Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Anyagismeret tantárgy Kelmegyártás Készítette: Bertalanné Fellegi Zsuzsanna.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Anyagismeret tantárgy Kelmegyártás Készítette: Bertalanné Fellegi Zsuzsanna."— Előadás másolata:

1 Anyagismeret tantárgy Kelmegyártás Készítette: Bertalanné Fellegi Zsuzsanna

2 Kelmék csoportosítása Szövött textíliák Kötött kelmék Nem szőtt textíliák

3 Szövés Fogalma: Szövésnek nevezzük a lánc és vetülékfonalak merőleges kereszteződését.

4 Szövés A szövet készítést Kb. 7000 éve ismerjük. Az ősi szövési mód.

5 Szövés Fejlettebb régi szövési mód Kézi szövőszék

6 Szövés Kézi szövőszék működés közben

7 Szövés Gépi szövés A 18. század végén az angol Edmond Cartwrigt (Kavtrájt) találta fel. Gépének működési elvét figyelembe vélve dolgoznak a mai szövőgépek. A lánc és a vetülékfonalak mozgatását excenterek, motorok, automata és fél automata berendezések végzik. A ma már számítógép vezérli.

8 Szövés Láncfonal rendszer: A láncfonalak összessége, melyek a szövet előállításakor hosszanti irányban futnak. Szabásnál ezt nevezzük lánciránynak, vagy száliránynak. Erős, jó minőségű fonalak, mert nagy igénybevételnek van kitéve.

9 Szövés Vetülék fonalrendszer: Gyártás során keresztezi láncfonalakat Gyengébb minőségű fonalból készül, mert az igénybevétele kisebb.

10 Szövés A szövet készítésének két lépése: 1. Előkészítő műveletek:  Láncfonalak előkészítése  Vetülékfonalak előkészítése 2. Szövés

11 Szövés Láncfonalak előkészítése 1. Keresztcsévélés: A fonodából érkezett fonal átcsévélése keresztcsévére, ami megakadályozza a fonal lecsúszását.

12 Szövés Láncfonalak előkészítése 2. Felvetés: A láncfonalak felhengerlése az előhengerre. A szövet elkészítéséhez több ezer lánc- fonal szükséges. 3. Írezés: Célja: szakítóerő növelése, elemi szálak leragasztása A láncfonalakat írfürdőn vezetik át. Az íranyag védő réteggel vonja be a fonalat. Íranyag :ragasztó, nedvszívó, nehezítő, tartósítóanyagok. Szárítás után a láncfonalakat a lánchengerre hengerlik fel.

13 Szövés Láncfonalak előkészítése 4. Beszerelés a szövőgépbe : A lánchenger befűzését jelenti a szövőgép szerszámaiba Lamella vagy fonalőr: láncfonal elszakadása esetén leállítja a szövőgépet.

14 Szövés Nyüstök: a láncfonalakat emeli vagy süllyeszti a vetülékfonalak bevezetéséhez. Borda : a vetülékfonal beszorítását végzi a láncfonalak közé

15 Szövés A láncfonalak előkészítése szövéshez

16 Szövés Vetülékfonal előkészítése Vetülékcsévélés: Célja:  Fonalhibák kiiktatása  Vetülékfonal vetélőre juttatása

17 Szövés A szövés műveletei 1. A láncfonal egyenletes adagolása. 2. A láncfonalak szétválasztása – szádnyílás képzés 3. A vetülékfonal bevezetése. 4. Nyüstváltás. 5. A vetülékfonal leszorítása – beütése. 6. Az elkészült szövet felhengerlése.

18 Szövés A nyüstös szövőgép működési elve:

19 Szövés Szövőgépek fajtái: 1. Mechanikai szövőgép: Csak vászonkötés készítésére alkalmas. 2. Nyüstös szövőgép: Nagyobb mintaelemek szövésére alkalmas, 24 nyüstkerete lehet, ezek egymástól függetlenül mozognak. 3. Jacquad-gép: Nagy mintaelemű szövetek készítésére Pl.: brokát, damaszt stb. szövetek A mozgatás lyukkártyás vagy elektronikus vezérléssel történik.


Letölteni ppt "Anyagismeret tantárgy Kelmegyártás Készítette: Bertalanné Fellegi Zsuzsanna."

Hasonló előadás


Google Hirdetések