Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron Eredmények és perspektívák az építőiparban MGyOSz 2015. június 10. Építőipari fordulat és kilátások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron Eredmények és perspektívák az építőiparban MGyOSz 2015. június 10. Építőipari fordulat és kilátások."— Előadás másolata:

1 ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron Eredmények és perspektívák az építőiparban MGyOSz 2015. június 10. Építőipari fordulat és kilátások

2 Tartalom 1.Javuló összkép – erős állami jelenléttel. 2.EECFA módszertan és prognózisok.

3 1. JAVULÓ ÖSSZKÉP – ERŐS ÁLLAMI JELENLÉTTEL

4 Emelkedő teljesítmény, de a szerződésállomány visszafordult (Forrás: KSH)

5 Sokrétű állami jelenlét  Megrendelő.  Szabályozó - ellenőrző.  Támogató (NHP, Energiahatékonyság).  Válságkezelő.  Katalizáló.

6 Az egyéb építmények építése dominál (Forrás: KSH)

7 Közszféra beruházásaiban dominál az EU-pénz (Forrás: Európai Bizottság 2013)

8 Foglalkoztatás megőrzése (Forrás: KSH)

9 Katalizáló hatás (Forrás: RICS- Portfolio.hu-ELTINGA)

10 2. EUROCONSTRUCT- BUILDECON-ELTINGA MÓDSZERTAN ÉS PROGNÓZISOK

11 Módszertan  Építménytípus alapú: más erők mozgathatják a különböző szektorokat.  Rendszerezett (formalizált): – Rövid táv (aktuális helyzetkép): projektek, indikátorok. – Közép táv (1-3 év): makrogazdasági összefüggések. – Hosszú táv (3 éven túl): szektorális kilátások. – Nemzetközi orientációjú:EuroConstruct -

12 Szektorok Épületek  Lakóingatlan  Iroda  Kiskereskedelmi  Ipari, raktározás  Szálláshely  Oktatási  Egészségügyi  Mezőgazdasági  Egyéb épületek Mélyépítés  Út  Vasút  Egyéb közlekedési  Kommunikációs  Erőművek, közművek  Egyéb építmények

13 Rövid táv - irodapiaci indikátorok A bérleti díjak fordulópontjai Brüsszelben.

14 Irodapiac – rövid távú indikátorok A 80 megfigyelt piacon átlagosan mikor következett be fordulat? (Forrás: ELTINGA)

15  Még biztatóbb, hogy a várakozások pozitívak.  További hozam csökkenés vezetheti a fellendülést. (Forrás: RICS- Portfolio.hu-ELTINGA)

16 Közép táv - lakáspiac (Forrás: Buildecon - ELTINGA)

17 Közép táv - lakáspiac (Forrás: Buildecon- ELTINGA)

18 Hosszú táv - közszféra (Forrás: Buildecon- ELTINGA)

19 Kilátások

20 Köszönöm a figyelmet!

21 Irodapiaci fordulópontok a válság idején  Az üresedés és a bérbeadás fordult először a hozam után.  A bérleti díj valamivel előbb fordult az új átadásnál.  A hozam és az új építések között nagyjából egy éves távolság volt megfigyelhető.  A le és felmenet távolságai nem teljesen szimmetrikusak.


Letölteni ppt "ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron Eredmények és perspektívák az építőiparban MGyOSz 2015. június 10. Építőipari fordulat és kilátások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések