Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A papír története Kínától Dunakesziig 1. számú melléklet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A papír története Kínától Dunakesziig 1. számú melléklet."— Előadás másolata:

1 A papír története Kínától Dunakesziig 1. számú melléklet

2 Az első íráshordozó a kő volt
Az első íráshordozó a kő volt. Őseink a barlangok falán örökítették meg például a vadászatok történetét.

3 Ahol nehezen jutottak kőhöz, agyagtáblát használtak gondolataik rögzítésére.

4 Egyiptomban a papirusznádból készített papirusz volt az íráshordozó.

5 A papiruszcserje rostos szárait nedvesen egymás mellé helyezve kalapálták, majd keresztirányban folytatták a műveletet Így született a papirusz.

6 Írtak még: tapára, ami háncsból készült;
állatbőrre: ez a pergamen, amit a mai napig használnak; nyírfakéregre; viasztáblára; pálmalevelekre; bambuszkéregre.

7 A papír - kínai recept alapján
Végy néhány növényt. Bontsd őket rostokra. Adj hozzá bőven vizet, majd főzd pépesre. Merítsd a pépet egy szitára. Szárítsd meg alaposan. Fejtsd le a papírt a szitáról. Írj rá valami szépet! 

8 A papír útja

9 Miért a papír? Azért, mert előállítása sokkal olcsóbb, mint a vetélytársaié. Pergamenre manapság már csak ritka, drága kódexeket írnak.

10 Magyarországon Hazánkban nagyjából 700 éve írnak papírra. Először csak a nemes, gazdag emberek, az egyházi méltóságok használták. Kezdetben papírmalmokban készítették a papírt.

11 I. LAJOS

12 A gépi papírgyártás menete
A fa alapanyagból való gyártás menete: a kivágott fa kérgét lehántják, a megtisztított részt apróra darabolják; vegyszerekkel vagy gépi darálókban leválasztják a cellulóz rostokat, ennek eredménye egy sűrű pép; a pépet többször öblítik és mossák, többnyire klórral fehérítik; a pépből egy szitaszalag kirázza a vizet, a maradék széles papírlappá áll össze; a papírszalagot nedves görgőkön és melegített hengereken futtatva megszárítják; az elkészült papírt feltekercselik.

13 A papírgyártás menete 1. lépés: a nyersanyagok előkészítése (különféle szárazanyagok rostosítása). 2. lépés: pépkészítés, melynek során a rostokat elemi rostokra bontják és őrléssel alkalmassá teszik a papírlap előállítására. Cél a csomómentes pép előállítása. 3. lépés: a papír enyvezése és töltése. Az eljárás során a cellulózrostok közötti részt különféle anyagokkal kitöltik, majd enyvezik, hogy hogy javuljon az írási képesség illetve apapír ellenálló legyen a radírozással szemben. 4. lépés: színezés, ami történhet a kész papír festésével vagy a pép színezésével.

14

15 A papírgyártás menete 5. lépés: papírlapok képzése nagyteljesítményű, folyamatos üzemű, síkszitás papírgyártó géppel. A szitaszakaszon, a hígan folyó papírpép elterül és a benne lévő víz a szita rázó mozgása miatt átfolyik a szitán, egyúttal a pépben lévő rostok is egyenletesebben terülnek szét. A sajtolószakaszon nyomóhengerek préselik ki a maradék vizet. A szárítószakaszon gőzfűtésű hengerek víztelenítik és simítják a papírt, így sima, fényes felületű lesz. Az eljárás végén a kész papírt lehűtik, majd feltekercselik.

16

17 A papír tulajdonságai Súlya Simasága Hajlíthatósága Felülete
Vastagsága Világossága Átlátszatlansága

18 Felhasználási területek
?????

19 Manapság miből? Lucfenyő Jegenyefenyő Erdei fenyő Kanadai nyár
Rezgő nyár Nyírfa Bükk, gyertyán eukaliptusz

20 A keletkező hulladék kb. 15 %-a papír

21 Érdekességek Kínában papír-zsebkendőt 1800 éve használnak.
1000 éve készítenek papírkártyákat. Az ókori Kínában a papírkészítés 72 lépésből állt. A papírkészítés titkát 500 évig őrizték a kínaiak. A papírkészítést „fehér művészetnek” nevezik. Magyarországon hamarabb használtak papírt, mint Amerikában. A papírt eleinte rongyból, majd szalmából készítették. Fából körülbelül 150 éve készítenek papírt. 1 tonna hulladék újságpapírból 12 fa anyagának megfelelő papír állítható elő


Letölteni ppt "A papír története Kínától Dunakesziig 1. számú melléklet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések