Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A raktár teljesítményének mérése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A raktár teljesítményének mérése"— Előadás másolata:

1 A raktár teljesítményének mérése
Készítette: Kincses László

2 A raktárteljesítmény mutatószámai
A raktárteljesítmény sok mutatószámát két csoportba sorolhatjuk aszerint, hogy kinek a szempontrendszerét vesszük figyelembe. A külső szempontok megmutatják, hogy a vevő oldaláról nézve milyen a raktár teljesítménye. Fontosak a belső szempontok is, ezek segítségével a raktár gazdaságosságát lehet vizsgálni. A két szempontrendszer együttes áttekintése lehetővé teszi a vevői igények hatékonyabb kielégítését úgy, hogy továbbra is viszonylag alacsony működési költséggel lehessen üzemeltetni a raktárt.

3 A raktár teljesítményelemei és az azokat befolyásoló működési területek
Teljesítmény- elemek Raktárvezetési feladatok Kapacitás-kihasználás Átbocsátó-képesség Kiszedési teljesítmény Mennyiségi és minőségi megfelelés A kiszedéskor bejárt úthossz A rendelés átfutási ideje Készletszint Működési költség A szükséges raktár-kapacitás biztosítása A megfelelő raktár biztosítása Megfelelő raktárel-rendezés (layout) A folyamatok megf. inform. támogatása Motivált alkalmazottak Folyamatfejlesztés és -optimalizálás A készletek tudatos elemzése A teljesítmény tuda-tos mérése, elemzése

4 Egy raktár kapacitása Egy raktár építészeti kapacitása nem más, mint a m3-ben kifejezett térfogata. Technológiai kapacitása már figyelembe veszi, milyen konkrét tárolási technikát alkalmaznak. Ettől függően csökken a tényleges kapacitás. A technológiai kapacitás tehát az építészeti kapacitás és az alkalmazott technikára jellemző raktárkihasználási tényezőnek a szorzata. Figyeljük meg ennek alakulását a különböző tárolási és anyagmozgatási módszerek függvényében!

5 A raktárkapacitás kihasználtsági foka
Fontos kérdés, hogy a tényleges raktárkapacitás hány %-át tudja a vállalat ténylegesen hasznosítani. Ezt vizsgálni kell technológiai szempontból illetve forgalmi szempontból. Technológiai szempontból: A forgalmi szempontból vizsgált kapacitáskihasználtságot nézhetjük időpontra vagy időszakra. Időpontra számítva: Időszakra számítva: Példa: az otthoni fáskamrában (kézi anyagmozgatás, tömbszerű elrendezés) egy héten át vizsgáltuk a készletet. A kamra technológiai kapacitása 18 m3. Számítsuk ki a keddi napra a technológiai és az időpontra számított kapacitáskihasználtságot valamint a hétre mint időszakra számított kapacitáskihasználtságot is! hétfő kedd szerda csütörtök péntek szombat vasárnap V= 3 m3 15 m3 14 m3 13 m3 17 m3 12 m3 11 m3 Kedd: meddő = 3m3 Tecnológiai kih. = 15/18 = 83% Időpontra: ua. Heti: 85/7*18 = 67%

6 Átbocsátóképesség A raktár kapacitását nemcsak statikusan, hanem dinamikusan is vizsgálnunk kell. Az átbocsátóképesség kifejezi, hogy az adott időszakban a raktár milyen áruforgalom lebonyolítására képes. Míg a raktárkapacitást a beépített térfogat illetve a tárolási mód határozza meg, az átbocsátóképesség elsősorban a raktári anyagmozgatási folyamatok függvénye – az áru- és az információáramlásé. Az átbocsátóképesség mérőszámai: m3/időszak vagy t/időszak.

7 Az átbocsátóképesség kihasználtsági foka
A hatékonyság szempontjából kell vizsgálni:

8 Vége


Letölteni ppt "A raktár teljesítményének mérése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések