Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Savas akkumulátorok és az Ő ellenségük, az ólomszulfát. Ólom akkumulátorok felépítése Működése Szulfátosodás Küzdelem az ólomszulfát ellen 2015 március.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Savas akkumulátorok és az Ő ellenségük, az ólomszulfát. Ólom akkumulátorok felépítése Működése Szulfátosodás Küzdelem az ólomszulfát ellen 2015 március."— Előadás másolata:

1 Savas akkumulátorok és az Ő ellenségük, az ólomszulfát. Ólom akkumulátorok felépítése Működése Szulfátosodás Küzdelem az ólomszulfát ellen 2015 március 29. összeállította: HA5GY Vincze István

2 Akkumulátorok Az olyan berendezéseket amelyek az elektrolíziskor befektetett villamos energiát kémiai energia alakjában tárolják és kisütéskor a bevezetett villamos energia nagy részét visszaszolgáltatják akkumulátoroknak nevezzük.

3 Akkumulátor cella Minden akkumulátor alapegysége az ún. akkumulátor cella, amelyben két különböző anyagú elektróda meg- határozott összetételű folyadékba (elektrolit) merül. Elektromosan egy akkucellát úgy kell kezelni, mint egy valóságos feszültség- forrást: Ug, Rb, Uk

4 Ólom akkumulátor Gaston Planté ( 1884-1889 ) francia fizikus 1859-ben találta fel az ólom akkumulátort. Negatív pólus Pb Pozitív pólus PbO 2 Elektrolit H 2 SO 4 30%-os vizes oldata

5 Akkucella felépítése Elemedény Elektródák Kivezetések Szeparátor Szellőző nyílás Szintjelző <- Pb akku a KURKS cégtől

6 Zárt zselés akkumulátorok A gondozásmentesség téveszme! -Minden ólom akkumulátort, ha egyszer -üzembe helyezzük, akkor GONDOZNI kell. -Ha magára hagyjuk, akkor hamarabb élete végére ér!

7 Ólomakkumulátor működése Feltöltött állapotban a pozitív lemezek PbO 2 sötétbarna színűek, a negatív lemezek Pb, a tiszta ólomnak megfelelően szürke színűek lesznek, az elektrolit pedig 1,24 – 1,28 kg/dm 3 fajsúlyú kénsav oldat lesz. Az elektrolit fajsúlya típusonként változhat, lásd mindig a gyártó előírását!

8 Ólomakkumulátor működése Kisütött állapotban, mindkét elektródán PbSO 4 ( ólomszulfát ) keletkezik, valamint az elektrolit töménysége lecsökken. Az elektrolit töménységét sokszor Bé 0 Baumé fok-ban adják meg. Fajsúly1,201,231,241,261,28 kg/dm 3 Bé 0 2427283032

9 Ólomakkumulátor működése Az ólom akkumulátor kémiája: PbO 2 + Pb + 2H 2 SO 4 = 2PbSO 4 + 2H 2 O Töltés < ------ Kisütés ----- >

10 Néhány fogalom az akku működéséhez Névleges tároló képesség: a 10 órai kisütésre vonatkozó tárolóképesség Ah-ban 25 0 C hőmérsékleten. A yenkik 20 órára adják meg. Jele: C 10 hőfokfüggő! Teljes feltöltés: az akkumulátor olyan feltöltött állapota, amikor a töltőfeszültség és az elektrolit fajsúlya a gyártó által előírt töltőáram esetén észrevehető módon nem változik, a töltési időszakot követő két óra alatt a hőmérsékletváltozást figyelembe véve. Önkisülés: a terhelés nélkül ( nyugalmi állapotban ) tárolt telep belsejében fellépő kisülés okozta tároló képesség veszteség.

11 Csepptöltés Az üzemen kívül helyezett akku önkisülésének pótlására az elszulfátosodás megelőzésére. Csepptöltő áram: 0,01-0,1*I ( C 10 ) Tehát a nem használt savas akkut is kell kezelni!

12 Ólomszulfát PbSO 4 Az ólomszulfát keletkezésekor először ún. bázisos amorf szulfátok jönnek létre és ezek idővel kikristályosodnak.

13 Ólomszulfát

14

15

16 A kisütött állapotba került lemezrészek, hosszú állás után kemény kristályos szulfáttá alakulnak, melyeket a normál töltőáram nem képes feltörni, így tölthetetlenné válik az akku, azaz használhatatlanná.

17 Szulfátmentesítés Két lehetőség van: - ha az akku nyitott, azaz hozzáférhetünk az elektrolithoz, akkor vegyi úton. - ha az akku zárt akkor elektromos úton, időközönként nagy áramtüskékkel való „bombázással”.

18 Szulfátosodás feloldása Az elszulfátosodott akku már nem tölthető, töltéskor hamar eléri a gázfejlődési feszültséget. A szulfátréteg feltörhető erős áramimpulzusokkal. Desulfator áramkör

19 Szulfátosodás feloldása

20

21 Akku életmentés

22

23 Szulfátmenetsítés

24 Szulfátosodás feloldása Vegyi úton: Akkuvit segítségével, mely magnéziumszulfátot, aluminiumszulfátot, citromsavat és egyéb összetevőket tartalmaz Nagyon jó!

25

26 Akku deszulfátor

27 DQ_radio Debreceni QRP rádió-elektronikai egylet és önképzőkör Debrecen, Faraktár u. 67 a VOKE épületében, minden pénteken délután 16 órától www.dqradio.org Email: info@dqradio.org


Letölteni ppt "Savas akkumulátorok és az Ő ellenségük, az ólomszulfát. Ólom akkumulátorok felépítése Működése Szulfátosodás Küzdelem az ólomszulfát ellen 2015 március."

Hasonló előadás


Google Hirdetések