Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS: HAZAI HATÁSOK ÉS VÁLASZOK KvVM-MTA „VAHAVA projekt” SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Budapest, 2005. szeptember 15.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS: HAZAI HATÁSOK ÉS VÁLASZOK KvVM-MTA „VAHAVA projekt” SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Budapest, 2005. szeptember 15."— Előadás másolata:

1 A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS: HAZAI HATÁSOK ÉS VÁLASZOK KvVM-MTA „VAHAVA projekt” SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Budapest, 2005. szeptember 15.

2 Részletes információ a ma szétosztott ELŐZETES ÖSSZEFOGLALÁS című füzetben található.

3 A VAHAVA projekt módszertani jellegzetessége: –nagyrendszer szintézis, –interdiszciplináris és multiszektoriális szemlélet, –széleskörű partnerségi kapcsolat. A projekt jelentésében több száz hazai szakember alkotó munkájának eredményei jelennek meg.

4 A zárójelentés elsősorban a kormányzati, politikai, gazdasági és önkormányzati döntéshozók figyelmét kívánja felkelteni, hogy a valószínűsíthető klímaváltozásra való felkészülés sürgető nemzeti feladat.

5 Az elvégzett munkáról néhány adat: eddig megtartott konferenciák száma: 18 elkészített háttértanulmányok száma: 48 „AGRO-21” Füzetek című sorozatban 14 szám jelent meg, melyben 222 szerzőtől 132 közleményt publikáltak. Kialakítottuk a projekt nemzetközi kapcsolatrendszerét /EU, WMO, UNESCO, IIASA, Alpok-Adria/

6 Kommunikációs kapcsolataink: Az elmúlt két évben kereken 200 újságcikk, rádió- és TV interjú jelent meg a projektről. Működik a honlap: www.vahava.hu Szeptember elejéig közel 5 ezer belépést regisztráltak Kéthavonta „VAHAVA Hírlevél” kerül terjesztésre 3 ezer példányban. A projekt történetét dokumentumfilm örökíti meg, melyet a Duna TV is bemutat. Magyar Tudomány szakosított száma, 2005. június

7 Óvatos számítások és becslések szerint az eddigi kedvezőtlen időjárási események káros hatásai és a szükséges védekezési költségek együttesen elérhetik az évi 150-180 milliárd forintot, ami megközelíti a GDP 1 %-át. A klímaváltozás előrehaladásával ez az összeg jelentősen megemelkedhet.

8 Regionális szakértői vitákat szervezünk 2005- ben. Október 5. Debrecen Október 6.Miskolc Október 19. Veszprém Október 20. Pécs Október 27. Szeged November 16. Budapest A résztvevők megkapják az „Előzetes összefoglalás” című füzetet. A viták eredményeként módosulhatnak a megállapítások és javaslatok.

9 November 23. /szerda/ 10 óra Közös konferencia a Magyar Vöröskereszttel „Társadalmi összefogás természeti csapások idején” címmel. Helyszín: MTA Székház Felolvasóterem

10 A VAHAVA projekt végterméke: Zárójelentés /kb. 10 ív/ Vezetői összefoglaló /kb. 0,5 ív/ Közlemények, tanulmányok elektronikus hordozón /kb. 200 ív/

11 A VAHAVA projekt 2003 júliusában kezdődött és 2006 tavaszán fejeződik be.

12 A VAHAVA projekt zárókonferenciájának tervezett időpontja: 2006. március 9. Csütörtök Program délelőtt: –A zárójelentés ismertetése –Poszterkiállítás a kutatók eredményeiből. Program délután: –Dokumentumfilm III. rész bemutatása –Időjárás a művészetben című műsor /VAHAVA koncert/.

13 Az „Előzetes összefoglalás” című füzetben 40 javaslat található. Ezek közül a következő 5 ajánlást tartjuk a legfontosabbnak.

14 1. Magyarországon olyan klímapolitika kidolgozása indokolt, amely integrált része a társadalom-, a gazdaság- és környezetpolitikának. Kulcsterületek: –a csökkentés (a légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentése), –az alkalmazkodás (a lehetséges klímaváltozáshoz való aktív alkalmazkodás, beleértve a megelőzést és a kármentesítést),

15 2. Az Országgyűlés fogadjon el Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát, amely szemléletével, prioritásaival beépülne a különféle nemzeti fejlesztési tervekbe, ágazati fejlesztési koncepciókba.

16 3. Sürgető a kárenyhítő állami pénzalapok helyzetének, céljainak áttekintése, olyan Nemzeti Katasztrófavédelmi Alap létrehozása, amely egyesíti az állam és a lakosság közös kockázatvállalását az elemi károk enyhítésére. Szélesíteni szükséges az időjárás káros hatásaival kapcsolatos élet- és vagyonbiztosítási választékok körét.

17 4. Fel kell készíteni a lakosságot az oktatás, nevelés, ismeretterjesztés, szaktanácsadás módszereivel a kedvezőtlen időjárási és éghajlati események káros hatásainak megelőzésére, ezek kedvezőtlen jellegének csökkentésére, illetve elviselésére.

18 5. Az időjárással és az éghajlattal kapcsolatos tudományos kutatások és a technológiai fejlesztések kapjanak prioritást a támogatások odaítélésénél.

19 A VAHAVA projekt további erkölcsi támogatást és segítséget kér: –a döntéshozóktól, –a tudományos és műszaki szakértőktől, –a lakosságtól, –a médiától.

20 Köszönöm szíves figyelmüket! http://www.vahava.hu vahava


Letölteni ppt "A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS: HAZAI HATÁSOK ÉS VÁLASZOK KvVM-MTA „VAHAVA projekt” SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Budapest, 2005. szeptember 15."

Hasonló előadás


Google Hirdetések