemi és fizikai Rutin Fizikai Nem-rutin Átalakuló munkaerőigény (USA %-os változás) Forrás: Jaimovich & Siu „The trend is the cycle: job polarization and jobless recoveries” NBER Working Papaer Szellemi Nem-rutin

7 Euró-övezet

8 8 Fenntartható a szociális állam? 8 Forrás: Silver, 2013 Szociális kiadások Védelem Infrastruktúra és szolgáltatás Kamat Kormányzati kiadások a GDP %-ban

9 Munkahelyhiány 5 millió munkahely megszűnt (2008-2014) Forrás: Eurostat

10 A legtöbb munkahelyet vesztő országok (2008-2014, ezer db)

11 A legtöbb munkahelyet vesztő országok (2008-2014, az összes munkahely %-ban)

12 A legtöbb munkahelyet teremtő országok (2008-2014, ezer db)

13 A legtöbb munkahelyet teremtő országok (2008-2014, az összes munkahely %-ban)

14 Európa munkahelytérképe

15 KKE: az európai növekedés motorja?

16 V4-ek (EU GDP 5,4%) = 1/3 Egyesült Királyság V4-ek+RO+SLO (6,7%)=88% Spanyolország KKE /ex FÁK (8,1%)= Benelux országok Idén kb. a 15%-át tudják adni az EU növekedésének a régió dinamikusan fejlődő országai (V4-ek + RO + SLO)

17 Magyarország: Huhogók vs. Pártolók Növekedési veszteség Instabilitás (leminősítés) Elszegényedés Növekedési előny Növekvő foglalkoztatás Stabilitás (felminősítés) Huhogók Pártolók

18 Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4-ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon csökkent a foglalkoztatottság. 3.A válságot követően kevés kivételtől eltekintve csökkent, Magyarországon emelkedett.

19 Szegénység 1.Magyarországon ma több a szegény ember, mint 10 éve. 2.A növekedés általánosan igaz szinte az egész EU-ra, sőt a romlás a hazainál jellemzően nagyobb mértékű… 3.…kivéve a többi V4 országot.

20 Oktatás 1. – Korai iskolaelhagyók 1. Magyarországon kívül szinte mindenhol jelentősen csökkent az oktatási rendszerből idejekorán kiesők aránya - a válság előtt, és után is. 2. A korai iskolaelhagyók aránya egy hajszállal az EU átlag alatt volt 2013-ban, de duplája, mint a többi V4 országban.

21 Oktatás 2. – Felsőfokú végzettség 1. A magyar mutató folyamatosan emelkedése ellenére továbbra is az EU átlaga alatti. 2.Csehországnál és Szlovákiánál magasabb a hazai mutató, de jelentősen elmarad a lengyeltől (miközben nagyon hasonló volt 10 évvel ezelőtt).

22 Innováció 1. A magyar mutató a válságot követően számottevően javult de elmarad az EU átlagától. 2. Magyarország mutatója félúton van a leszakadó mediterrán, és a szlovák, lengyel valamint a fejlettebb cseh és központi ország-csoport között.

23 1. Magyarországnak egy versenyelőnye van a V4 csoportban – a viszonylag fejlett humántőke. Mind a megfigyelt folyamatok, mind pedig a kormányzati intézkedések ennek a versenyelőnynek a csökkenését vetítik előre. 2. A foglalkoztatottság növelését és a szegénység csökkentését tartósan az oktatási rendszer fejlesztése tudja biztosítani. Minden területen találni követendő nemzetközi gyakorlatot – a lengyel példa különösen tanulságos. Akkor most hogy állunk?

24 Jognyilatkozat A jelen dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, és nem minősül ajánlatnak, vagy bármilyen tranzakció végrehajtására irányuló felhívásnak. A jelen dokumentumban foglalt információk nem helyettesítik a szükséges befektetési tanácsadást a befektetések vételével vagy eladásával kapcsolatban, továbbá a jelen dokumentum alapján nem hozható semmilyen befektetési döntés. A dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel. Az olvasónak a jelen dokumentum felhasználásából, vagy arra támaszkodó döntéshozatalból származó esetleges veszteségéért semmilyen – közvetlen vagy közvetett – jogi felelősség nem terhel bennünket, az e dokumentumban közölt információk alapján semmilyen követelés nem érvényesíthető. Bár különös gondot szenteltünk e dokumentum tartalmának, annak pontosságáért, helyességéért, teljességéért, a tartalmáért felelősséget semmilyen jogcímen nem vállalunk. A jelen dokumentumban szereplő tájékoztatást – előzetes értesítés nélkül – megváltoztathatjuk, vagy aktualizálhatjuk. Sem a Raiffeisen Bank Zrt, sem azok bármely alkalmazottja nem tartozik jogilag vagy más módon felelősséggel az e dokumentumban közölt tájékoztatásért és/vagy ajánlásért. A dokumentumban foglalt információk másolása, sokszorosítása, terjesztése előzetes engedély nélkül tilos. Felhívjuk figyelmét, hogy a befektetésének értéke emelkedhet és csökkenhet is, és hogy az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. A jelen dokumentumban említett minden termék vagy értékpapír sajátos kockázattal és forgalmazási feltételekkel bír, amelyről az ügyletkötés előtt célszerű további tájékoztatást kérni. Konkrét tanács érdekében, kérjük, forduljon befektetési tanácsadójához.


Letölteni ppt "Gazdasági kitekintés Török Zoltán 2015 június 4.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések