Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Finnország. Környezetvédelem A tiszta környezet alapvető értéknek számít Finnországban, ahol nagy energiákat fektetnek a természetvédelembe. Több különböző.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Finnország. Környezetvédelem A tiszta környezet alapvető értéknek számít Finnországban, ahol nagy energiákat fektetnek a természetvédelembe. Több különböző."— Előadás másolata:

1 Finnország

2 Környezetvédelem A tiszta környezet alapvető értéknek számít Finnországban, ahol nagy energiákat fektetnek a természetvédelembe. Több különböző szintű természetvédelmi terület került kialakításra. Finnország sikereket ért el a természetvédelemben néhány olyan állatfaj vagy madár esetében, amelyet régebben vadásztak. Az elmúlt évtizedekben a nemzeti állat, az énekes hattyú is sokkal jobban elterjedt.

3 Finnországot sok környezetvédelmi normákat vizsgáló felmérés a világ élvonalába sorolja. Az adatgyűjtés, a magas szintű technológiai felkészültség biztosítja a hatékony finn környezetvédelem alapjait: sok szennyezett folyó vizét sikerült megtisztítani az ipari területeken a levegőminőség sokat javult védett területek kiterjedt hálózatát sikerült kialakítani a fajok sokszínűségének védelme érdekében összességében az erdőállomány növekedése meghaladja a fakitermelés mértékét a nagy ipari létesítmények károsanyag-kibocsátását sikerült jelentősen csökkenteni

4 Európa 2020 stratégia Európa felismerte, számos kihívással kell megküzdenie, ha versenyben kíván maradni a világ más fejlett és fejlődő részeivel. A jelenlegi évtizedre szóló Európa 2020 stratégia felmérte a gyengeségeket, és három prioritást (intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés), új elemként pedig öt számszerűsített célt határozott meg. Ezek egyike: az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának az 1990-es szinthez képest 20 százalékos csökkentése a megújuló energiaforrások arányának 20 százalékra való növelése a teljes energiafogyasztásban az energiahatékonyság 20 százalékkal történő növelése

5 Hagyományos és megújuló energiaforrások A természeti erőforrások két nagy csoportja: fogyó erőforrások, amelyek mennyisége (készletei) az emberiség számára végesnek tekinthető megújuló energiaforrások, amelyek használatuk ellenére az ember által érzékelhető időn belül újratermelődnek. A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, melyekből energia nyerhető ki, és amely akár naponta többször ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül újratermelődik.

6 Az EU tagállamaiban az egyértelműen megújulóknak tekintendő energiaforrások a következők: a közvetlen napenergia, a szélenergia, a geotermikus energia, a hullámenergia, az árapály-energia, a biomassza és a vízenergia, továbbá a biomasszából és a szennyvízből nyert biogáz A Nemzeti Megújuló Energia Akcióterv egy nemzeti akcióterv a megújuló energiák használatáról, melyet minden tagállamnak ki kellett dolgoznia 2010. június 30-ig. A terv részletesen leírja, hogyan tervezik elérni a megújuló energia felhasználás részarányára vonatkozó kötelező 2020-ra kitűzött célokat.

7 Megújuló energiaforrások előnyei Legfontosabb előnyei: gazdasági: hasznosítás során nem csökken a forrás, a későbbiekben ugyanolyan módon termelhető belőle energia, társadalmi: dekoncentrált felhasználási lehetőségek, környezeti: semleges a környezeti elemekre (napenergia), a termelés pozitív hatású.

8 EU statisztika

9 Természeti adottságok - megújuló energiaforrások Finnországban A biomassza-potenciál tekintetében Finnország adottságai nagyon kedvezőek Az ország területének háromnegyed részét erdő borítja A vízenergia-potenciál összefügg az éghajlati viszonyokkal, a víz természetes körforgalmával 190.000 tó országának is nevezik Finnországot

10

11

12 Vízenergia vízenergia A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek.. Előnyei: Rugalmasság Alacsony költségek Nem szennyezi a környezetet - c sökkentett CO 2 kibocsátás Hátrányai: Az esetleges ökoszisztéma károsodás Esetleges eliszaposodás Nagy, főleg erdős területek elárasztása

13 Vízerőművek vízerőmű A vízerőmű olyan erőmű, mely a vízenergiát hasznosítja. A nagy mennyiségű természetes vízrendszer lehetővé teszi, hogy vízi erőműveket létesítsenek Több, mint 200 db vízerőmű van Finnországban Érdekességek: A Kemijoki az 550 km hosszúságával Finnország leghosszabb folyója, itt 21 erőművet építettek, az elsőt 1946-ban vízerőmű van Tampere belvárosában is, kihasználva a várost körülölelő két tó közötti szintkülönbséget

14 Biomassza A biomassza - energetikai szempontból - az élő szervezetekből származó, folyamatosan újratermelődő, energiatermelésre felhasználható anyagokat jelenti. Máig legelterjedtebb ezek közül a fa és fa hulladék, de ide tartoznak a mezőgazdasági termelésből visszamaradt növényi hulladékok, állati termékek, az ipari és kommunális éghető hulladékok, valamint azok a növények is, amelyek magvaiból üzemanyagot lehet gyártani, illetve a direkt erre a célra kifejlesztett energianövények A fa és fahulladék felhasználása a megújuló energia felhasználáson belül Finnországban közel 88 %.

15 Felavatták a világ legnagyobb biomassza-gázosító üzemét 2013. március 14-én Finnországban felavatták a világ eddigi legnagyobb biomassza-gázosító üzemét. Az üzem egy eredetileg széntüzelésű erőművet lát el biogázzal. Kezdetben üzemanyagként biogázt és szenet együttesen használnak, közel fele-fele arányban. Ennek következtében megnő az erőmű élettartama, rugalmasabbá válik a tüzelőanyag ellátás, és csökkenti az erőmű külföldi energiaforrásokra való utaltságát. Az új megoldás jóval energiabarátabb is, az eredeti becslések szerint 230 000 tonnával csökkenti a széndioxid kibocsátást.

16 A világ eddigi legnagyobb biomassza-gázosító üzeme a finnországi Vaasaban

17 Napelemek egy lakóházon Helsinkiben Szélerőművek Finnországban Ha kevés is, azért még létezik…

18 Tervek, célok Kidolgoztak egy 2050-ig tervezett stratégiát, amelyben összegyűjtötték az erősségeket, gyengeségeket, lehetőségeket és veszélyeket. http://www.tem.fi/files/41483/Energy_and_Climate_Road map_2050.pdf http://www.tem.fi/files/41483/Energy_and_Climate_Road map_2050.pdf Finnország a tervei szerint 2025-re teljesen beszünteti a szén használatát az energiatermelésben. Támogatásokkal és adókedvezményekkel segítik a megújuló energia terjedését és visszafogják 2020-ra a szén használatát. Ezzel a változással nem csak energiafüggőségüket csökkentik Oroszországtól és Lengyelországtól, de jelentős számú otthoni munkahely létrejöttét is várják.

19 Felhasznált források: http://www.finland.hu/public/default.aspx?nodeid=45225&contentlan=28&c ulture=hu-HU http://www.finland.hu/public/default.aspx?nodeid=45225&contentlan=28&c ulture=hu-HU http://www.bioeuparks.eu/hu/faq/mi-nemzeti-meg%C3%BAjul%C3%B3- energia-akci%C3%B3terv http://www.bioeuparks.eu/hu/faq/mi-nemzeti-meg%C3%BAjul%C3%B3- energia-akci%C3%B3terv http://ec.europa.eu/energy/en/topics/renewable-energy/national-action- pl http://ec.europa.eu/energy/en/topics/renewable-energy/national-action- pl http://hu.wikipedia.org/wiki/Kemijoki http://kitekinto.hu/europa/2013/03/14/felavattak_a_vilag_legnagyobb_biom assza-gazosito_uzemet/#.VPyyc_mG_z4 http://kitekinto.hu/europa/2013/03/14/felavattak_a_vilag_legnagyobb_biom assza-gazosito_uzemet/#.VPyyc_mG_z4 http://hu.wikipedia.org/wiki/Biomassza#Jelent.C5.91s.C3.A9ge http://hu.wikipedia.org/wiki/Energiafejleszt%C3%A9s#Biomassza http://www.solarside.hu/finnorszag-beszunteti-a-szen-hasznalatat/

20 Természetvédelem + Megújuló energiaforrások = élhetőbb Föld


Letölteni ppt "Finnország. Környezetvédelem A tiszta környezet alapvető értéknek számít Finnországban, ahol nagy energiákat fektetnek a természetvédelembe. Több különböző."

Hasonló előadás


Google Hirdetések