Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Konvejor Függősínpályák

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Konvejor Függősínpályák"— Előadás másolata:

1 Konvejor Függősínpályák
A konvejorok darabáru vízszintes, emelkedő, vagy függőleges irányú továbbítására alkalmas láncvonóelemes anyagmozgató gépek.

2 függősínpálya

3

4

5

6

7 Konvejor tulajdonságok
üzemen belüli, üzemek, illetve üzemek és tárolók közötti szállításnál alkalmazható, darabárus szállítási mód, az anyagmozgatás térbeli vonala zárt, a szállítópálya mentén több fel- és leadási hely is kialakítható, elhelyezése következtében (légtérben, vagy padlószint alatt) helyigénye csekély, ezért jó térkihasználás valósítható meg vele, vízszintes és függőleges szállításra egyaránt alkalmas, moduláris felépítésű, számítógéppel teljesen automatizálható feladattól függően lehet folyamatos és szakaszos üzemeltetésű

8 Műszaki jellemzők szállítható teher tömege: 1…10gr – 1…5t
szállítási sebesség: 0,2 – 30 m/min. szállítási úthossz: 10…20m – 1…2km

9 Elemei Szállítóelemei az ún. függesztékek, amelyeket a szállítandó anyag méretének, tömegének és fajtájának megfelelően lehet kialakítani. A függesztékek futóművekre vannak felszerelve, amelyeket végtelenített lánc (vonóelem) vagy sodronykötél kapcsol össze. Pályaszerkezet: a futóművek idomacélból készített pályán, a vezetősínen haladnak.

10 Egypályás konvejor 1- konvejorpálya 2- futómű 3- konverjorlánc

11 Függeszték

12 Függeszték elhelyezése

13

14 Konvejorpálya

15

16 Feszítés 1 segédláncos hajtás; 2 súlyfeszítés; 3 láncegység; 4, 5 egyenes pályaszakasz; 6 , 7 különböző sugarú 90 ° –os vízszintes sugarú ívek; 8 30 ° -os vízszintes sugarú ív; 9 45 ° -os vízszintes sugarú ív; ° -os vízszintes sugarú ív; ° -os függőleges su-garú felső ív; ° -os függőleges sugarú alsó ív; 13 45° -os függőleges sugarú felső ív; 14 30° -os függőleges sugarú felső ív; 15 függeszték; 16 kenőberendezés

17 Pályaszerkezet Egyenes modul Vízszintes ív Függőleges ív
A vízszintes és függőleges síkú pályaívek közé a lánc csavarodásának elkerülése végett vízszintes egyenes pályaszakaszt kell beiktatni.

18 Hajtás A vonóelemet a pálya hosszától és a szükséges vonóerőtől függően egy vagy több hajtószerkezet mozgatja. Általában a pálya legnagyobb terhelésű helyén, például annak legmagasabb pontjához közel eső 90º-os (vagy annál nagyobb) ívben, vagy valamelyik egyenes szakaszon kell elhelyezni.

19 Hajtások sarokhajtás egyenes pályaszakaszon elhelyezhető segédláncos hajtás

20 Sarokhajtás

21 Segédláncos hajtás Bármely szakaszon hajtható, indirekt kapcsolat a vonóelem és a lánckerék között egy fogazott segédláncon keresztül, a vonóelem megakadása esetén a segédlánc feszítése old és az elemek nem károsodnak.

22 Lánckerekes hajtás Csak íves szakaszon hajtható, direkt kapcsolat a vonóelem és a lánckerék között, a vonóelem megakadása esetén a lánckerék elemei károsodnak.

23 Feszítőszerkezet A vonóelemet az erő megfelelő átvitele végett feszíteni kell. A legtöbbször csavarorsós, rugós vagy súlyfeszítésű feszítőművet a pálya legkisebb terhelésű helyén kell elhelyezni (ahol a vonóelemben a legkisebb erő ébred), a hajtás után, ahhoz minél közelebb vagy a pálya legalsó pontján, illetve annak közelében. Kialakítása olyan, hogy 180º-os ívben helyezhető el. Súlyfeszítés - A gravitációs erőt felhasználva biztosítja az állandó feszítőerőt, amely a súly nagyságával változtatható.

24 Típusok Felsőpályás konvejor (függőkonvejor): Alsópályás konvejor:
Egypályás függőkonvejor: könnyű kivitelű, nehéz kivitelű; Kétpályás függőkonvejor: Alsópályás konvejor: Felső vontatású; Alsó vontatású;

25 Egypályás konvejor Egypályás konvejor esetén a vonóelem és a szállítóelem pályája megegyezik. Könnyű kivitelű konvejoroknál a szállítóelem a vonóelemre rögzített, egy szerkezeti elemként funkcionál.

26 Nehéz kivitelű konvejoroknál a szállítóelem különválik a vonóelemtől és önálló futóművel rendelkezik, amely a függőleges irányú terhelést nem adja át a vonóelemnek.

27

28 Több szállítóelemre szétosztott teher

29 Teher felvétel történhet
kézi erővel Automatikusan Teher levétel történhet: mechanikus leadó-szerkezettel függeszték billentésével automatikusan

30

31 Egypályás, könnyű és nehéz kivitelű függőkonvejor
Működtetés jellemzői: merev rendszer építhető ki, egy nyomvonalú, zárt, önmagába visszatérő pályán, meghatározott sebességgel mozog, tárolás csak körbeforgatással valósítható meg, áru fel- és levétel csak mozgás közben végezhető.

32 Kétpályás konvejor Kétpályás konvejor esetén a vonóelem-pálya és a szállítópálya elkülönül egymástól és csak a tolóelemen keresztül kapcsolódik. Könnyű kivitelű konvejoroknál a tolóelem a vonóelemre rögzített, egy szerkezeti elemként funkcionál.

33 Nehéz kivitelű konvejoroknál a tolóelem különválik a vonó- elemtől és önálló futóművel rendelkezik, amely a függő- leges irányú terhelést nem adja át a vonóelemnek.

34 Kétpályás konvejor

35 Kétpályás konvejoron teherkocsik kapcsolódása
Amennyiben a szállított terhek nem kerülnek továbbításra a lekapcsolás helyéről, a szállítóelemeket torlasztani kell az ütközések elkerülésére. Hasonló módon történik a rakományok tárolása is konvejoros szállítás esetén.

36

37

38 Kétpályás, könnyű és nehéz kivitelű függőkonvejor
Működtetés jellemzői: a relációk között közvetlen szállítópálya alakítható ki, az egyes szállítópályákra a szállítóelemek automatikusan átirányíthatók, a szállítóelem, megállítható, felsorakoztatható (tárolható), áru fel- és levétel álló helyzetben végezhető

39 Alsópályás konvejor Olyan kétpályás konvejor, ahol a szállítópálya mindig a talajszinten helyezkedik el.

40 Felső vontatású alsópályás konvejoroknál a vonóelem pályája a légtérben helyezkedik el.

41 Alsó vontatású alsópályás konvejoroknál a vonóelem pályája a talaj szintje alatt helyezkedik el.

42 A konvejor szállítóképessége az alábbi összefüggéssel számítható:
függeszték/óra db/óra ahol v a vonóelem sebessége, m/s a a függesztékek távolsága (függeszték-osztás) ,m n a függesztéken lévő munkadarabok száma, db A követési idő, amely két függeszték érkezése között eltelik (s):

43 Ellenőrző kérdések Ismeretesse a konvejor tulajdonságait és működtetésének jellemzőit! Melyek az egypályás konvejor főbb szerkezeti elemei? Rajzolja le az egypályás függő konvejor főbb elemeit, tulajdonságainak ismertetésével! Rajzoljon le egy konvejor nyomvonalat a főbb elemek ismertetésével! Hol van a meghajtó ill. a feszítő szerkezet helye? Hogyan történhet a teher feladása és levétele? Melyek a kétpályás konvejor jellemzői, tulajdonságai? Hogyan számoljuk a konvejorok szállítóképességét és a függesztékek követési idejét?


Letölteni ppt "Konvejor Függősínpályák"

Hasonló előadás


Google Hirdetések