Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vezetékes átviteli közegek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vezetékes átviteli közegek"— Előadás másolata:

1 Vezetékes átviteli közegek
Roskó Tibor

2 Főbb csoportok Csavart érpáras technológia(UTP, FTP, S-FTP)
Koaxiális kábelek Optikai kábelek(multi/monomódusú)

3 Csavart érpáras technológia
Legismertebb csavart érpáras kábel az UTP, amely mai napig a leginkább alkalmazott hálózatépítési átviteli közeg. UTP = Unshielded Twisted Pair Összesen 4 érpárt, azaz 8 vezetéket tartalmaz, melyek mindegyike szigetelt és páronként össze vannak tekerve. Ennek interferencia csökkentő szerepe van. Az erek színkódolva vannak: narancs, narancs-fehér, zöld, zöld-fehér, kék, kék-fehér, barna, barna-fehér. A kábel átviteli távolsága max. 100m, összekötése 8P8C csatlakozóval. Több fajtája is van:

4 Cat. 1 2 Mbit/s (telefonvonal)
Cat ohm 4 Mbit/s (Local Talk) Cat ohm 10 Mbit/s 100 m (Ethernet) *-topológia Cat ohm 20 Mbit/s 100 m (16 Mbit/s Token Rg) Cat ohm 100 Mbit/s 100 m (Fast Ethernet) Cat ohm 1000 Mbit/s 100 m Cat ohm 1200 Mbit/s 100 m

5 A 10Base-T és 100Base-TX kábelek átvitelkor csak az 1, 2 (küldésre) és a 3, 6 (fogadásra) érpárokat alkalmazzák. 1000Base-TX szabványú átvitel esetén mind a 4 érpár részt vesz az adatátvitelben. Egy vezetéken maximum 125 Mb/s átviteli sebesség érhető el. A nagy mennyiségű adat átvitelét ráadásul duplex módon valósítják meg.

6 Bekötés - UTP Bekötés szerint megkülönbözetünk egyenes, illetve kereszt kötésű kábeleket. Egyenes-Line: leggyakrabban alkalmazott bekötés, melyet eszközök hálózatra csatolására alkalmazunk. Kereszt-Cross: leginkább két gép összekötéseko használaható.

7 Line Cross

8 Színkódok 1. Narancs-fehér | 2. Narancs | 3. Zöld-fehér | 4. Kék | 5. Kék-fehér | 6. Zöld | 7. Barna-fehér | 8. Barna Line: Cross:

9 Beszerelés szerint kétfajta kábeltípust különböztetünk meg, a lengőkábelt (patch-kábel) és a falikábelt. A megkülönböztetés alapját a kábelezés telepítésekor a különböző elhelyezkedésből adódó igények hozták létre. A lengőkábel külső védőburkolata kevésbé merev, mint a falikábeleké. A lengőkábel réz sodrony, míg a falikábel általában tömör réz ereket tartalmaz, emiatt a csatlakozó is eltérő. A fali kábelt az 568A míg a lengő kábelt 568B szabvány szerint kell mindkét végén bekötni. Az említett szabvány azt is előírja, hogy a fali csatlakozótól a lengő kábel nem haladhatja meg az 5m-t.

10 FTP - S/FTP Az ScTP vagy FTP = Foiled Twisted Pair, fóliával bevont csavart érpárok. Azaz az ftp kábel esetén megjelenik egy + árnyékolás, az AL fólia. Célja a jobb jelátvitel, a külső zavarok csökkentése, kivédése. Az S-STP vagy S/FTP kábel biztosítja a legjobb jelátvitel, mivel itt már az érpárak is fóliával bevontak.

11 ScTP S-STP

12 Koaxiális kábel A koaxiális kábel egy belső vezető érből –réz- és egy ún. fémharisnyából áll, amely z árnyékolást biztosítja. A belső éren egy műa. köpeny és az egészen egy külső műa. szigetelés található. A belső eret dilektrikumnak is szokás nevezni. Ezeket a koaxiális kábeleket elterjedten használják lokális hálózatokban, valamint távbeszélõrendszerekben is nagytávolságú átvitelre. A mindenkori sávszélesség a kábel hosszától függ. 1 km-nél kisebb távolságon 10 Mbit/s-os átviteli sebesség valósítható meg. Ezt az átviteli közeget napjainkban igen elterjedten alkalmazzák az Ethernet hálózatokban, ahol megkülönböztetünk: vékony koaxiális (10Base2) és vastag koaxiális (10Base5) kábeleket. A típusjelzésben szereplõ 2-es és 5-ös szám az Ethernet hálózatban kialakítható maximális szegmenshosszra utal: vékony kábelnél ez 200 méter, vastagnál 500 méter lehet. A digitális átviteltechnikában vékony koaxiális kábelek használatakor csatlakozásra BNC (Bayone-Neil-Councelman) dugókat és aljzatokat használnak.75/50 ᾩ

13

14 Optikai kábel A kábel vékony -10mikron- üvegszálakból és annak szigeteléséből áll össze. Működési elve: a vezeték a belépő fénysugarakat visszaverve továbbítja a kilépő oldalig. Manapság igen elterjedt a hosszú távolságok áthidalására, alacsonyabb bekerülési költsége és jobb jelvezető tulajdonsága révén.

15 Multimódusú A szál egy üvegmagból áll, amelyet egy védőréteg vesz körül, ez a héj. Azért, hogy az optikai jel teljes fényvisszaverődéssel a magban terjedjen tovább (vagyis a szálból ne lépjen ki), a mag törésmutatójának nagyobbnak kell lennie, mint a héjnak. A határ a mag és a védő réteg között lehet hirtelen, mint az egymódusú szálnál, vagy lehet fokozatos átmenetű, mint a multimódusú szál esetében. A nagy magátmérőjű szálat multi-módusú szálnak nevezzük. Ez a lakult ki a legkorábban.

16

17 Egymódusú Az egymódusú szál magátmérője általában 8 és 10 μm között mozog. Néhány speciális célra kifejlesztett optikai szálat nem hengeres üvegmaggal illetve héjjal terveznek, hanem általában elliptikus vagy téglalap alakú keresztmetszettel. Ezek magukba foglalják a polarizációt támogató szálakat és a szálak melyek elnyomják az átlapolódást. Nagyobb optikai teljesítmény esetében – több mint egy watt esetén – amikor egy szálat ütés ér vagy másképpen hirtelen megsérül, a szál megéghet. A visszavert fény azonnal elégeti a szálat a sérülésnél, és ez a hiány visszatükröződik, tehát a sérülés elterjed egészen az adóig 1–3 m/s-os sebességgel. A nyitottszál-vezérlő rendszer, ami megvédi a szemet a lézertől a száltörése pillanatában, ugyancsak megfékezheti a szál elégését. Olyan esetekben mint a tengeralatti kábel, ahol nagyobb energia szinteket használnak nyitottszál-vezérlés nélkül, egy szál égés védelmi eszköz az adónál megszakíthatja az áramkört, hogy megóvja a további sérüléstől.

18 1.- Core 8 µm 2.- Cladding 125 µm 3.- Buffer 250 µm 4.- Jacket 400 µm

19 Multimódusú, lépcsős indexű, valamint egymódusú szál

20

21 Köszönöm a figyelmet! Roskó Tibor


Letölteni ppt "Vezetékes átviteli közegek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések