Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A projektötlettől a megvalósításig az Európai Beruházási Bankkal.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A projektötlettől a megvalósításig az Európai Beruházási Bankkal."— Előadás másolata:

1 A projektötlettől a megvalósításig az Európai Beruházási Bankkal

2 FIGYELMEZTETÉS SZERZŐI JOGOK Az előadás tartalma, illetve oldalainak alkotóeleme a szerző illetve munkáltatója szellemi alkotása (a képek a Google keresőprogram segítségével kerültek felhasználásra) (a továbbiakban: tartalomszolgáltató), amely csak a tartalomszolgáltató előzetes írásbeli engedélyével használható fel. A másodközlésnek meg kell felelnie a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek. A tartalomszolgáltató engedélye nélkül az oldalak bármely alkotóeleme (együtt és külön-külön is) on-line vagy nyomtatott reprodukálása nyilvános közzététel céljából tilos. Előzetes írásos engedély nélkül az előadás tartalmi elemei nem helyezhetők el sem nyilvános, sem zárt adatbázisban. Az előadás tartalmi és formai alkotórészei közlési engedély esetén sem változtathatók meg, és nem használhatók fel az előadás tartalmától eltérő célra. Az előadás tartalmának szerzői joga a tartalomszolgáltatót illeti meg. A tartalomszolgáltató által közzétett, harmadik személyek szellemi alkotásait felhasználni kizárólag a Szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. és egyéb vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerint lehetséges. Minden, e korlátokat átlépő felhasználáshoz az adott szerző hozzájárulása szükséges. Az előadás tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak, azt a tartalomszolgáltató kizárólag tájékoztató jellegűnek tekinti. A tartalomszolgáltató nem vállal felelősséget semmiféle kárért és különösen a tartalomszolgáltató nem tehető felelőssé semmilyen közvetlen vagy közvetett, járulékos vagy másodlagos károkért, elmaradt nyereségből, jövedelem elmaradásából vagy használat kiesésből származó olyan károkért, amelyek az előadásban található információból fakadnak, illetve azokkal kapcsolatosak.

3 Az Európai Beruházási Bank néhány percben

4

5

6

7

8

9

10  Az EU bankja, hosszú lejáratú hiteleket nyújt, 1958-ban alapították  Finanszírozást és szaktudást kínál „egészséges” és fenntartható beruházási projekteknek  Az EU intézményeinek természetes finanszírozó partnere  28 tagállam, mint részvényes  A világ legnagyobb multilaterális hitelezője és hitelfelvevője  Hitelezésének 90%-át az EU-ban nyújtja  Luxemburg és 30 helyi iroda  2300 alkalmazott Hitelezés 2014-ben: EUR 77 bn Ebből EU: EUR 69 bn Partnerországok: EUR 8 bn Teljes kifizetések: EUR 64 bn

11 3 pillér HITELEZÉS„BLENDING”TANÁCSADÁS Hitel Garancia Tőke EIB finanszírozás kombinálása EU költségvetési és más forrásokkal (állami források, más IFI-ok, NIF, WBIF, stb.) Magasabb kockázatú projektek innovációra (InnovFin) 1. Projektek előkészítése és megvalósítása (JASPERS, ELENA, EEEF, NIF, WBIF, etc.) 2. Pénzügyi eszközökhöz kapcs. tanácsadás (JESSICA, InnovFin, Project Bond Initiative) 3.Intézményi és egyéb (EPEC, NER300, etc.) Hosszú távú növekedéshez szükséges finanszírozás elősegítése

12 EIB termékek Senior debt (>EUR 25m beruházás) Beruházási költség max. 50%-áig Egyedi projektek / csoportosított kölcsönök (kisebb projektek hitelfelvevő/szektor szerint csoportosítva) InnovFin (Mid-Cap Growth Finance)(EUR 7.5m - EUR 25 m beruházás) Kutatáshoz és innovációhoz kapcsolódó befektetések A jogosultnak az EIB valamely K+F kritériumát teljesítenie kell Egyedi projektek / csoportosított kölcsönök (kisebb projektek hitelfelvevő/szektor szerint csoportosítva) Közvetített hitelezés (<EUR 25 m beruházás) Közvetítő banknak történő hitelezés, aki KKV-k és nagyobb vállalatok (Mid-Cap) részére továbbítja A beruházási portfólió értéke 50%-áig A jogosult cégek (“Végső Kedvezményezettek”) autonóm kkv-k lehetnek (kevesebb mint 250 alkalmazott). Mid-cap cégek (kevesebb mint 3000 alkalmazott) Tőke CEF alatti pénzügyi eszközök: EU-EIB kockázatmegosztási eszközök Project Bond Initiative (PBI) Loan Guarantee for TEN-T (LGTT)

13 Finanszírozható projektek az EU-n belül AZ EIB finanszírozása gyakran kiegészítő más finanszírozási források mellett (bankhitelek, saját tőke, EU-s támogatások) és gyakran a további befektetők behívásának kulcsa. Általános szabályként a hitelek legfeljebb a teljes projektköltség/beruházás 50%-át fedezhetik, mind a köz-, mind a magánszektorban.  A projekteknek:  Az EIB valamely célkitűzésébe illeszkedniük kell  Technikailag biztosnak kell lenniük  Pénzügyileg életképesnek kell lenniük  Elfogadható gazdasági megtérülésűnek kell lenniük  A vonatkozó környezetvédelmi, szociális és közbeszerzési standardoknak, szabályoknak meg kell felelniük A finanszírozási kondíciók a beruházás fajtáján és a harmadik felek által kínált biztosítékon (bankok, szindikátusok, más pénzügyi intézmények vagy az anyavállalat) is múlnak.

14 EIB hitelezési prioritások 2014) * EIB csoport támogatása, csak EU-n belül

15 EIB Csoport tevékenysége változást hoz 4,4 millió digitális kapcsolat 164 000 tanuló oktatási lehetőségeinek javítása 2600 GWh megújuló energia- forrásból 746 000 MWh energia megtakarítás 1100 MW bekötött szélerőmű kapacitás 577 millió többlet utasszállítási kapacitás 290 000 támogatott vállalat 3,9 millió megtartott munkahely 500 000 munkahely a fiataloknak

16 EIB Csoport tevékenysége 2014-ben

17 EIB hitelezés Magyarországon 2010 – 2014 (EUR 6,1 MRD EUR) EIB összes kötelezetségvállalása Magyarországon 1990 óta: 17,7 Mrd EUR

18 EIB finanszírozás Magyarországon 2014-ben Megerősített stratégiai infrastruktúra 100 millió EUR az energetikai infrastruktúra alapvető elemei bővítésére, fejlesztésére és megbízhatóságuk javítására: o a nagyfeszültségű elektromos, valamint a gáztározó kapacitások esetében o e rendszerek hatékony teljesítménye és ezek hozzáigazítása a növekvő ellátási igényekhez fontosak a magyar gazdaság versenyképességének megerősítéséhez es a munkahelyek teremtéséhez.

19 EIB finanszírozás Magyarországon 2014-ben Hitelek a KKV-k és Mid-Cap vállalkozások számára 2014-ben a Bank 350 millió EUR összegben írt alá közvetített hitelszerződéseket három partner intézménnyel Magyarországon: o Ezek tovább növelték a magyar KKV-k és helyi önkormányzatok hozzáférését az EIB forrásokhoz, amelyek 1990 óta 4,4 Mrd EUR összeget értek el. o A folyósítások összege a KKV-k számára 152 millió EUR volt, amely a 2013-as 124 millió EUR-hoz képest 22,5%-os növekedést jelentett. o 2014-ben összesen 1276 darab hitelszerződés kötettett a KKVk-kal.

20 EIB finanszírozás Magyarországon 2014-ben Hitelek a KKV-k és Midcap vállalkozások számára Projekt példa - Trifolium Hungary Kft. Az EIB közvetített hitelének egyik végső kedvezményezettje a Trifolium Hungary Kft., amely egy kiállítás építő cég és amely prémium kategóriás standok tervezéséhez és építéséhez vette igénybe az EIB finanszírozást. Az EIB által nyújtott 200 000 EUR összegű finanszírozás elősegíti a társaság folyamatos növekedéséhez szükséges eszközök fenntartását és fejlesztését, valamint az általa nyújtott kiváló szolgáltatások nyújtását.

21 EIB finanszírozás Magyarországon 2014-ben Kohézió és konvergencia támogatása 184 millió EUR forrás a vasúti infrastruktúra megújítására, amely az EU költségvetési forrásokkal együtt 1,3 Mrd EUR értékű beruházást tett lehetővé. E körben megvalósult o több TEN-T vasútvonal felújítása, o 42 darab motorvonat beszerzése Budapest elővárosi közlekedése számára, valamint o vasúti kommunikációs (GSM-R) rendszer telepítése több TEN-T vonalon A projektek fókuszában a hatékonyság, a komfort és a biztonság növelése áll, amelyek együttesen tudják növelni a vasúti szállítás, közlekedés vonzerejét.

22 EIB finanszírozás Magyarországon 2014-ben Regionális fejlesztés 2014-ben egy új, 30 millió EUR összegű hitelszerződést írt alá az EIB Pécs városával. EIB források hozzájárulnak a város fejlesztési stratégiájának megvalósításához, amely által a várost még vonzóbba szeretnék tenni mind a helyi lakosság, mind a befektetők, mind pedig a városba látogatok számára növelve annak gazdasági fejlettségi szintjét és életszínvonalat. A Bank aktív kapcsolatban áll más magyar városokkal is, és hasonló finanszírozási szerződések megkötését tervezi.

23 EIB finanszírozás Magyarországon 2014-ben Kohézió és konvergencia támogatása – projekt példa Extreme Light Research Infrastructure Az EIB 33,7 millió EUR (10,4 Mrd Ft) összegű finanszírozást biztosított egy nagy kapacitású lézeres kutatóközpont felépítésére. E projekt a tudás alapú gazdasági projektek egyik zászlóshajója, amelyet az EU Kutatási Tanácsa stratégiai kutatási infrastrukturális projektnek minősített. Az építési munkák várhatóan 2018 májusában fejeződnek be, és a kutatóközpont azt követően kezdi meg működését.

24 EIB a Duna Régióban A Duna Régióban a Bank négy alapvető célt támogat a Régió összekapcsolása (közlekedés, energia, kultúra, turizmus); a környezet védelme; a jólét növelése; a Régió megerősítése. Az EIB a hitelezési tevékenysége mellett akként is részt vesz a Stratégia megvalósításában, hogy értékes segítséget és forrásokat biztosít a Budapest Duna Kontakt Pont (BDKP) számára és technikai segítséget nyújt a projektek előkészítéséhez. A BDKP kezdeményezés – amely a határokon átívelő együttműködést és befektetéseket segíti elő – hozzájárult Magyarország vezető szerepéhez a Stratégia megvalósításában. EIB Projekt finanszírozás: Aláírt hitelszerződések összege a Duna Régióban 2010-2014 között: 42 Mrd EUR (amelyből 6,18 Mrd EUR Magyarországon)

25 JASPERS Joint Assistance to Support Projects in European Regions Ma a Jaspers? Egy technikai segítségnyújtási eszköz, amelyet az EIB működtet és a Bizottság, az EIB, az EBRD és a KfW szponzorál. Célja a segítségnyújtás az EU strukturális és kohéziós alapjaiból származó források felhasználásához. A segítségnyújtást a Bizottság és az EIB ingyenesen nyújtja.

26 JASPERS projektek Magyarországon 2014 végéig a JASPERS 73 projektet fejezett be Magyarországon mintegy 12.8 Mrd EUR értékben: 19 víz és szennyvíz projekt 7 projekt a városi közlekedési szektorban and 6 városfejlesztési projekt 13 vasúti és 16 közúti projekt 6 árvízvédelmi projekt 5 tudás alapú gazdasági es energetikai projekt 1 multiszektorális közlekedési projekt Jelenleg a JASPERS 36 aktív projekttel foglalkozik Magyarországon mintegy 3.4 Mrd EUR értékben: 6 víz és szennyvíz projekt 3 projekt a városi közlekedési szektorban 11 vasúti és 10 közúti projekt 1 belvízi és kikötői projekt 1 tudás alapú gazdasági es 1 energetikai projekt 3 multiszektorális közlekedési projekt

27 Lehetséges EIB projektek Magyarországon a közeli jövőben Új programozási periódus 2014 – 2020 Az EIB 2015-ben mintegy 1 Mrd EUR összegben finanszírozza az infrastrukturális, energetikai, környezetvédelmi és innovációs projekteket, amelyek egy részét Magyarország operatív programjai is finanszírozzák. EFSI (Európai Stratégiai Befektetési Alap) által finanszírozható projektek beazonosítása és finanszírozása Új pénzügyi eszközök bevezetése Magyarországon a 2014-2020 közötti időszakban a kiemelt területeken (KKV szektor, környezetvédelem, energia). Helyi önkormányzatok fejlesztési programjainak finanszírozása. Kutatási és felsőoktatási projektek finanszírozása KKVk Mintegy 100 millió EUR összegű hitelszerződés aláírása várható a pénzügyi közvetítő intézményekkel annak érdekében, hogy a KKV és Midcap vállalkozások is hozzájussanak hosszútavú finanszírozáshoz csökkentve egyúttal finanszírozási költségeiket.

28 European Investment Bank Group

29 EIB technikai segítségnyújtás JASPERS ELENA European Local Energy Assistance (EIB és EC EPEC European PPP Expertise Center (EIB, EC, EU-Member and candidate countries) A közszektor PPP-ben való részvételét segíti, ösztönzi (jó gyakorlatok, tudás megosztása, elemzések). EEEF European Energy Efficiency Fund (EIB, EC, CDP, Deutsche Bank) Technikai segítségnyújtás fenntartható energia és klímaváltozással összefüggő projektek részére – előkészítő/megvalósíthatósági tanulmányok, üzleti tervek, pályázatkiírás, stb.

30 ESCO projektek finnaszírozása EEEF-ből European Energy Efficiency Fund (EEE-F) 265 millió (EUR 125 Mio EERP, 75 Mio EIB, 60 Mio CDP and 5 Mio DB) Deutsche Bank menedzseli (www.eeef.eu) Kedvezményezettek: helyi és regionális hatóságok, PPP is lehetséges a privátszektor bevonásával. Hitelek, garanciák, forfetírozás Az elvégzendő beruházás legalább 70%-a energiahatékonysági beruházás legyen

31 EIB actions: ELENA (European Local ENergy Assistance) Vissza nem térítendő juttatások EH projektek ELŐKÉSZÍTÉSÉRE (energia audit, üzleti terv készítése, személyzet, stb.). Megújuló energia és EH. Épületek, közlekedés, települési infrastruktúra. Helyi jelleg (város, önkormányzat, régió). 3 év alatt meg kell valósítani a projektet. Minimum 20-szoros leverage (a finanszírozási periódus végén ellenőrizendő). Ismételhetőség (min 30M EUR projektméret).

32 ESCO projekfejlesztés támogatása - ELENA Nagyvárosok: City of Paris Greater London Authority (RE:FIT, DEPDU) Villa Nova de Gaia City of Ljubljana Bristol Tartományok és kisebb önkormányzatok részére történő segítségnyújtás: Province of Barcelona (part of the programme) Province of Milan Province of Modena (part of the programme) Province of Chieti Province of Padova Region of Murcia ADENE Portugal Castilla y Léon

33 DEEP Green Concept Financial Intermediaries Compartment DEEP Green Initiative Utilities Compartment ESCOs Compartment Public sector Compartment Debt for Energy Efficiency Projects Platform

34 Hogyan születnek az életképes és megvalósítható projektek? … avagy mit tanultunk a Budapest Duna Kontakt Pontnál 2 év alatt…

35

36 …a projektötlettől a megvalósult projektig…

37 1. Jól gondold át! türelem, kitartás, erőforrások, elkötelezettség

38 2. Legyen stratégiád...és taktikád!

39 3. A „piackutatás” fontos! (a) Projektet nem „csinálni” kell…hanem egy szükségletből levezetni „Paying customers”-elv (b) Hasonló illetve kiegészítő kezdeményezések? +(c) (projekttámogatók figyelmébe: a papír sokmindent elbír)

40 4. Csapatmunka!

41 5. Az együttműködés pszichológiai kihívásai (ld. határmenti programok) Bizalom Őszinteség Egyenlőség Tisztelet (önbecsül és)

42 6. „diplomácia” = ingyenes, de sokat ér

43 7. Építsd fel a projektet! Megfelelés (eligibility) Financial soundness Economic viability (CBA vs. MCA) Mi az, amit megengedhetünk a jövőben (is)?

44 8. Jó előkészítés/megvalósíthatósági tanulmányok/CBA/MCA

45 9. Elköteleződés biztosítása

46 10. Találd meg a hősöket!

47 11. Az információ torzul, ahogyan utazik

48 12. Gondolkozz integráltan!

49 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! http://www.eib.org/ info@eib.org Dr. Edina Csányi Seconded Senior Expert Budapest Danube Contact Point e.csanyi@eib.orge.csanyi@eib.org www.eib.orgwww.eib.org


Letölteni ppt "A projektötlettől a megvalósításig az Európai Beruházási Bankkal."

Hasonló előadás


Google Hirdetések