Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szövetkezeti hitelintézetek integrációjának specialitásai a szanálási keretrendszerben Gyura Gábor 1 2014. Szeptember 10-11. Szanálási keretrendszer.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szövetkezeti hitelintézetek integrációjának specialitásai a szanálási keretrendszerben Gyura Gábor 1 2014. Szeptember 10-11. Szanálási keretrendszer."— Előadás másolata:

1 A szövetkezeti hitelintézetek integrációjának specialitásai a szanálási keretrendszerben Gyura Gábor 1 2014. Szeptember 10-11. Szanálási keretrendszer – Piaci konzultáció

2 A Szanálási törvény speciális hatálya 2 egy hitelintézetként kell kezelni az Szhitv. szerinti szövetkezeti hitelintézeteket az Integrációs Szervezettel együtt, ha azok az Szhitv. szerinti egyetemleges felelősségi körbe tartoznak (1.§ (3)) egyedi alapon nem minősíthetőek fizetésképtelennek vagy várhatóan fizetésképtelenné válónak a Szhitv. szerinti szövetkezeti hitelintézetek, ha azok a Szhitv. szerinti egyetemleges felelősségi körbe tartoznak (149. § (1))

3 Az Integrációs Szervezet szerepe a szanálásban 3 SZANÁLÁSI FELTÉTELEKKi állapítja meg? 1 FIZETÉSKÉPTELENSÉG ( tág értelmezés ) az intézmény fizetésképtelen vagy várhatóan fizetésképtelenné válik felügyeleti terület 2 NINCS PRIVÁT MEGOLDÁS nem valószínűsíthető, hogy a szanálási intézkedéseken kívül bármilyen más intézkedés megakadályozná az intézmény fizetésképtelenné válását szanálási terület a felügyelet- tel konzultálva 3 KÖZÉRDEK a szanálást közérdek indokolja szanálási terület Értesítés és közzétételi kötelezettség 113. § (2) Ha az intézmény vonatkozásában teljesülnek a 17. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek, erről haladéktalanul, még a szanálást elrendelő határozatot megelőzően a szanálási feladatkörében eljáró MNB-nek tájékoztatnia kell … j) szövetkezeti hitelintézet tervezett szanálása esetén az Integrációs Szervezetet. Privát megoldás 17.§(6) Az (1) bekezdés b) pontjának ( van-e piaci vagy felügyeleti megoldás ) alkalmazásakor a Szhitv. szerinti szövetkezeti hitelintézet szanálása előtt az MNB-nek azt is meg kell vizsgálnia, hogy az Integrációs Szervezet intézkedéseivel megakadályozható-e a szövetkezeti hitelintézet fizetésképtelenné válása.

4 Az arányosság elve Ettől függetlenül a szanálási hatóság bármikor teljes körű, nem egyszerűsített kötelezettséget írhat elő. 4 - a Szanálási törvényben még nem jelenik meg, de át kell ültetni - a 2014/59/EU rendelet 4. cikk „Egyszerűsített kötelezettségek egyes intézmények számára” alapján: az adott intézmény csődjének az intézmény tevékenységének jellegéből, kockázati profiljából…, kifolyólag gyakorolt esetleges hatása jelentős negatív hatással járna-e a pénzügyi piacokra, …az illetékes és szanálási hatóságok meghatározzák az alábbiakat: - A helyreállítási tervek, szanálási tervek tartalma és részletezettsége - A HT, és SZT aktualizálásának gyakorisága - A bekért adatok információ tartalma, és részletezettsége - A szanálhatóság értékelésének részletessége

5 Átmeneti rendelkezések 5 179. § (2) Ha a szanálási feltételek az Integrációs Szervezet olyan tagja vonatkozásában állnak fenn, amely nem minősül a Szhitv. szerinti egyetemleges felelőségi körbe tartozó hitelintézetnek, az MNB elnöke az Integrációs Szervezet elnökét értesíti. Az Integrációs Szervezet elnöke 5 napon belül az MNB elnöke felé nyilatkozik arról, hogy a) az általa alkalmazható intézkedések és kivételes intézkedések alapján a szanálási feltételek (a szanálás alapjául szolgáló okok) megszüntethetőek-e, vagy b) szanálási eljárás lefolytatására van szükség. (3) Az Integrációs Szervezet (2) bekezdés a) pont szerinti határidőkkel ellátott intézkedési tervet tartalmazó nyilatkozatát részletesen indokolja. Az Integrációs Szervezet intézkedési eredményéről a Felügyelet és a szanálási feladatkörében eljáró MNB számára az intézkedés megtételét követő 3 munkanapon belül beszámolót küld.

6 2014. december 10. előtt és után 6 2014.09.16. Szanálási törvény hatálybalépése 2014.12.10. Az egyetemlegesség kiépülése Egyedileg nem szanálható az az intézmény, amely az egyetemlegességi körbe tartozik Egyedileg szanálható az az intézmény, amely az egyetemleges felelősségi körnek nem tagja, és a 17. § (1) a), b), c)(közérdek) pontjai alapján a feltételek fennállnak

7 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A szövetkezeti hitelintézetek integrációjának specialitásai a szanálási keretrendszerben Gyura Gábor 1 2014. Szeptember 10-11. Szanálási keretrendszer."

Hasonló előadás


Google Hirdetések