Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Időskori cukorbetegség Megelőzés, veszélyek, megoldások Veresné Dr. Bálint Márta Ph.D. főiskolai docens Semmelweis Egyetem ETK „Levendula” az Aktív Időskor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Időskori cukorbetegség Megelőzés, veszélyek, megoldások Veresné Dr. Bálint Márta Ph.D. főiskolai docens Semmelweis Egyetem ETK „Levendula” az Aktív Időskor."— Előadás másolata:

1 Időskori cukorbetegség Megelőzés, veszélyek, megoldások Veresné Dr. Bálint Márta Ph.D. főiskolai docens Semmelweis Egyetem ETK „Levendula” az Aktív Időskor Szabadegyeteme április 27.

2 Miről lesz szó ma? I.A betegség története II.A cukorbetegségről III.Diéta 1.Megváltozott étrend 2.Fehérjék, zsírok 3.Szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek, italok 4.Glikémiás index (GI), glikémiás terhelés 5.„Diétás” élelmiszerek 6.Élvezeti szerek 7.Étrend-kiegészítők 8.Egyénre szabott oktatás IV.Antidiabetikus kezelés 1.A vércukorcsökkentő tabletták hatásai 2.Inzulin V.Kezelés és étrend összehangolása 1.Diéta, mozgás, gyógyszer 2.Inzulin terápia VI.Speciális élethelyzetek és megoldási lehetőségek 1.Hipoglikémia (alacsony vércukorszint) 2.Testmozgás 3.Otthonon kívüli étkezés 4.Hol informálódhatunk?

3 I. A betegség története Először – az egyiptomi Ebers-papiruszokban írják le (i.e. 2. sz.) A „diabetes” (görögül = „átfolyás”) elnevezés – a cukorbetegség egyik fő tünetére, a megnövekedett vizeletmennyiségre utal Paracelsus volt az első – aki anyagcsere-betegségnek gondolta 1675-benThomas Willis angol orvos – hozzáadta a görög „diabetes” szóhoz a latin „mellitus” (mézédes) szót Indiában, ahol a betegséget „édes vizelet kór”-nak nevezték – a betegségre gyanús egyének vizeletét hangyákkal tesztelték – ha a hangyák „kedvelték” a vizeletet, az arra utalt, hogy abban sok cukor van A középkori Európában szokásos volt – a betegek vizeletét megkóstolni

4 1869-ben Paul Langerhans német orvos – felfedezte a hasnyálmirigy szigeteit (Langerhans szigetek) 1889-ben két strassburgi kutató (Mering és Minkowski) – műtét során eltávolította kutyák hasnyálmirigyét – az állatok a műtét után cukorbetegség tüneteit mutatták, és hamar elpusztultak 1910-ben Sharpey-Schaferangol orvos leírta – hogy a betegséget a hasnyálmirigyben termelt egyetlen vegyület hiánya okozza – és a „vegyületet” elnevezte inzulinnak (latinul insula = „sziget”, a Langerhans szigetekre utalva)

5 1921-ben Frederick Banting és Charles Best – eltávolították kutyák hasnyálmirigyét – ami a vércukorszint megemelkedésével járt – ezután a hasnyálmirigyből előállított porral injekciózták be az állatokat – és azt találták, hogy a vércukorszint hirtelen lecsökkent – ez azt jelezte, hogy a hasnyálmirigyben valóban van egy vegyület (az inzulin), ami a véráramba jutva képes a vércukorszint csökkentésére Banting és Best, James Collip kémikus kollégájukkal – végül sikeresen izolálták az inzulint szarvasmarhák hasnyálmirigyéből

6 Ezért e felfedezésükért Banting és a laboratórium vezetője – John MacLeod – 1923-ban megkapta az orvosi Nobel-díjat – mind a ketten megosztották a díjjal járó pénzt Besttel és Collippal Banting és Best az inzulin szabadalmát – nem védte le, szabadon elérhetővé tették – ennek az önzetlenségnek köszönhetően az inzulinkezelés gyorsan elterjedt a világon Hazánkban 1926-ban alkalmazták először az inzulint – amelyet a Korányi Sándor vezette akkori III. sz. Belklinikán Dr. Halmos Tamás: Cukorbeteg a családban Dr. Gere Tibor: A betegség története

7 II. A cukorbetegségről A cukorbetegség olyan kóros állapot – amely megfelelő feltételek mellett majdnem normalizálható – de ma még véglegesen nem gyógyítható – a kezelés be nem tartása esetén súlyos szövődmények jelennek meg

8 1. Cukorbetegségben szenvedők száma Magyarországon éves korosztályban –diabetes - 7,47% –idősebbek % 0-16 éves korosztályban –diabetes - 1,3 /1000 gyerek –elmúlt 20 évben 3x- ozódott Nemzeti Diabetesprogram, DIABETOLOGIA HUNGARICA XIX évf. 3. suppl.

9 2. Leggyakoribb fajtái 1-es típusú (IDDM) általában fiatal, sovány öröklődés nem jellemző autoimmun inzulin termelés hiánya inzulint igényel 2-es típusú (NIDDM) többnyire idős(ebb), túlsúlyos örökletes hajlam életmódi tényezők - (mozgás + táplálkozás) csak részben inzulin elválasztási zavar

10 3. Táplálkozási kockázati tényezők Kockázatnövelő kevés rost transz-zsírsav Kockázatcsökkentő alacsony GI magas rosttartalom kevés zsír (főleg állati↓ növényi↑) zöldség, gyümölcs növényi magvak kávé kismértékű alkoholfogyasztás mediterrán diéta Nemzeti Diabetesprogram, DIABETOLOGIA HUNGARICA XIX évf. 3. suppl.

11 4. Tünetek fáradtság állandó szomjúság gyakori vizelés éhségérzet hirtelen súlyvesztés lassú sebgyógyulás homályos látás gyakori fertőzések láb, kéz zsibbadás, bizsergés szexuális problémák

12 5. Késői szövődmények szem vese szív erek (láb, agy) idegek

13 6. Diagnózis Szénhidrát anyagcsere állapot Reggel, éhgyomorra 75 g glükóz (oldat) mmol/l Normális glukóz tolerancia éhomi vércukorszint OGGT 2 órás értéke  6,0 < 7,8 Emelkedett éhomi vércukorszint (IGF) éhomi vércukorszint OGGT 2 órás értéke 6,1-6,9 < 7,8 Csökkent glükóz tolerancia (IGT) éhomi vércukorszint OGGT 2 órás értéke  7,0 7,8-11,00 Diabetes mellituséhomi vércukorszint OGGT 2 órás értéke  7,0  11,1

14 7. Diabetes mellitus stádiumai „Inzulinra nem szoruló periódus” - 2-es típusú DM kezdetén életmód (mozgás, táplálkozás) váltás életmód (mozgás, táplálkozás) váltás + tabletta „Inzulin szükséges a megfelelő anyagcsere- egyensúlyhoz - de nem a túléléshez” valamilyen mértékű inzulintermelés még fennáll de inzulin alkalmazása is szükséges „Inzulin szükséges az életben maradáshoz” - 1-es típusú DM nincs saját inzulintermelés

15 8. A cukorbetegek kezelésének alapelve Optimális anyagcsere-állapot elérése, fenntartása diéta (orvosi táplálkozásterápia) fizikai aktivitás antidiabetikus kezelés - tabletta (2-es típusnál) - inzulin

16 9. A diabétesz kezelésének „cél” értékei 1-es típusú cukorbetegségben a HbA1c céltartománya <6,5 – <7,5% közötti gyermekeken inkább <7,0% körüli, fiatal felnőtteken viszonylag rövidebb ( 10 év) betegségtartam esetén <7,5%. 2-es típusú diabéteszben a HbA1c céltartománya <6,0 – <8,0% közötti lehet, szövődménymentes, fiatal személyekben a <6,0 – <6,5% érték idősebb személyeken, vagy már kialakult szövődmények esetén <8,0% érték A kezelési cél mindig egyénre szabott! A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve 2011

17 III. Diabetes és diéta

18 1. Megváltozott étrend Normális testsúlyú cukorbetegnek –testtömeg megtartása ( kcal) („A”) Súlyfelesleggel rendelkező cukorbetegek –testtömeg csökkentése ( kcal) („A”) –diéta + napi rendszerességű fizikai tevékenység („B”) –mérsékelt fogyás – javuló inzulinhatás! („A”) A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve 2014 Étrendi javaslat –szénhidrát- és energiatartalom megadása Minden étkezés –meghatározott mennyiségű szénhidrát Étkezések gyakorisága –5-6 javasolt; (3x is elég lehet)

19 2. Fehérjék, zsírok Hús, húskészítmények, hal, tojás, tej, tejtermékek – sovány változat (rejtett zsír!) – jó biológiai érték – hal (n-3 zsírsav) Növényi eredetűek – zsírszegények A zsírok minősége fontos –a növényi zsírok koleszterin mentesek –előnyösebbek az olíva, repce (MUFA) –vaj helyett light margarin, Flóra –transz-zsírsav csökkentése Zsírszegény készítési módok

20 3. Szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek, italok Fontos az étkezés során fogyasztott szénhidrát – mennyisége és típusa Előnyben részesítendők magas rosttartalmú zöldségek teljes őrlésű gabonafélék a magas korpatartalmú kenyerek és pékáruk gyümölcsök sovány tej- és tejtermékek („A”). A cukorbeteg cukrot, cukorral készült ételt, italt ne fogyasszon – üdítőitalok! – nád-, illetve répacukrot tartalmazó ételek/italok csak vércukoresés korrekciójaként –  törekedni kell a cukor más szénhidrátforrással történő helyettesítésére A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve 2014

21 Szénhidrátok - keményítő Beszámítandó szénhidrátok durum lisztből készült tészták - amilóz (alacsony GI) kenyér, zsemle, egyéb száraztészták - amilopektin (magasabb GI) teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek/péksütemények burgonya: magas GI (de: a szalmaburgonya!) rizs: alacsonyabb GI száraz hüvelyesek zöldségek, saláták, színes főzelékek (energiaszegények) – 5 g CH/100 g alatt szabadon fogyasztható (pl. paradicsom, uborka..) – beszámítandó - sárgarépa, zöldborsó, kukorica, sütőtök

22 Szénhidrátok - cukrok Természetes formában fogyaszthatók, de beszámítandók Tejcukor (laktóz) –tej, aludttej, kefir, joghurt Gyümölcscukor (fruktóz) –gyümölcsök, light gyümölcslevek, „diabetikus” befőttek, dzsemek –napi g gyümölcs a szénhidrát-tartalom függvényében, több részre osztva Répacukor (szacharóz) –csak ételben (fagylalt, vajkrémes sütemény, stb.) –kizárólag normális testtömegű diabetesesek (≤25 g) Vércukor emelő hatás csökkenő sorrendben – szőlőcukor (glükóz) → malátacukor (maltóz) →répa-, nádcukor (szacharóz) →a tejcukor (laktóz) → gyümölcscukor (fruktóz)

23 4. Glikémiás index (GI), glikémiás terhelés G l i k é m i á s i n d e x : É l e l m i s z e r e k / é t e l e k a z o n o s m e n n y i s é g ű g l u k ó z h o z v i s z o n y í t o t t v é r c u k o r e m e l ő h a t á s a G l i k é m i á s t e r h e l é s : + a s z é n h i d r á t t a r t a l m a t i s f i g y e l e m b e v e s z i G I × s z é n h i d r á t m e n n y i s é g [ g ] Glikémiás index élelmiszerek/ételek azonos mennyiségű szőlőcukorhoz (glukózhoz) viszonyított vércukor emelő hatása Glikémiás terhelés a szénhidráttartalmat is figyelembe veszi (GI × szénhidrátmennyiség [g])

24 5. „Diétás” élelmiszerek - Az étrend színesítésére az étrendet a mindenki számára ajánlott élelmiszerekből kell összeállítani („A”). - A mesterséges édesítőszerek megengedettek pl. szacharin, ciklamát, aceszulfám-K, aszpartám (szukralóz, eritriol) és a velük készült energia-mentes italok (valamint a sztívia) szokásos napi adagú használata egészségkockázatot nem jelent („A”) - A cukorhelyettesítő anyagok elhízás setén lehetőleg kerülendők (energiatartalom!) pl. fruktóz, szorbit, xilit, maltit, isomalt és a velük készült sütő- és édesipari termékek a napi szénhidrátmennyiségbe beszámítandók fruktózból a napi mennyiség ≤25 g szorbit >30 g/nap – hasmenés („A”) Csökkentett CH tartalmú kenyerek, tészták többet lehet enni belőle, mint a hagyományos megfelelőjéből A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve 2014

25 6. Élvezeti szerek Kávé, tea –1–3 adag/nap valódi kávé, illetve 2-4 csésze/nap tea fogyasztható –koffein, thein nem emeli a vércukor szintjét Alkoholos italok magas cukortartalmú likőrök, édes pezsgők - kerülendők száraz borok, pezsgők és tömény italok vércukor csökkentő hatás (hipoglikémia) - (szulfanilurea, inzulin) + pogácsa, szendvics falat mérsékelt alkoholfogyasztás (napi 1-2 dl száraz – vörös/fehér – bor) a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében kockázatcsökkentő tulajdonságú lehet („A”) elfogadható nők 1, férfiak 2 egység ital egy egység = 1–1,5 dl bor; 2-3 dl sör; (2-3 cent töményital) hatásuk - energiatartalom!, vérnyomás!, vérzsírszint! sör mérsékelt vércukor emelkedés 1/2 l sör kb. 1 zsemléhez hasonló emelkedést → napi 1 pohár (energiatartalom!) A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve 2014

26 7. Étrend-kiegészítők A vitamin- (E, C, karotin), ill. ásványisó-készítmények (Cr, Mg) – kedvező hatása nem igazolt („C”) Antioxidánsok rutinszerű adása – nem ajánlott – szövődmények megelőzésére/késleltetésére gyakorolt hatásuk eddig nem igazolódott Megadózisok tartós adása –ártalmas („A”) Nem támasztják alá evidenciák –az omega-3 zsírsavak étrendkiegészítő formájában történő fogyasztását az érrendszeri megbetegedések megelőzése céljából (A) A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve 2014

27 Természetes források Kalcium – magasabb Ca bevitel alacsonyabb metabolikus (anyagcsere) kockázat – forrás - alacsony zsírtartalmú tej-, tejtermék  Magnézium – glukóz anyagcserében (metabolizmusban) és az inzulin homeosztázisban játszik szerepet – forrás - mélyzöld leveles zöldségek, teljes kiőrlésű gabona, egyes gyümölcsök, diófélék, olajos magvak, hüvelyesek, szója Ómega-3 zsírsavak – forrás – makréla, hering, szardínia, lazac, lenmagolaj, chia mag…

28 8. Egyénre szabott (individuális) oktatás A szakember által adott útmutatásoknak illeszkedniük kell a diabéteszes személyek –egyéni és kulturális szokásaihoz –az egészségtudatossághoz vagy annak hiányaihoz –a számolási tudásukhoz –az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférési lehetőségeikhez –azon hajlandóságukhoz és képességükhöz, hogy változtassanak életvitelükhöz –segítség jelenthetnek – a menüsorok, mozaik étrend, saccolás, mérés, számolás, nyersanyagválasztás, adagnagyság, konyhatechnológia –fontos, hogy az evés öröme maradjon meg!

29

30

31

32

33 Bátor tábor Gyakorlati úton való tanulás –gyerekeknek, kamaszoknak –játékkal Módszerek –ételkártyák –étlaptervezés-bevásárlás-főzés közösen –szituációs játékok –vetélkedők… Média Előnyei –alapvető információk eljuttatása –megrögzött hibás nézetek korrekciója –helyes vélemény formálása –figyelemfelkeltés –motiváció Veszélyes lehet –félretájékoztatás –megalapozatlan félelmek vagy hamis remények keltése

34 IV. Antidiabetikus kezelés

35 1. A vércukorcsökkentő tabletták hatásai Csökkentik a szénhidrátok felszívódását (gyomor-bélrendszer): Akarbóz Fokozzák az inzulin elválasztást a hasnyálmirigyben: Szulfanilureák, glinidek Csökkentik a glukóz(szőlőcukor) leadást a májban: Metformin (biguanid), glitazonok Javítják az inzulin érzékenységet az izomban: Glitazonok, metformin Csökkentik a vércukrot Inkretin mimetikumok, DPP-IV gátlók Inkretin mimetikumok, DPP-IV gátlók Fövényi2009.

36 2. Inzulin Lehetővé teszi – a szőlőcukor (glükóz) bejutását az izom- és zsírsejtekbe Elválasztása – alap (bazális) inzulin mennyiség - (nyugalmi anyagcsere fenntartásához, étkezések között szőlőcukor pótláshoz) – étkezésekhez kapcsolódó inzulin kibocsátás Jellemzője – hatáskezdet, hatásmaximum, hatástartam Fajtái – Inzulin analóg/extra gyors hatású, gyors hatású humán reguláris, elhúzódó hatású, hosszú hatástartamú, bázis inzulin analóg, premix előkevert inzulinok

37 V. Kezelések és étrend összehangolása

38 1. Diéta, mozgás, gyógyszer Diéta+mozgás = életmód-terápia – napi 5 étkezés, kb. azonos időben, kb. azonos szénhidrát tartalommal – alacsony GI élelmiszerek – mediterrán diéta Diéta+orális antidiabetikumok – általában 4-5 étkezés (max g szénhidrát/alkalom) - ez az alkalmazott készítmény hatásmechanizmusától függ – egyes készítményeknél tudni kell szulfanilurea - étkezés kihagyása hipoglikémiát (vércukor esést) okoz! acarbose - az esetleges hipoglikémia csak szőlőcukorral oldható! glinidek étkezés is elég lehet (ha a napi össz-szénhidrát nem haladja meg a g-ot)

39 Mediterrán étrend

40

41 Az étrend is életmód változásra ösztönöz – vagyis a rendszeres napi fizikai aktivitásra – és előtérbe helyezi a hasznos tápanyagokban gazdag élelmiszereket mint a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, halak, baromfi – viszont vörös húst legfeljebb havonta egyszer ajánlja A mediterrán étrend hangsúlyt fektet – a családi és a baráti körben elköltött étkezésekre

42 2. Inzulin terápia Konzervatív inzulinterápia – étkezések időpontja és a szénhidrát tartalma kötött Intenzív inzulinterápia – naponta többször (3-5 x) inzulin (bázis+bólus) – étkezési időpontok, szénhidráttartalmak kevésbé kötöttek (főleg analóg készítmények alkalmazásakor) – a szabadság „feltétele” - kezelő team, oktatás – „ára” - gyakori önellenőrzés, feljegyzés, értékelés - felelősség átvállalása – „haszna” - szabadabb életmód, jobb anyagcsere- vezetés, jobb életminőség – inzulinpumpa

43 Jó anyagcsere beállítás feltételei Napi vércukor önellenőrzés Vércukor napló vezetése –alkalmas a következtetések levonására Mért vércukor értékelése

44 VI. Speciális élethelyzetek és megoldási lehetőségek

45 1. Hipoglikémia Előidézheti: – kihagyott vagy nem elég szénhidrátot tartalmazó étkezés – be nem tervezett fizikai aktivitás – inzulin túladagolás – alkohol fogyasztás Megoldása: – 1-2 dl gyümölcslé, 1-2 db gyümölcs, 2-4 szem keksz; – vagy 1-2 dl cukrozott üdítő, 1-2 dkg szőlőcukor elfogyasztása (eszméletlen betegnél - Glucagon inj.) – utána: ½ db korpás kifli, korpás zsemle elfogyasztása, vagy a következő étkezés előrehozása – 15-ös szabály: 15 g gyorsan felszívódó, 15 g lassan felszívódó szénhidrát elfogyasztása után 15 perccel vércukormérés javasolt Megelőzése: – gyakori vércukor ellenőrzés (lefekvés előtt min 6 mmol/l, de 4 mmol/l alá ne menjen a vércukor) – elsősegélyként mindig legyen kéznél gyümölcslé, keksz, cukor, vagy cukros üdítő, betegazonosító kártya – figyelembe venni, hogy a mozgás csökkenti a vércukor szintet – alkoholt sose igyon üres gyomorra, és sose lépje túl a mértéket

46 2. Testmozgás Az edzés inzulin-szerűen hat – a következő órákban-napokban az inzulin iránti érzékenység javul Szénhidrát kiegészítés – 20 perces séta még nem igényel plusz szénhidrátot – intenzív, rövid ideig tartó sport - plusz szénhidrát (15-20 g - 1 szelet korpás kenyér, dkg meggy) – hosszantartó sportolás - közben is szénhidrát pótlás (félóránként 2-3 dl Izotóniás sportital - kb g szénhidrát) – sportolás befejezésekor is ajánlott kevés szénhidrát elfogyasztása – szükség lehet az inzulin mennyiség csökkentésére is Túl magas (15 mmol/l feletti) vércukorszint esetén végzett sportolás – ronthatja az anyagcsere-állapotot ! Ajánlás: napi átlag 30 perc mérsékelt intenzitású testmozgás

47 3. Otthonon kívüli étkezés Étterem, vendégség – választék megítélése, szénhidrát tartalom becslése – inzulin beadás igazítása az esetleg később érkező ételhez! – alkohol!

48 Hol informálódhatunk? Timár Kornélia dietetikus hallgató gyűjtése

49 „Amit olvasok, azt elfelejtem, amit látok, arra emlékezem, amit csinálok, azt tudom” Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Időskori cukorbetegség Megelőzés, veszélyek, megoldások Veresné Dr. Bálint Márta Ph.D. főiskolai docens Semmelweis Egyetem ETK „Levendula” az Aktív Időskor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések