Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Continuous delivery: cél a működő szoftver. Mi is az a műszaki adósság? Forráskód repository létrehozása Kódvizsgálat Automatikus tesztelés Refaktorálás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Continuous delivery: cél a működő szoftver. Mi is az a műszaki adósság? Forráskód repository létrehozása Kódvizsgálat Automatikus tesztelés Refaktorálás."— Előadás másolata:

1 Continuous delivery: cél a működő szoftver

2

3 Mi is az a műszaki adósság? Forráskód repository létrehozása Kódvizsgálat Automatikus tesztelés Refaktorálás

4

5 Mindazon tevékenységek, amelyek nélkül egy munkadarab nincs kész/nem megfelelő minőségű Néhány gyakori ok:

6 Kamat: A meglévő műszaki adósság mellett egyre nehezebb a változtatások megvalósítása. Kezelhető műszaki adósság: Folyamatosan törleszthető, kamatokkal együtt „visszafizethető”. Csődhelyzet: Nincs esély a törlesztésre, a törlesztőrészlet és a kamatok is növekednek.

7

8

9 Team Foundation VC Centralizált Csak távoli kódtár „Single point of commit” Git Elosztott Lokális/távoli kódtár „Local commit” Pull/Push

10 Team Foundation VC Centralizált Csak távoli kódtár „Single point of commit” Git Elosztott Lokális/távoli kódtár „Local commit” Pull/Push

11

12

13 Műszaki adósságok keletkezésének megelőzése, meglévő adósságok csökkentése

14 A forráskód tüzetes átnézése Konvencióktól való eltérések vizsgálata Rossz kódolási minták felderítése Potenciális bugok keresése Az „ez nem jó, mert…” szemlélet uralkodik Gyakran alacsony a hatékonysága Idő hiányában ezt hagyja el a csapat először…

15 Az „ez így jobb…” szemlélet uralkodik Nagyon jó a hatékonysága Nem kell időhiány miatt elhagyni

16 Csapat kommunikációja Segíti-e a kód felépítése annak megismerhetőségét? Az alkalmazott elnevezések használatával megérthetőbbé válik-e a kód? Hogyan érdemes a kódot átalakítani, hogy egyszerűbben kezelhető legyen? „Business domain” kapcsolat Jól tükröződnek-e a kódban az üzleti funkcionalitás entitásai? Könnyen követhetők-e a valós folyamatok a kódban? Helyesen reprezentálja-e a kód az alapvető üzleti koncepciókat?

17

18

19

20 Annak ellenőrzése, hogy a szoftver termék megfelel-e a specifikációnak

21 Annak ellenőrzése, hogy a szoftver termék megoldást ad-e a felhasználó (ügyfél) problémájára

22 A termék ellenőrzését végző tesztek ésszerű automatizálása – elsősorban fejlesztői felelősség Olyan tesztkészletek előállítása, amelyek gyakran és manuális tevékenységek nélkül futtathatók A kód jelentős részét lefedni tesztekkel (100% - epszilon szabály)

23 Egységteszt Alulreprezentált tesztelés Egységteszt

24 Túlerőltetett tesztelés Egységteszt Automatikus felhasználói felület tesztek

25 Automatikus tesztek Hatékony tesztelés Egységteszt

26

27

28 A kód átstrukturálása – a külső viselkedés átalakítása nélkül Cél: a kód minőségének javítása → Megérhetőség, felfedezhetőség, olvashatóság → Komplexitás csökkentése → Tesztelhetőség, automatizálhatóság javítása → Telepíthetőség, migrációs lehetőségek javítása → Egyéb minőségi jellemzők erősítése Az agilis csapatok mindennapjainak szerves része

29 Elemi refaktorálási lépés

30

31

32 Legyél tisztában a műszaki adósság jelentőségével! A kódvizsgálatot tekints a tanulás eszközének! Készíts automatikus teszteket!

33


Letölteni ppt "Continuous delivery: cél a működő szoftver. Mi is az a műszaki adósság? Forráskód repository létrehozása Kódvizsgálat Automatikus tesztelés Refaktorálás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések