Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Áruazonosító rendszerek 1. Korszerű áruazonosítási rendszerek 2/9 Megfelelő áruazonosítási rendszer nélkül elképzelhetetlen és kivitelezhetetlen lenne.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Áruazonosító rendszerek 1. Korszerű áruazonosítási rendszerek 2/9 Megfelelő áruazonosítási rendszer nélkül elképzelhetetlen és kivitelezhetetlen lenne."— Előadás másolata:

1 Áruazonosító rendszerek 1

2 Korszerű áruazonosítási rendszerek 2/9 Megfelelő áruazonosítási rendszer nélkül elképzelhetetlen és kivitelezhetetlen lenne a raktári anyagmozgatás irányítása és a teljes raktárirányítás. Fontos szerepe van az automatikus termékazonosításnak a valós idejű nyomon követésnek, azonosításnak és az állapotjelölésnek. Előnye az adatbeviteli munka, az adminisztrációs idő, így a költség és a hibaarány csökkentése. A hatékonyan alkalmazható szabványok kialakításával már egyre kisebb a kockázata a nagy költségű beruházás nemzetközi használhatatlanságának. A termékkövető rendszerek előnyei: gyors, pontos követés azonnali adatfeldolgozás kapcsolódás integrált informatikai rendszerekhez műszaki megbízhatóság intelligens szolgáltatási csomag széles körű kiegészítő szolgáltatási kör fajlagosan kedvező ár gyors bevezethetőség kedvező életgörbe korszerűség

3 A termelési és a raktározási logisztikai rendszer feladatai 3/9 Termelési: A termék követése. A fő alkatrészek, munkafázisok azonosítása. A munkát végző személyek azonosítása. Az ellenőrzési eredmények adminisztrálása. Raktározási : Az alkatrészek és a nyersanyagok jelölése, nyilvántartása. A gyártás dátuma. A FIFO elv megvalósítása. A késztermék alkatrészlistája. Komissiózás, raklap-azonosító nyomtatása. A kiszállítás ellenőrzése.

4 Az áruazonosítás 4/9 Történhet kézi adatbevitellel illetve automatikusan. A kézi adatbevitel amellett hogy lassú, további hátrányokkal is rendelkezik. Tapasztalatok szerint átlagosan 300 karakterenként 1 hibásan kerül a rendszerbe. Ráadásul az adatbevitel sokszor már korábban összegyűjtött, papírra vetett információ begépelését jelenti. Az automatikus adatbeviteli módszerekkel egy integrált rendszerbe kerül az áru azonosítója. Ennek részei: számítógép-hálózat kódolvasó mobil adatgyűjtő kommunikációs hálózat Az automatikus azonosítás: Egyértelmű meghatározás mindenkinek. Az azonosító beolvasása „emberi tényező”nélkül valósul meg. Egységesen elfogadott szabvány. Gyors és pontos. Mindezek eredményeképpen a logisztikai lánc korszerűbb lesz: Nő a hatékonyság. Javul az ellátási lánc. Csökkennek a költségek. Nő a haszon.

5 Az automatikus azonosítás típusai 5/9 Nézzük őket egyenként! Vonalkódos Vonalkódos: külön diasor szól róla. Rádiófrekvenciás Rádiófrekvenciás (RFID: Radio Frequency IDentification) Mágneskártyás, chipkártyás Mágneskártyás, chipkártyás OCR OCR (optikai karakterfelismerés) MICR MICR (mágneses karakterfelismerés) Beszédfelismerés Beszédfelismerés Gépi alakfelismerés Gépi alakfelismerés

6 RFID, a rádiófrekvenciás azonosítás 6/9 Korunk legkorszerűbb módszere az RFID intelligens címkézés, mely mikrocsipből és antennából áll. A gyártótól a kiskereskedelemig tartó árupályán jelent védelmet. Nyomon követhető az áru mozgása, valamint vagyonvédelmi célokat is szolgál. Segítségével minden termék egyedi módon azonosítható. Lényegesen több információt tud tárolni mint a vonalkód. Elemei: a biztonsági címkék, a detektorok (antennák), a vezérlőberendezés, a kiegészítő és segédberendezések (pl. hatástalanítók), háttéradatbázis, a szakképzett személyzet. RFID Transzponder Az azonosítandó tárgyon Chip és antenna Aktív vagy passzív (van- e saját energiaforrása) Adatolvasó

7 Az RFID rendszer működése 7/9 Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a rádiófrekvenciás azonosító rendszerek termékek, áruk azonosítására szolgálnak rádiófrekvenciás adatátvitel használatával. A kommunikáció az író/olvasó egység és az elektronikus adathordozó (transzponder, tag, címke) között zajlik, a külső körülményeknek és a szükséges olvasási távolságoknak megfelelően választott, alkalmazott szabványos frekvencián. A rádiófrekvenciás azonosítás általános előnye, hogy hatékonyabb az optikai rendszereknél, több információ tárolására és továbbítására alkalmas, az adatok messzebbről, nagyobb távolságból is leolvashatóak, strapabíró, szélsőséges körülmények között is működőképes, robosztus rendszer, egy időben több címke is leolvasható, kicsi a hibalehetőség. Amint az RFID címke (tag) belép a rádiófrekvenciás mezőbe, a rádiófrekvenciás jel gerjeszteni kezdi a címkét lekérdező impulzusokkal. A címke átadja az azonosítóját és az adatokat a leolvasónak (interrogator). Az olvasó fogadja ezeket az adatokat, majd továbbítja azokat a számítógépnek, amellyel közvetlen összeköttetésben áll. A számítógép naplózza, feldolgozza ezeket az adatokat és a fogadott adatok alapján meghatározza a szükséges lépéseket. Írható címke esetén a számítógép utasítást ad az olvasónak, az olvasó pedig továbbítja a módosítási/írási adatokat a címkének.

8 Az adatok kiolvasása 8/9 Az olvasó lehet mobil (kézi) vagy fix ponton elhelyezett egység, de integrálható egy kézi számítógépbe vagy mobiltelefonba is. Az RFID olvasók sokkal rugalmasabbak, mint a vonalkód-leolvasók, mivel nincs szükségük közvetlen rálátásra, így jóval nagyobb távolságról történhet az olvasás, Emellett egyszerre több tag (akár 1000) olvasása is lehetséges. Ultra magas frekvencia esetén, ahol az olvasási távolság 10 méter is lehet, az olvasókat elrejthetjük a padló alatt vagy a mennyezeten is. A bejáratoknál, de az épületen belül bárhol létrehozhatunk kapukat olvasási célra. Mivel nincs szükség közvetlen rálátásra, a folyamat teljesen automatizálható. A pénztáraknál alkalmazva a töredékére csökkentheti a számlázás idejét, így az egy pénztáron egységnyi idő alatt átmenő vásárlószám nagymértékben növekedhet, habár ennek megvalósítására a közeljövőben nemigen lesz példa.

9 A kiválasztás szempontjai, kétségek 9/9 Hogy az RFID szabványok közül melyiket választjuk, az alábbi szempontok döntik el: a kísérendő tárgy jellege, az olvasási távolság, az olvasó előtti elhaladás sebessége, az átviendő adatok mennyisége fémtárgyak közelsége a környezeti hatások Az RFID veszélyei: Az RFID-vel kapcsolatban több szabadság- és emberjogi érdekvédő szervezet kifejezte már aggályait, mivel ezek segítségével az adatgyűjtő technológiák vészesen rátelepülhetnek az emberek mindennapi életére. Az RFID bélyegek ugyanis anélkül olvashatók, hogy a tulajdonos erről értesülne. De a bűnözők is érdeklődnek – egy olyan világ van születőben, ahol milliónyi ponton juttatható majd vírus a számítógépes rendszerekbe, a vírusokat pedig maguk az emberek, az általuk vásárolt áruk hordozhatják magukkal.

10 Az RFID és a vonalkód összevetése 10/9 SzempontRFIDVonalkód EgységárPasszív: 10-40 Ft Aktív: 2-10000 Ft ~10 Ft Lehet-e passzívan olvasni?NemIgen Olvasási távolság0–150 m0–15 m Olvasási sebesség400 km/h-igKö zepes Újraírható?Az aktív igenNem KörnyezetÉrzékeny az elektromágneses hatásokra Érzékeny a szennyeződésre, karcolásra HőmérsékletKb. -40°C–85°C-igAkár 1350°C-ig is AdatsérülésKorlátozott hibavizsgálat

11 RFID a raktárban 11/9 Az RFID a padlózaton keresztül is képes olvasni, így a padlóba rejtett azonosítók irányítani és követni tudják az RFID olvasóval felszerelt targoncákat a raktári műveletek során. Az adatpontos alkalmazás biztosítja a járművek állandó helymeghatározását, amelyet az alkalmazói szoftver az eszközök jobb kihasználására és a termelékenység növelésére használ. Az RFID olvasókkal ellátott targoncák, illetve a be- és kilépési helyek mint meghatározó pontok lehetővé teszik a készletmozgások pontos követését. A folyamatos emberi felügyelet nélküli követés, a vonalkód alapú készletkezelési folyamatok kiegészítéseként, jól alkalmazható a nagy értékű áruk mozgásának követésére. A gyakorlat szinte 100 százalékos készletpontosságot igazol, nincs szükség a folyamatos számbavételre, és csökkent a készlethiány okozta veszélyhelyzetek száma. Az RFID mind a raktárgazdálkodás, a készletvezetés és más vállalati szoftveralkalmazás terén már használt megoldás. A rugalmas és szabványos megoldásokat támogató RFID berendezések integrálhatók a jelenlegi információs rendszer infrastruktúrájába, növelve és kiterjesztve ezáltal az eddigi sikeres alkalmazások előnyeit. Az RFID bevezetése nem jelenti szükségszerűen az eddigi módszerek alkalmazásának végét. A piacon lévő szolgáltató és forgalmazó cégek különböző feladatokhoz biztosítanak teljes tanácsadó és integrációs szolgáltatást, az RFID teljes választékát, mobil számítógépeket, vezeték nélküli hálózatokat, vonalkódtechnikát valamint kapcsolódó rendszereket.

12 Mágnes- vagy chipkártyás rendszerek 12/9 A bankkártyához hasonló eszközökön történik az adattárolás. Ez mikroprocesszort és memóriát tartalmaz. Előállítása olcsó, az olvasása biztonságos és szintén nem költséges.

13 OCR (optical character recognition) és MCR (magnetic ink character recognition) 13/9 Optikai karakterfelismerés Optikai karakterfelismerés. Kamerával történik a leolvasás, a kamerához tartozó program felismeri a képen látható betűket, számjegyeket. Banki csekkeknél, dokumentumoknál, okmányoknál is használják. A módszer nem túl gyors, és hibalehetőségeket rejt magában. Mágneses tintával írt karakterek felismerése Mágneses tintával írt karakterek felismerése. Különlegesen kialakított betűkészlet kerül mágneses tintával egy felületre, ezt olvassa be a rendszer. Főleg speciális banki alkalmazásoknál használják.

14 Beszéd- és alakfelismerés 14/9 A néhány éve még gyerekcipőben járó beszédfelismerő programokat ma már komolyan kell venni. Képesek arra, hogy tanulási folyamattal tökéletesítsék önmagukat. Ennek ellenére képességeik nagy mértékben függnek az operátor hangjától, beszédstílusától. Kezd elterjedni egyszerű, gyors raktári adatbevitelre. Az alakfelismerésen alapuló eszközök és programok alkalmazása ma még bonyolult és drága. Pl. gépkocsik rendszámának megtalálásához használják, magát a rendszámot pedig akár már egy OCR rendszer is leolvassa.

15 15/9 A A A

16 16/9 A A A


Letölteni ppt "Áruazonosító rendszerek 1. Korszerű áruazonosítási rendszerek 2/9 Megfelelő áruazonosítási rendszer nélkül elképzelhetetlen és kivitelezhetetlen lenne."

Hasonló előadás


Google Hirdetések